Böbrek Taşları Neden Olur? (Böbrek Taşlarını Önlemenin 5 Yolu)
Böbrekler insan vücudunun temel bir parçasıdır. Yaklaşık 10 cm (4 inç) uzunluğundaki fasulye şeklindeki iki organ, omurganın her iki yanında karnın arkasına doğru yerleştirilmiştir.
İşlevleri, temiz kan vücuda geri gönderilmeden önce atık ürünleri kandan uzaklaştırmaktır. Atık ürünler daha sonra idrar yaparken vücuttan dışarı atılır.
Böbrek taşları, böbreklerinizin içinde oluşan ve idrar yolunuzdan geçerken dayanılmaz ağrıya neden olan sert mineral birikintilerini ifade eder. Bir böbrek taşınız varsa, muhtemelen önümüzdeki on yıl içinde bir tane daha alacaksınız. Böbrek taşlarını önlemenin birçok yolu olmasına rağmen, ailede bu durumla ilgili bir geçmişiniz varsa muhtemelen sizde bir tane olabilir.
Ancak bazı ilaçların yanı sıra diyetinizi ve yaşam tarzınızı iyi bir şekilde not etmek riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
Böbrek Taşları Neden Olur?
Olası nedenler arasında çok az su içmek, egzersiz yapmak (çok fazla veya çok az), obezite, kilo verme ameliyatı veya çok fazla tuzlu veya şekerli yemek yemek yer alır. Enfeksiyonlar ve genetik bazı insanlarda önemli olabilir.
Genel olarak, aşağıda böbrek taşlarını önlemenin bazı yolları bulunmaktadır.
1. Susuz kalma
Her zaman sulu kalmanıza yardımcı olacak daha fazla su içtiğinizden emin olun. Böbrek taşlarını önlemenin en iyi yolu budur. Yeterince su içmemek, düşük idrar çıkışına yol açacaktır. Böyle bir durum, idrarınızın daha konsantre olduğu ve taşlara neden olan idrar tuzlarını çözme olasılığının daha düşük olduğu anlamına gelir.
Bunu önlemek için günde yaklaşık sekiz bardak sıvı almaya veya iki litre idrara çıkmaya yetecek kadar sıvı almaya çalışın. Bununla birlikte, çok egzersiz yapıyorsanız veya terliyorsanız ya da sistin taşı geçmişiniz varsa ek sıvıya ihtiyacınız olacaktır.
Takip etmeniz gereken diğer seçenekler, limonata ve portakal suyudur, çünkü taş oluşumunu önlemeye yardımcı olan sitrat içerirler.
İdrarınızın rengi, susuz kalıp kalmadığınızı keşfetmenize yardımcı olan en kolay belirtidir. Berrak veya açık sarıysa normaldir, ancak karanlıksa daha fazla içmeniz gerekir.
2. Kalsiyum açısından zengin besinlere yönelin
Kalsiyum oksalat taşı en sık görülen böbrek taşı türüdür. Bu, birçok insanın kalsiyum yemekten kaçınmaları gerektiğine inanmasına neden oldu. Ancak, bu doğru değil. Kalsiyum diyetlerinde düşükseniz, böbrek taşı riskinizde ve osteoporozda bir artış var.
Bununla birlikte, bu riski azaltmaya yardımcı olması için kalsiyum takviyelerini bir yemekle birlikte almanız gerekir, çünkü tek başına almak başka türlü sonuçlara yol açabilir.
3. Reçetesiz satılan ilaçlardan kaçının
Bazı reçetesiz satılan ilaçlar veya reçeteli ilaçlar böbrek taşlarına neden olabilir. Bu ilaçlar arasında antasitler, belirli, dekonjestanlar, diüretikler, antibiyotikler (siprofloksasin ve sülfa antibiyotikler), steroidler ve kanser, HIV (asiklovir) ve epilepsi için belirli ilaçlar bulunur.
4. Daha az sodyum açısından zengin gıdalar alın
Yüksek tuzlu bir diyet tüketmek kalsiyum böbrek taşı riskinizi artırır. Bu nedenle, idrar kalsiyum seviyenizi düşük tutmak için daha az tuz yiyin. Düşük idrar kalsiyumu ile böbrek taşı geliştirme riskiniz daha düşüktür. Konserve yiyeceklerden, işlenmiş yiyeceklerden ve sodyum nitrat içeren yiyeceklerden kaçınmalısınız.
5. Oksalat içeren gıdaları tüketmeniz önerilir
Bazı böbrek taşlarında, böbrek taşı oluşturmak için idrarda kalsiyum ile bağlanan gıdalarda bulunan doğal bir bileşik olan oksalat bulunduğundan, taşların oluşmasını önlemek için sınırlı miktarda oksalat açısından zengin gıdalar tüketmeniz önerilir.
Bu nedenle, ıspanak, çikolata, tatlı patates, kahve, pancar, yer fıstığı, ravent, buğday kepeği gibi oksalat oranı yüksek yiyecekleri alın.
Oksalat, böbreklere ulaşmadan önce sindirim sisteminde birbirine bağlanır, bu nedenle aynı anda yüksek oksalatlı yiyecekler ve kalsiyum açısından zengin yiyecekler yerseniz taşların oluşması daha zordur.