enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Arabanızın Serpantin Kayışı Nasıl Değiştirilir?

Serpantin kayışı nedir diye soranlar olacağını düşünerek, ilk önce bu soruya cevap vermiş olalım. Serpantin kayışı;
Triger kayışı motor valflerinin zamanlamasını kontrol ederken, serpantin kayışı hidrolik direksiyon, alternatör ve klima gibi otomobilin çeşitli bileşenlerini kontrol eder. Serpantin kayış, tahrik kayışı olarak da bilinir.

Arabanızın Serpantin Kayışı Nasıl Değiştirilir?
22 Şubat 2024 06:18 | Son Güncellenme: 21 Şubat 2024 11:21
A+
A-

Arabanızın Serpantin Kayışı Nasıl Değiştirilir?

Arabanızın motorunda bulunan ve serpantin ismi verilen uzun kayış, uzunluğu boyunca uzanan dikey oluklara sahiptir ve çeşitli kasnaklar etrafında kıvrılarak bunları motorun krank milinin hareketine bağlar. Bu döndükçe kayış, arabanızın alternatörü , klima kompresörü, hidrolik direksiyon pompası ve bazen de bir su pompası dahil olmak üzere birçok parçaya güç sağlayan kasnakların dönmesine neden olur. Her şeyde olduğu gibi bazen yıpranan bu kayışın değiştirilmesi gerekir. Peki nasıl değiştireceksiniz?

Eski Kayışın Çıkarılması

Kayışın yerleşimini ezberledikten sonra eski kayışı çıkarmaya hazırsınız. İlk önce kayış gergisini bulun. İçinde genellikle kare şeklinde bir delik bulunur ve kayış gergi aletinin yerleştirildiği yer burasıdır. Bu, modern arabalarda en yaygın kayış gergi türüdür , ancak bazı arabalarda yalnızca bir soketle gevşetilebilen bir cıvata kullanılır.

Serpantin kayışında bir miktar gevşeklik olduğunda, onu kasnaklardan dikkatlice çıkarabilirsiniz. Muhtemelen kayışın pürüzsüz arka kısmına baskı yapan bir makara olduğunu fark edeceksiniz. Bu avara kasnağıdır. Hiçbir şeye güç sağlamaz ama kayışı yerinde tutmaya yardımcı olur.

Yeni Kayışın Takılması

Şimdi ilk ezberlediğiniz kayışını yerlerini hatırlama zamanı. Kayışı aracınız için doğru sırayla tüm kasnaklara geri takın.

Yivleri olan herhangi bir kasnağın, serpantin kayışındaki oluklar tarafından tahrik edilmesi gerektiğini unutmayın. Örneğin avara kasnağı, bandın arka tarafına dayandığı için yivlere sahip değildir. Ancak hidrolik direksiyon pompası kasnağının yivleri vardır. Bu parçaları döndürmek için krank milinin gücünün tam anlamıyla buraya gelmesi gerekir.

Kayışı son makaraya geçirirken kayış gergisini gevşek tutun. Her şey ve yivler yerine oturduğunda, gergi makarasını kayış gergi aletiniz veya lokmanızla sıkın.

Denemenin zamanı geldi. Motorunuzu çalıştırın. Yerinde olduğundan ve her şeyin olması gerektiği gibi çalıştığından emin olmak için bir veya iki dakika çalışmasına izin verin.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.