enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Ak Parti Kastamonu Milletvekili Adayı Halil Uluay AkvimTv’de Projelerini Anlattı

Ak Parti Kastamonu Milletvekili Adayı Avukat Halil Uluay Akvim Tv ‘de yayınlanan Gerçek Gündem programında duayen gazeteci yazar İzzet Sarı’nın hazırlayıp sunduğu programın canlı yayın konuğu oldu. Ak Parti 1.nci Milletvekili adayı Avukat Halil Uluay sorulan sorulara içtenlikle ve samimiyetle cevap verdi.

Ak Parti Kastamonu Milletvekili Adayı Halil Uluay AkvimTv’de Projelerini Anlattı
4 Mayıs 2023 17:29
A+
A-

Uçak Seferlerinde iş ve yaşama katkı sağlayacak düzenleme olacak

Kastamonu Akvim Tv’de Gazeteci İzzet Sarı Sordu, Ak Parti Kastamonu Milletvekili adayı Avukat Halil Uluay cavapladı.

Seçim havası yok deniliyor, siz ne düşünüyorsunuz?

Gürültüsüz bir seçim kampanyası geçiyor. Çalışmıyor musunuz diye soruyorlar ama biz sahadayız gece gündüz çalışıyoruz. İnsanlardan bire bir temasımız oluyor aldığımız sinyaller olumlu.

Millet İttifakı’nın vermiş olduğu seçim kampanyası vaadlerini halk pek dikkate almıyor. Biz oyumuzu Cumhur ittifakını vereceğiz ve taleplerimiz var bunların yapılmasını istiyoruz. Halil Uluay bir sıfat ifade etmeye gerek yok ben sizin bir kardeşinizim. Bir kardeşiniz olarak Kastamonu için çalışacağız.

Mesleğiniz avukat olmasına rağmen sarımsak üreten bir aileden geliyorsunuz ve sarımsak üreticisi olarak emeğinizin karşılığını alabiliyor musunuz ?

Sarımsak serbest piyasa ürünü, bazı ürünler devlet destekli oluyor ve devlet alıyor yada taban fiyatlarını belirleyebiliyor. Taşköprü sarımsağı ayırt edici özelliğini çok iyi anlatamıyoruz belki o yüzden bir denetim olmadığı için başka illerde üretilen ürünler Taşköprü sarımsağı olarak sattıkları için bundan zarar görüyor Taşköprü sarımsağı biri 5 lira diğeri 3 lira olunca 3 lira olanı tercih ediyor müşteri tabi. Milletvekili olursak bununla ilgili bir çalışma yapacağım.


Taşköprü sarımsağı 15 temmuzdan önce çıkmıyor biliyorsunuz. Başka illerde çıkan sarımsaklar Taşköprü sarımsağı olarak satılması gündemde?

ilçemizde başka tohumlardan ekilen sarımsak da maalesef Taşköprü sarımsağı olmuyor.

 Kasiad Genel Başkan Yardımcısı Av.Fikret Özkan kendir için bir çalışma yaptı. Kendirin bu bölgede bir dönem üreticilerin hayatına katkısı oluyordu. Bu konuda neler planlıyorsunuz?

Kendir ile ilgili düşüncemiz var. Daha profesyonel bir çalışma yapmak istiyoruz. Kendir ile ilgili daha önceden babadan görme usul ile kurutulurdu. Sıcak su alan bölgeler vardır. İp urgan yapmak için salyoz dediğimiz rengi bozulursa kendirin bekletir ve yumuşatılır ve tek tek yapılırdı. Kendir son haline bir demet satıldığında bir evin masrafını görüyordu.
Kendir biçer döver marifetiyle yapılıyor Tohumuda önemlidir. Ve yenilir çok lezzetlidir. Bir o bölümü alınır ağacımsı bir yapı var oda alınır. Kecin kısmıda yakacak olarak kullanılırdı. Kalori yükseltiyor. Bina yalıtımı için kullanılabiliyor. Kendirden yapılan ürünler yanmaz ürünler.

Tosya için Çeltik üretimi yapılıyor. Tosya pirinci biraz azalma var eski günlerine kazandırmak için neler yapmalı?

Ekipman konusunda devlet destekleme yapıyor. Suyu temizlemek önemli sadece sarımsak, çeltik, kendir için ekipman desteği sağlıyor TKDK ve Bakanlığın desteklemeleri var. Bizim yurt dışı ile rekabet edemiyor olmamamızın nedeni sarı kılçık Tosya pirincinin dünya’ya tanıtılması gerekiyor. Gerçek değerde bir tanıtım olursa dünya değeri bir marka haline gelmesini sağlayabiliriz. Az bir şey üreterek olmuyor çok üreterek ve devamlı üreterek markalaşma olması gerekiyor.

İhsangazi ve Seydiler ilçelerimizde Siyez bulgurunun markalaşmadı için neler yapılmalı sizce?

Siyez bulguru için geçtiğimiz zaman diliminde bir tanıtımlar yapıldı, bunu koruyarak üretmeye devam etmek. Şöyle bir şey var ürün rekoltesi düşünce daha fazla üretim yapmak gerekiyor. Değişime uğramadan bunun saf şekilde üretilmesi gerekiyor. Bu konuda da üreticilerle görüşüp bir plan yapılması gerekiyor.

Kara kestane konusunda ne söylersiniz ? Kestane de bir azalma oldu? Bu konudaki düşünceleriniz nedir?

Sorun neredeyse bir oradaydık biz dosya haline dönüşütürüp yetkili mercilere ulaştırırdık? Endemik bitki konusunda Kastamonu iddialı. Kestanenin korunması için bize düşen ne varsa yaparız.

Hayvancılık kosnusunda çeşitli sıkıntılar var ? Ne gibi bir çalışma düşünürsünüz ?
Sütte; sağlıklı sütün soğuk zincir ile tüketiciye ulaştırılması sağlanabilirse ve bununla ilgili bir çalışma yapılıyor. Üretici bunun meyvelerini yavaş yavaş alabiliyor. Köylerimizde ortak bir sağımhane merkezi kurarak hayvanlarında kontrol edilerek ve çiple ne kadar süt üretimi oluyor bununla ilgili bir çalışmamız oldu. Bir iki köyde bunu denedik. Çiftçide üreticide birbirinin işini kolaylaştırarak yapılmasında fayda var. Köylü talep ederse butik köylü çiftçisine bir destek sağlanabilir.

Orman köylüsü için ster birim fiyatları ve Köy koop ile çalışmalarınız olmuştu. Orman köylüsü ile ilgili neler yapılabilir?

Orman devletindir. Devlette önceliği orman köylülerine üretim yaptırıyor. Sıkıntılar var dikili satış yapmaya başladı. Genç nüfusun köylerde azalmasından dolayı köydeki orman çiftçisine üzmeden devlet ortak çözüm bulunmalı.

Uluay ayrıca Hava alanının aktif kullanılması için uçak saatinin ters bir zamana denk geldiğini de ifade ederek “Sabah ve akşam olmak üzere iki sefer olması gerekiyor. Bu konuda da bir çalışma yapacağız “ dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.