Kuzu Göbeği (Höbelek) Mantarının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir (Kuzu Göbeği Mantarı Kilosu Ne Kadar?)
Kuzu Göbeği; Genelde Ormanlık olanlarda bol miktarda yetişen, yaş ve kurutularak satışa sunulan ve de sonrasında ihraç da edilen çok lezzetli ve çok değerli bir mantar türüdür.
Kuzu göbeği mantarı neye iyi gelir? Kuzu göbeği mantarı nasıl ayırt edilir? Kuzu göbeği mantarı fiyatı ne kadar? Kuzu göbeği mantarı nerelerde kullanılır?
Kuzu göbeği (Morchella sp.) nerelerde bulunur? Höbelek Mantarı nedir? Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Toplanır? Höbelek ne demek? Kuzu Göbeği Mantarı Yenir mi? Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştirilir mi?
Kuzu Göbeği mantarı; Fransız mutfağının önemli bir öğesidir. Ülkemizde Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yani kıyı kesimlerindeki ormanlarda çok sık rastlanır…
Her yıl Mart ayının ortasından itibaren sezonu başlamakta olan kuzu göbeği yani höbelek mantarı ; Zengin ve verimli toprakları sever. Orman açıklıkları, akarsu yatakları, ormaniçi yol kenarları, bitki örtüsü yanmış orman arazileri, orman kesim-dikim sahaları, çam, meşe, piynar, findık, gürgen, kayın, kavak, akçaağaç ve karaağaçların bulunduğu Ormanlık ve çalılık alanlarda ve fazla güneş görmeyen nemli rutubetli bölgelerde yetişen bir mantar türüdür. Kuzu Göbeği mantarı ayrıca özel olarak ta yetiştirilebiliyor.
Kastamonu ve ilçelerindeki hemşehrilerimizin ve de Anadolu’da yaşayan tüm köylülerimizin de geçim kaynağıdır. Adeta ikramiyesidir. Çünkü yaş Kuzu Göbeğinin kilosu 500 TL, Kurutulmuş Kuzu Göbeğinin kilosu 5.000 TL civarındadır.
Onun için bu mantarı toplayıp ta kolay kolay yiyen olmaz. Genelde toplayanlar çarşı pazara götürüp pazarların girişinde bu mantarı toplayan tüccarlara satışını gerçekleştirirler.
Çok değerli ve lezzetli olan bu mantar türü, taze olarak pazarlarda satıldığı gibi kurutularak ipe dizilir ve bu şekilde satılır. Ayrıca kurusu önemli bir ihracat malıdır… B1, B2 ve C vitaminleri ile yüksek oranda kalsiyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller de içerir.
KUZU GÖBEĞİ MANTARI NASIL TOPLANIR?
Çocukluğumdan beri çok mantar topladım. Mantar toplamayı çok severim ama Kuzu Göbeğini yani höbelek mantarını hiç toplamadım veya toplayamadım desem yeridir. Ancak bu mantarın toplanmasını ve nerelerde yetiştiğini yani ocağını bilen ama gizleyenler vardı. Çünkü çok değerli bir mantar türü. 50-100 kilo toplayıp evinin geçimini sağlayan, cebinin harçlığını çıkaran köylülerimiz var.
Bir seferinde Kirazcıkın meşhur Saraycuk dağına gittim ama yanımdakiler bayağı toplamasına rağmen ben 3-5 tane ancak bulabilmiştim. Hayvan otlatmaya gittiğimde rast gelirse toplasam da bu mantarı toplama da Kanlıca, Elicek, Koçak, Geyik, Fıstı, Gelümcük, G.Kara, Halısaçağı, Pısık vb. mantarları toplamada gösterdiğim başarının 10’da birini bile gösteremedim nedense..
Kuzu Göbeği Mantarının Faydaları Nelerdir?
Kalp ve Karaciğer Rahatsızlıklarına, Göz, Kansızlık ve Beyin Rahatsızlıklarına, Zihin ve Vücut yorgunluğuna, Kas ve Eklem ağrılarına fayda sağladığı biliniyor.
İçinde B1, B2, C vitamini bulunan ilâç sanayiisinde de kullanılan mutfak değeri yüksek bir mantar türüdür…
Kuzu göbeği mantarının sayısız faydası olduğunu besin değerinin çok yüksek olduğunu biliyor musunuz?
Kuzu göbeği mantarı, B1, B2 ve C vitamini bakımından oldukça zengin bir besindir.
Bu mantar türü bağışıklık sisteminin korunmasına ve zihinsel fonksiyonları güçlendirme de oldukça zengin bir besindir. Kuzu Göbeği mantarının bir tanesi 1 kilo et ile aynı protein değerine sahip olduğu bilinir.
Kuzu göbeği mantarı bulduğunuzda sap kısmından keserek gövdesinin içindeki tohumları toprağa ulaşmasını sağlayalım ki yeni sezonda tekrardan bulduğumuz bölgelerde bulabilelim..
Haber: Ertuğrul Köse