enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Ahilik Nedir ve Ahiliğin ana felsefesi nedir?

Ahilik nedir kısa bilgi? Osmanlı’da ahilik ne demek? Ahilik ne amaçla kullanılır? Ahiliğin ana felsefesi nedir? Ahilik kavramı nedir? Ahilik nedir ve önemi? Ahilik ne demek Diyanet? Ahilik kimdir? Kastamonu Haber ekibimiz araştırdı.

Ahilik Nedir ve Ahiliğin ana felsefesi nedir?
29 Kasım 2023 15:28
A+
A-

AHİLİK NEDİR?

Ahilik, kelime anlamı olarak Arapça “kardeşim” veya Türkçe “akı” (Divon’ül Lügat’it Türk’te) “cömert”, “eli açık” anlamında kullanılmaktadır.

Terim olarak XVIII. yüzyıldan sonra bir esnaf ve sanâtkar birliği hâline dönüşmüş olsa bile, XVIII. yüzyıldan itibaren Anadolu’ da görülmeye başlayan, Anadolu’nun vatanlaşmasının da ve Osmanlı Devleti’nin kurulmasında büyük rol oynayan dinî, sosyal, kültürel, ekonomik, ve siyasi boyutları olan bir sistem olarak tarif edilebilir.

Ahilik; Ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumun tüm kesimlerini kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini Anadolu topraklarına yayan bir dūşünce sistemidir.

Ahilik ticaret ve ahlaki buluşturan bir hayat felsefesidir. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran- Veli; Hoca Ahmet Yesevi ‘den aldığı meşaleyi Anadolu topraklarına taşıyarak buraların bir Türk yurdu olmasına büyük katkı sağlayan dürüstlüğü, eşitliği şiar edinmiş bir gönül adamıdır, ilim adamıdır, fikir adamıdır,
bir filozoftur. Aynı zamanda hekimdir, eczacıdır hayatlarıyla ve mesleğiyle örnek bir insan, nefis terbiyecisi ve sabrın temsilcisidir.

Ahiliğin diğer bütün sistemlerden farkı, özüne “Eşref’i Mahlukat” olan insanı yerleştirerek Hakk’a hizmet, halka hizmet anlayışıyla hem dünyevî hem de uhravî bir yapı oluşturmasıdır. Temelinde hiç ölmeyecek gibi bu dünya için, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışan ve dünyayı bir imtihan yeri kabul eden bir hayat felsefesi vardır.

Ahilikte birey basitten karmaşığa doğru yol alır. Önce Fetâ (yiğit), sonra Ahi en sonunda Şeyh olunur. Ancak şeyhlik makamına çok az kişi ulaşır.

AHİLİĞİN KUR’AN-I KERİM ve SÜNNETTEKİ YERİ

  İslam’a göre “mal”ın asıl sahibi yüce Allah’tır. Mal, insanlar elinde O’nun emanetidir. O’nun ölçüleri doğrultusunda kullanılmalı, gerektiğinde O’nun uğruna ve O’nun kullarının ihtiyaçları için harcanmalıdır. Bu genel olarak infak ve tasadduk ruhudur. İnfak; zengin, fakir her müslümanın temel özelliğidir. Kur’an’da birçok infak âyeti vardır.

“Sevdiğiniz şeylerden sarfetmedikçe iyiliğe erişemezsiniz, her ne sarf ederseniz şüphesiz Allah onu bilir.” (3/92).

“Onlar bollukta ve darlıkta sarf ederler, öfkelerini yenerler, insanların kusurlarını affederler. Allah iyilik yapanları sever.” (3/134).

“İyilikte ve fenalıktan sakınmakta yardımlaşın, günah işlemek ve aşırı gitmekte yardımlaşmayın. Allah’tan sakının. Allah’ın cezası şiddetlidir.” (5/2).

Hz. Peygamber(S.A.S) den çok sayıda hadis rivayet edilmiştir.

“İnsanların hayırlısı insanlara yararlı olandır.”

“Veren el alan elden üstündür.”

“Sizden biriniz kendi, nefsi için istediğini kardeşi için istemedikçe gerçek mü’mîn olamaz.”

ahilik kitapçık

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.