Araba Aküsü Nasıl Değiştirilir? Akünün ömrünün bittiğini nasıl anlarız?
Araba aküleri en uygunsuz zamanlarda ölme konusunda esrarengiz bir yeteneğe sahiptir. Peki arabanızın aküsünü nasıl değiştireceğinizi biliyor musunuz?
Arabanızı akü değişimine hazırlamanın ilk ve en önemli yolu akünün motorunuzdan güç almamasını sağlamaktır
Araba Aküsü Nasıl Değiştirilir?
Anahtarınız hala kontakta olabilir. Eğer öyleyse, çıkarın. Anahtarlar olmadan aracınızın elektrik sistemi aktif olamaz, bu da aküyü değiştirirken kıvılcım veya elektrik çarpması olasılığını azaltır.
Aküyü çıkarırken dikkatli olun
Başlamak için, terminal kablosunu akü üzerindeki negatif kutba kadar tutan cıvatadan somunu gevşetin. Siyahın negatif terminal , kırmızının ise pozitif terminal olduğunu unutmayın . Somunu saat yönünün tersine çevirmek için anahtarınızı veya pensenizi kullanın. Somun ve cıvatayı tamamen çıkarmanıza gerek yok, sadece terminalleri çıkarmaya yetecek kadar.
Başka bir pense veya anahtar kullanarak cıvata kafasını yerinde tutun
Gevşedikten sonra, uç kelepçeyi dikkatli bir şekilde direk üzerinden kaydırın ve akünün üst kısmına geri kaymayacak şekilde konumlandırın. Bunu yaptığınızda, elektrik kıvılcımının oluşmasını önlemek için aletlerinizi koyduğunuzdan emin olun. Negatif terminal direğine bağlanan kablo güvenli bir şekilde çıkarıldıktan sonra pozitif terminal için aynı adımları izleyin. Kırmızı terminalin genellikle geri çekebileceğiniz küçük bir kapağı vardır.
Artık her iki terminal de gevşek olduğuna göre, aküyü yuvasında tutan herhangi bir plakayı açmanın zamanı geldi
Büyük olasılıkla, terminal kablo kelepçesinde bulunanlarla aynı boyuttaki somunla veya elle sökebileceğiniz bir kelebek somunla karşılaşacaksınız. Gevşedikten sonra artık aküyü güvenli bir şekilde çıkarabilirsiniz. Ağır olabileceğini ve muhtemelen üzerine eğileceğinizi unutmayın; dizlerinizle kaldırdığınızdan emin olun.
Doğrudan yukarı kaldırın (çoğu akü, kolay taşıma için bir sapla birlikte gelir) ve ardından dışarı ve yere indirin. Tutma yeri paslanmışsa aküyü yanlarından dikkatlice kaldırın. Herhangi bir asidin dışarı taşmamasına dikkat edin. Akü araçtan güvenli bir şekilde uzaktayken, akü kutup temizleyicinizi kullanarak terminal kablosu uç kelepçelerinin içinde kalan sülfatları fırçalayın. Korozyona uğramadıklarından emin olmak için kabloları kontrol edin. Eğer öyleyse, otomobil yedek parça mağazasından bazı yedek kabloları alın.
Gelecekte yeni akünüzün üzerinde biriken tortuları önlemek için kablo uç kelepçelerine bir korozyon önleyici sprey kaplama uygulayın
Tebrikler, son noktaya ulaştınız. Sadece birkaç adım sonra, kontağı ilk çevirdiğinizde arabanız yine tıkır tıkır çalışacak.
Yeni aküyü kaldırın ve kaputun altındaki yuvasına yerleştirin. Yeni aküler daha ağır olur, dikkatli olun.
Yeni piliniz, terminal direklerinde renkli plastik kapaklarla gelmiş olabilir. Pili yerleştirene ve terminal kablolarını takmaya hazır olana kadar bunları çıkarmayın. Bu büyük harfler hangi gönderinin kırmızı ve hangisinin siyah olduğunu hatırlamanıza yardımcı olacaktır.
Yuvasına sağlam bir şekilde yerleştikten sonra eski pili çıkarmak için yaptığınız işlemin tersini yapın.
Pozitif terminalle başlayın. Plastik kapağı çıkarın ve yeni direkleri fırçalamak için akü kutup temizleyicinizi kullanın. Bu, metali hafifçe çizecek, bu da direkler ve kelepçeler arasında daha iyi bir kavrama sağlayacak ve sürüş sırasında akünüzün daha kolay şarj edilmesini sağlayacaktır.
Terminal direğine bir kat daha korozyon koruması püskürtün.
Uç kelepçesini, direğin alt kısmına oturuncaya kadar direğin üzerine kaydırın. Pense veya anahtar kullanarak somunu saat yönünde sıkarken cıvata kafasını sabit tutun. Negatif terminal için aynı adımları tekrarlayın.
Her iki terminal de takılıyken, akünüzü yerinde tutan herhangi bir plakayı veya desteği yeniden takın. Bu özelliğin tasarımı bazen biraz karmaşık olsa da bu adımı atlamayın. Plakalar, arabanız engebeli arazide ve hız tümseklerinde sarsılırken aküyü yerinde tutar.
Bu noktada arabanızın kontağını deneyin. Arabanızın sorununun kökü akünüzse, hemen çalışmaya başlamalıdır.