enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Araç-Safranbolu Arasındaki Yörük Köyü (Safranbolu’nun Küçük Maketi olan “Müze Köy” Hangi İlçeye Bağlıdır?)

Yörük Köyü ile ilgili yazılı efsanelerde, Yörüklerin 14 ve 15’inci yüzyıllarda göçer durumda oldukları, kendilerine özgü vergi düzeni ile ayrı bir kariye teşkil edecek şekilde bir kadıya bağlanıp zaman içerisinde yerleştirildikleri, bu kazanın merkezi olarak bugünkü Yörük Köyü’nün tespit edildiği ve yüzyıllar boyunca bu konumlarını devam ettirdikleri anlaşılmaktadır. Köyün efsanede yer aldığı şekilde Karakeçili aşiretine bağlı oymaklar ve Taraklı aşireti mensupları ya da bütününden oluşan biçimde kurulmuş olması ihtimal dâhilindedir. 16’ıncı yüzyılda Safranbolu yöresinde yaşayan göçebe cemaatlere “Yörükan-ı Taraklı” ya da “Yörükan-ı Taraklıborlu” adı verilmektedir.

Araç-Safranbolu Arasındaki Yörük Köyü (Safranbolu’nun Küçük Maketi olan “Müze Köy” Hangi İlçeye Bağlıdır?)
29 Temmuz 2023 21:40 | Son Güncellenme: 29 Temmuz 2023 21:49
A+
A-

Kastamonu Haber ekibimizin yaptığı araştırmalara göre; Safranbolu’ya 11 km, Kastamonu Araç ilçesine de 15 km uzaklıktaki “Müze Köy”e Safranbolu– Kastamonu Araç karayolu üzerinden gidilmektedir. Yörük köyünün Kastamonu Araç ilçesine yakınlığı nedeniyle bir çok kişi Araç ilçesine bağlı bir köy sanmaktadır. Yörük köyü Karabük Safranbolu’ya bağlı bir köydür.

Kültür Bakanlığı tarafından 1997 yılında gerçek bir Türk-Türkmen Köyü oluşu ve tarihi yapılarının görkemi nedeniyle koruma altına alınmıştır. Safranbolu’nun küçük bir maketidir. 93 tescilli eser bulunmaktadır.

16. yüzyılda Safranbolu yöresinde yaşayan göçebe cemaatlere “Yörükan-Taraklı” ya da “Yörükan-ı Taraklıborlu” adı verilmektedir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Safranbolu, biri bugünkü Safranbolu ilçe merkezinde Medine-i Taraklıborlu diğeri merkezi bugünkü Yörük Köyü adını taşıyan aşiretler için kurulmuş olan Yörükan-ı Taraklıborlu adını taşıyan iki ayrı kazadır. Her iki kazanın da merkezi Kütahya olan Anadolu Beylerbeyinin Bolu Sancağına bağlı olduğu bilinmektedir.

Yörük köyü ile ilgili yazılı efsanelerde, Yörüklerin 14.15. yüzyıllarda göçer durumda oldukları kendilerine özgü vergi düzeni ile ayrı bir kariye teşkil edecek şekilde bir kadıya bağlanıp zaman içerisinde yerleştirildikleri ve bu kazanın merkezi olarak bugünkü Yörük köyünün tespit edildiği ve uzun sürede yüzyıllar boyunca konumlarını devam ettirdikleri anlaşılmaktadır. Köyün yaşlılarının kendi atalarından duydukları efsaneye göre; Osmanlının başlangıcı olan Kayı boyunun Karakeçili aşiretine bağlı olarak, buraya yani, Safranbolu’nun Taraklı Borlu yöresine, geniş aileleri ve hayvanları ile 3 kardeş gelmişler. Adları Hüseyin, Hacı ve Davut. Bu geniş oba yerleşirken, büyük kardeş Hüseyin, bu Yörük Karyesini kurmuş. Öbürleri de yine kendi adlarını taşıyan “Hacılar Obası ve “Davut Ovası’nı “ kurmuşlar.

19. yy ikinci yarısında özellikle ll. Abdülhamit döneminde, Yıldız Sarayının muhafız biriminde Karakeçili aşireti bireylerinin yer aldığı , hatta sarayın dış binaları ve bahçeleri Arnavut ve Boşnak kökenli muhafızların korumasına bırakılmışken, Hünkarın yattığı binanın gece ve iç güvenliğinin Karakeçili aşiretinden gelme elemanlara emanet edildiği bilinmektedir. Bu askerlik hizmetleri dolayısıyla bir dönem Yeniçeriler yoluyla Bektaşilik dünya görüşünün Yörük Köyü’nde bazı aileleri etkilediği, fakat 19. yy başlarında bu etkinin ortadan kalktığı Köydeki mezar taşların incelemesinden anlaşılıyor.

SAFRANBOLU YÖRÜK KÖYÜNDE NE YENİR NE ALINIR?

Köy tarihi kadar gözlemesi ev baklavaları ile ünlü hatta ev baklavası 1997 yılında ödül almış.

Etli yaprak sarması, mantı, yöresel ayran ilk ve çok tercih edilenler arasında

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.