enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Bir Diyetisyene Göre Nasıl Kilo Alınır

Kilo almak için mücadele mi ediyorsunuz? Güvenli ve etkili kilo alımı hakkında ne söylemesi gerektiğini öğrenin, birisinin zayıf olmasına neyin neden olabileceği ve doktorunuzla ne zaman konuşmanız gerektiği dahil.

Bir Diyetisyene Göre Nasıl Kilo Alınır
24 Şubat 2021 16:21 | Son Güncellenme: 27 Mayıs 2024 17:25
A+
A-

“Zayıf” olmak ne demektir?

Düşük kilolu olmak, düşük vücut ağırlığına veya vücut kitle indeksine (BKİ) 18,5 kg / m2’den az olmak olarak tanımlanabilir. Vücut kitle indeksi, bir kişinin boyuna göre kilosunun bir ölçüsüdür. BMI aralıklarıyla ilişkili farklı kategoriler vardır: 18,5 ila 24,9 kg / m2 arasındaki bir BMI, “sağlıklı kilo aralığı” olarak kabul edilir. 25 ila 29.9 kg / m2 arasındaki bir BMI aşırı kilolu olarak kabul edilir. 30kg / m2 üzerindeki bir BMI obez olarak kabul edilir. BMI’nin her zaman sağlıkla eşanlamlı olmadığını belirtmekte fayda var. Vücut kitle indeksine göre zayıf olarak sınıflandırılabilen ancak sağlıklı olan bazı insanlar vardır. Tersine, aşırı kilolu veya obez olarak sınıflandırılan bir BMI’ye sahip olmak, kas kütlesi ve kemik yoğunluğunu hesaba katmadığı için sağlıklı bir kilonuz olmadığı anlamına gelmez. BMI, kilonuzu sınıflandırmanın yalnızca bir yoludur ve ideal kilonuz hakkında doktorunuzla veya kayıtlı bir diyetisyenle konuşmak en iyisidir. Uzman sağlık rehberlerimizden daha fazlasını keşfedin veya bir sonraki yemeğinize ilham verecek lezzetli, sağlıklı tarifler kataloğumuza göz atın.

Bir kişinin zayıf olmasına ne sebep olabilir ve bunun olası sağlık sonuçları nelerdir?

Bir kişinin zayıf olmasına neden olabilecek çeşitli faktörler vardır. Bazı insanlar genetik nedeniyle zayıf olabilir ve mevcut sağlık sorunları olmayabilir. Bununla birlikte, aşağıdaki gibi başka nedenlerden dolayı zayıf olan veya istemeden kilo veren kişiler de vardır: Yetersiz gıda alımı Akut veya kronik olarak hasta olduğunda vücudun artan beslenme taleplerini karşılayamama Hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid), Addison hastalığı veya teşhis edilmemiş diyabet gibi hormon salgılayan bezlerle ilgili sorunlar Crohn hastalığı, ülseratif kolit veya çölyak hastalığı gibi bağırsakla ilgili bir sorun Yemek pişirmek veya yemek yemek için iştahsızlık ve motivasyon kaybı Çiğneme ve yutma güçlüğü (disfaji) Bazı ilaçların ve tedavilerin yan etkileri Anoreksiya nervoza, kaçınan / kısıtlayıcı gıda alım bozukluğu (ARFID) ve bulimia nervoza içeren ancak bunlarla sınırlı olmayan yeme bozuklukları Düşük kilolu bazı insanlar diyetlerinden doğru miktarda kalori, protein ve diğer besinleri alamayabilir ve yetersiz beslenme riski altında olabilir. Yetersiz beslenme, artan hastalık ve enfeksiyon riski, yara iyileşmesinde gecikme, düşük ruh hali, düşük enerji seviyeleri, artan kırık riski, azalmış kas gücü ve azalan bağımsızlık gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ek olarak, düşük kilolu bazı kadınlar adet dönemlerinin düzensiz veya eksik olduğunu görebilir ve doğurganlık sorunları yaşayabilir.

Bir diyetisyene göre kilo almanın yolları

Gün boyunca ‘az ve sık’ yiyin – daha sık daha küçük öğünler yemeye çalışın. Öğün aralarında bisküvi, peynir ve kraker gibi küçük, besleyici atıştırmalıklar, kremalı veya avokado bazlı soslu sebze çubukları, yoğurt, tuzsuz fındık, dip sos, samosa, hamur topları ve muz cipsi * Diyetinize besleyici içecekler ekleyin. Sütlü sıcak içecekler, lassi gibi yoğurt bazlı içecekler, milkshake (tam yağlı süt veya bitki bazlı süt ile yapılır), tatlılar, malt içecekler ve çorbaları deneyin. Yemek için fazla tok hissetmemek için yemeklerden hemen önce içmemeye çalışın Büyüklüğünü artırmadan öğünlerinizin kalori ve protein içeriğini artırarak her bir lokma sayın – ekstra sos, sürülmüş ekmekler, fındık ezmesi, doğranmış veya harmanlanmış meyve, krema, yağ, peynir, kuru süt tozu, şeker veya bal ekleyin İştahınızı artırmak ve yemeğinize konsantre olmanıza yardımcı olmak için iyi havalandırılmış ve rahat bir ortamda yemek yiyin. Pişiremeyeceğinizi düşündüğünüz zamanlar için dondurulmuş yemekler satın alın veya toplu pişirin

Diyabet veya yüksek kolesterol gibi diyetinizdeki yağ ve şekeri sınırlayan bir sağlık sorununuz varsa, bunları diyetinize dahil etmenin uygun olup olmadığını doktorunuzla ve kayıtlı diyetisyeninizle görüşmelisiniz.

Ne zaman bir doktora görünmeli

Son 3-6 ay içinde istemeden önemli miktarda kilo verdiyseniz ve kıyafetlerin sarkması, aşırı yorgunluk, ruh hali değişikliği ve fiziksel performansın düşmesi gibi belirtiler fark ettiyseniz, o zaman en iyisi bir doktora görünmektir. Tam bir inceleme yapabilir ve kilo kaybına yol açabilecek sorunları belirleyebilirler. Bir doktor, size özel diyet tavsiyesi için sizi kayıtlı bir diyetisyene yönlendirebilir. Mevcut bir tıbbi durumunuz varsa veya eksik adetler veya kas güçsüzlüğü veya ağrı gibi başka semptomlar yaşıyorsanız, doktorunuzdan tavsiye almalısınız. Yutma veya çiğneme güçlükleri nedeniyle yemek yiyemiyorsanız, sizi bir diyetisyene ve konuşma ve dil terapistine yönlendirip uygun dokulu değiştirilmiş gıdalar konusunda tavsiyede bulunabilmesi için bir doktora görünmelisiniz. Yeme bozukluğunuz olabileceğini düşünüyorsanız, güvendiğiniz biriyle konuşun. Bir doktorla konuşmayı düşünün – yardım mevcuttur ve sizi destekleyecek hizmetlere ve sağlık uzmanlarına yönlendirebilirler.

Kaynak: Kastamonu Haber Merkezi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.