enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

2021 Fitre Ne Kadar? Fitre Ne Zaman Verilir? Fitre Kimlere Verilir?

Fitre olarak bilinen fıtır sadakası, Ramazan’da verilmesi vacip olan bir sadakadır. Peki, 2021 yılı ramazan ayında fitre ne kadar oldu? Kimler fitre verebilir? Fitre kimlere verilir? Fitre ne zaman verilir?

2021 Fitre Ne Kadar? Fitre Ne Zaman Verilir? Fitre Kimlere Verilir?
17 Nisan 2021 10:18
A+
A-

Din İşleri Yüksek Kurulu, 2021 yılı ödenecek asgari fitre miktarının ne kadar olacağını açıkladı.

2021 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar geçerli olacak fitre miktarı 28 TL olarak belirlendi. Bu rakam geçen yıl 27₺ idi..

FİTRE NEDİR?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak verilen bir sadakadır.

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası ya da sadaka-i fıtır vaciptir ve bu durum, sünnetle sabittir.

KİMLERİN FİTRE VERMESİ GEREKİR?

Fitre verecek kişi kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20).

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 128).

KİMLERE FİTRE VERİLMEZ?

Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:

Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara, Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara, Eşine, Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye, Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223).

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.