enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

BDDK Nedir? – Bağlı Kuruluşlar ve Yetkileri Nelerdir?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Türkiye’de bulunan 200’ün üstündeki finansla amaçlı kurulmuş kurumların faaliyetlerini denetleyen ve düzenleyen bir kamu kurumudur. 1990 yıllarında bankacılık sektöründe yaşanılan kasvetli dönem sonrasında ülke ekonomisini refaha erdirmek amacıyla 2000 yılının 30 Ağustos tarihinde Ankara merkezli olarak kurulmuştur.

BDDK Nedir? – Bağlı Kuruluşlar ve Yetkileri Nelerdir?
4 Mart 2024 13:04
A+
A-

Kurumun karar organı olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu geçmektedir. Bu kurul birinci ve ikinci başkan olmak üzere 2 başkanı vardır. Başkanların yanı sıra 5 tane de üyesi bulunmaktadır. Kurul birinci başkanı aynı zamanda Banka Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun da başkanı sayılmaktadır. Kurulun başkan ve üyeleri dönemin cumhurbaşkanı tarafından seçilir. Aynı zamanda üyelerden içerisinden ikinci başkanın görev ataması da cumhurbaşkanı tarafından yapılır.

 

 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna Bağlı Olan Birimler Hangileridir?

 

Kurum 5411 sayılı Bankacılık Kurumu Kanununa bağlı olarak belirlenen mevzuatlarla birlikte üstlendiği kurum denetleme ve düzenleme görevini herhangi bir mekanizmaya bağlı olmaksızın bağımsız bir şekilde yerine getirir. BDDK’nın verdiği kararlar anayasal olarak yerindelik denetimine tutulmaz. Ayrıca hiçbir kurum, kişi, makam ve mercii kurumun kararlarını etkileyecek emir veya talimat kesinlikle verememektedir.

 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna bağlı 3 birim çalışmaktadır. Bu birimler,

 

  1. Ana Hizmet Birimleri: Ana hizmet birimine bağlı olarak 10 birim çalışmaktadır. Bu birimler,

 

l Bilgi Sistem Uyum Daire Başkanlığı ve 4 adet Denetim Daire Başkanlıkları

l Düzenleme Daire Başkanlığı ve Ekonomik Değerlendirmeler Daire Başkanlığı

l Finansal Tüketici İlişkileri Daire Başkanlığı ve Risk Yönetimi Daire Başkanlığı

l Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı ile 5 adet Uygulama Daire Başkanlıkları

l Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı şeklindedir.

  1. Danışma Hizmet Birimi: Bu birimin altında ise Hukuk İşleri Daire Başkanlığı bulunmaktadır.
  2. Yardımcı Hizmet Birimi: Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı birimi yardımcı hizmet birimine bağlı olarak çalışmaktadır.

 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun Görev ve Yetkileri

 

Bankacılık Kanunu’nun 93. Maddesinde ve kurumun mevzuatında yer verilen görev ve yetkileri herhangi bir otoriteden bağımsız olarak yerine getirmektedir. Bu görevlere değinilecek olursa şu şekilde sıralanabilirler,

 

l Finans kurumları olarak geçen kurum ve kuruluşların düzenini tehlikeye sokarak ülke ekonomisine zarar verecek her türlü faaliyetin önüne geçmek.

l Bankaların kredi sistemlerinin dengeli işleyişlerini devam ettirmeleri için gerekli kararları alarak, alınan kararların uygulanmasını sağlamak.

l Finans kurumu olarak geçen faktöring şirketlerinin, holdinglerin ve finansman şirketlerinin kuruluşlarını, faaliyetlerini, yönetme ve teşkilatlanmasını düzenler.

l Yukarıda sayılan finans kurumlarının birleşme, bölünme ve hisse değişim faaliyetlerini düzenlemek ve denetlemekte BDDK’nın görevleri arasındadır.

l BDDK’nın bir diğer görevi de görev tanımında yer alan detaylarla ilgili yabancı ülkelerde bulunan mercilerle görüşmeler sağlamaktır.

l Uluslararası mali, iktisadi ve mesleki kurum ve kuruluşlara üye olmakta görevleri içerisinde yer alır.

l Kanunda sabitlenmiş görev ve yetkileri içinde yer alan konular hakkında detaylı araştırmalar yapmak ve toplumu bilgilendirmek amacıyla yapılan araştırmaların uygunluğuna göre yayın faaliyetleri düzenlemek.

l Finansal hizmet sektörüne dair geliştirme faaliyetleri ve stratejileri düzenlemek.

Vatandaşlar finans kurumlarının düzenlediği işlemlere dair BDDK’ya şikâyette bulunabilirler. Bu şikayetleri,

 

  1. CİMER aracılığıyla,
  2. Çağrı merkezleri üzerinden,
  3. Elektronik şikâyet sistemlerinden,
  4. Dilekçelerle yapabilmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.