enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu İhsangazi gezilecek ve görülecek yerler

İhsangazi, Türkiye Cumhuriyeti’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Kastamonu ilinin bir ilçesidir. 1968 yılında Belediye teşkilatı kurulunca, merkeze yakın olan İhsangazi köyünün ismi ilçeye verilmiştir. 1987 yılında ilçe olmuştur.

Kastamonu İhsangazi gezilecek ve görülecek yerler
26 Nisan 2024 15:30 | Son Güncellenme: 26 Nisan 2024 15:38
A+
A-

İhsangazi tarihi

 Kastamonu İhsangazi; Yörenin tarihi hakkında ayrıntılı bilgi yoktur. 1392 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Yöre, 1968 yılına kadar “Mergüze” olarak bilinir. 1968 yılında Belediye teşkilatı kurulunca, merkeze yakın olan İhsangazi köyünün ismi ilçeye verilmiştir. 1987 yılında ilçe olmuştur.

İhsangazi genel

Yerleşim, Ilgaz dağlarının kuzey eteklerinde kuruludur. İlçenin güneyinde bulunan Ilgaz dağlarının zirve çizgisi, Kastamonu ilinin Çankırı ile sınırını oluşturur. İlçenin rakımı ortalama 850 metredir. Ilgaz çayı, ilçe merkezinden geçerek Araç ilçesi istikametine akar. İlçeye bağlı köylerin büyük bölümü, dağların eteklerinde, ormanlarla kaplı alanlarda kuruludur. Bu yüzden bu kesimde tarım alanları kısıtlıdır. Sulanabilir arazi yoktur. Yörede Karadeniz iklimi hakimdir. Ancak sıcaklık ve yağış yönünden daha sert bir yapı vardır. Mayıs ve Haziran aylarında sürekli sağanak yağış görülür. Orman içi köylerde yaşayanların başlıca ekonomik etkinliği orman ürünleri üretimidir. Bir diğer özellik, 1’nci derece deprem kuşağında olmasıdır. Kuzey Anadolu fay hattı, Ilgaz dağlarının güney eteklerinden geçer.

İhsangazi’de ne yenir?

Buraya yolunuz düşerse, yerel lezzetlerden tatmak isterseniz “ekşili pilav” öneririm.

Kastamonu İhsangazi Gezilecek Yerler

Kastamonu İhsangazi Gezilecek Yerler

İhsangazi siyez buğdayı

Yörede Siyez Buğdayına “Gabulca” ismi veriliyor. Hitit buğdayı olarak da tanınır. Bilim insanları, 12 bin yıl önce yerleşik hayata geçildiğinde tarımın yapıldığı ilk buğdayların Siyez Buğdayı olduğu söyleniyor. Siyez buğdayı, geçmişten günümüze, İhsaniye ilçesinde yetiştirilmektedir. Büyük yerleşimlerden uzak, sarp, engebeli, eğimli yerlerde yetişir. Evet doğal yapısı ile, sağlıklı beslenme için tercih edilen bir buğday tipidir.

Kastamonu İhsangazi Gezilecek Yerler

Kastamonu İhsangazi Gezilecek Yerler

İhsangazi sepetçioğlu ve siyez bulguru festivali

Her yıl geleneksel olarak Ağustos ayı sonunda 3 gün süreyle yapılmaktadır. Festival kapsamında: siyez yemekleri yarışması, konser, spor müsabakaları, halk oyunları gösterisi ve siyez ekimi etkinlikleri yapılmaktadır.

İhsangazi gezilecek yerler

İhsangazi Derviş İbrahim Haraçoğlu türbesi

İlçe merkezine bağlı İsalar Mahallesindedir. 16 km uzaklıktadır. Türbenin: Horasanlı Şeyh Saadeddin Haraci’ye ait olduğu düşünülmektedir. Kendisi bölgenin fatihi İhsan Gazi ile birlikte gelen erenlerdendir. Ancak türbenin kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmez. Ayrıca Şeyh Sadettin Haraci’nin burada yaptırdığı bir dergah veya diğer yapılardan kalıntı yoktur. Türbe: taş duvarlı bir bahçe içindedir. Tuğladan çokgen planlı yapılmış, üstü çatı ile örtülmüştür. Mimari yönden bir özelliği yoktur.

Kastamonu İhsangazi Gezilecek Yerler

Kastamonu İhsangazi Gezilecek Yerler

İhsangazi sipahiler kaya mezarları

İlçe merkezine bağlı Sipahiler Mahallesi Dere sokaktadır. İlçe merkezine 37 km uzaklıktadır. Tepe üzerindeki kaya mezarın yüksekliği 150 metredir. Bu kaya mezarlarının, MS 5 ile 6’ncı yüzyıllardan kaldığı sanılmaktadır. Kaya mezarları, birbirinden ayrı, iki kat halindedir. Katlar arasında bağlantı yoktur. Mezar odasında bulunan yuvarlak bir pencere vadiye bakmaktadır. Mezarın altında ikinci bir bölüm bulunur. Bu bölümde de, duvarların oyulmasıyla ölülerin konulacağı yerler açılmıştır. Ancak kaya mezarlarında kaçak kazılar nedeniyle yoğun tahribat bulunmaktadır.

Yorumlar
  1. Gaffaroğlu dedi ki:

    İlçelerimizin tanıtımı bence gayet güzel bir çalışma. Belki bir harita ve turizm ofisleri varsa iletişimleri eklenebilir. Saygılarımla..