enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Aşura Nedir ve Aşura Günü Ne Zaman (Aşura Günü Oruç Tutulur mu?)

Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü Aşura günüdür. Kelimenin de Arapça’da on sayısıyla aynı yani “aşr” kökünden geldiği bilinmektedir. İslam öncesi dönemden itibaren de birçok din ve inanç tarafından bu güne özel bir önem atfedilegelmiştir. Aşura günü Müslümanlar için önemli günlerdendir.

Aşura Nedir ve Aşura Günü Ne Zaman (Aşura Günü Oruç Tutulur mu?)
20 Temmuz 2023 22:16 | Son Güncellenme: 27 Temmuz 2023 11:42
A+
A-

Âşura Günü Hicrî Senenin ilk ayı olan Muharrem ayinin 10. günüdür. Âşura Gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır.

2023 AŞURA GÜNÜ NE ZAMAN?

Bildiğiniz gibi 2023 muharrem ayı 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü başlamıştı. Bu gün aynı zamanda hicri yılbaşı olarak karşılanmış ve hicri takvime göre 1443 yılı sona ermiş ve 1444 yılı başlamıştır.

2023 Aşure günü ise Muharrem ayının onuncu günü yani 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk gelmiş olacak. O gün aşure dağıtımı yapılacak ve birçok kişi hazırladığı aşurelerin ikramını gerçekleştirip duasını yapacak. O gün aşura özel programları da tertip edilecektir.

Peki Aşura Günü Neler Oldu?

1. Allah, Hz. Musa’ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.

2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününden demirlemiştir.

3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.

4. Hz. Âdem’in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.

5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura günü çıkarılmıştır.

6. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.

7. Hz. Davud’un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir.

8. Hz. Ibrahim’in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.

9. Hz. Yakub’un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf’un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gun görmeye başlamıştır.

10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gun şifaya kavuşmuştur.(2)

Âsura Gününden ilk akla gelen ibadet ise, oruç tutmaktır. Muharrem ayı ve Âşura Günü, Ehl-i Kitap olan Hiristiyan ve Yahudiler tarafindan da mukaddes sayılırdı. Nitekim, Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam Medine’ye hicret buyurduktan sonra orada yaşayan Yahudilerin oruçlu olduklarını oğrendi.

“Bu ne orucudur?” diye sordu.

Yahudiler, “Bugun Allah’ın Musa’yı düşmanlarından kurtardığı Firavun’u boğdurdugu gündür. Hz. Musa (a.s.) şükür olarak bugün oruç tutmustur” dediler.

Bunun uzerine Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam da, “Biz, Musa’nın sünnetini ihyaya sizden daha cok yakın ve hak sahibiyiz” buyurdu ve o gun oruç tuttu, tutulmasını da emretti.(3)

Âşura orucunun fazileti hakkında da şu mealde hadisler zikredilmektedir.

 

Bir zat Peygamberimize geldi ve sordu:

“Ramazan’dan sonra ne zaman oruç tutmamı tavsiye edersiniz?”

Peygamberimiz Aleyhissalâtu Vesselam, “Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah’in ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tevbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir” buyurdu.(5)

Yine Tirmizi’de de geçen bir hadiste Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır:

“Âşura Gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önce bir senenin günahlarına keffaret olacagını kuvvetle ümit ediyorum.” (6)

“Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur”(7) hadis-i serifi ise, bu günlerde tutulan orucun faziletini ifade etmektedir.

Bu hadisin açıklamasında Imam-i Gazali, “Muharrem ayı Hicrî senenin başlangıcıdır. Böyle bir yılı oruç gibi hayırlı bir temele dayamak daha güzel olur. Bereketinin devamı da daha fazla ümit edilir” demektedir.

Gerek Yahudilere benzememek, gerekse orucu tam Âsura Gününe denk getirmemek için, Muharrem’in dokuzuncu, onuncu ve on birinci gunlerinde oruç tutulması tavsiye edilmiştir.

AŞURA GÜNÜ NELER YAPILMALIDIR?

Ve yine Abdullah b. Abbas (Radiyallahu Anh)’dan rivayete gore ;

Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “Aşura günü oruç tutunuz ve o hususta Yahudilere muhalefet ediniz. (Binaenaleyh) aşura bir gün önce veya bir gün sonra da oruç tutun” buyurmuslardır. (Ahmet bin Hanbel 1 / 241;Beyhaki Suabule Iman 3 / 365)

Bîr hadisi şerifte şöyle buyuruluyor:

“Her kim Aşura Gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-i Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder.” (9)

* Bu aile mefhumunun içine akrabalar, yetimler, kimsesizler, konu komşularda girmektedir. Fakat, bunun Için fazla külfete girmeye, aile bütçesini zorlamaya lüzum yoktur. Herkes imkânı olçüsünde ikram eder.

* Kim Aşura günü on müslümana selam verirse bütün mü’minlere selam vermiş gibi sevap alır.

* Kim bu gün bir yetimin başını okşarsa, Allah (Celle Celaluhu) onun her kılına karşılık cennete bir derecesini yükseltir.

* Kim Aşura gunu zerre kadar bir sey sadaka verse Allah(Celle Celaluhu) O’na Uhud dağı kadar sevap verir.

* O sevap kiyamet gününde mizanında yer alır.

* O gün yoldan eziyet verecek şeyler kaldırılır. Dargın müslümanların arası düzeltilir.

* Hastalar ziyaret edilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.