enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Zeytinyağının 5 Faydası

Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen, sıklıkla kullandığımız bir yağdır.

Zeytinyağının 5 Faydası
24 Mart 2022 17:51 | Son Güncellenme: 24 Mart 2022 17:52
A+
A-

İşte bilimsel 5 sağlık faydası;

Zeytinyağı Sağlıklı Tekli Doymamış Yağlar Açısından Zengindir

Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesi olan zeytinlerden elde edilen doğal yağdır. Yağın yaklaşık %14’ü doymuş yağ iken, %11’i omega-6 ve omega-3 yağ asitleri gibi çoklu doymamış yağlardır. Ancak zeytinyağındaki baskın yağ asidi, toplam yağ içeriğinin %73’ünü oluşturan oleik asit adı verilen tekli doymamış yağdır. Araştırmalar, oleik asidin iltihabı azalttığını ve hatta kanserle bağlantılı genler üzerinde faydalı etkileri olabileceğini gösteriyor. Tekli doymamış yağlar ayrıca yüksek ısıya oldukça dayanıklıdır ve bu da sızma zeytinyağını yemek pişirmek için sağlıklı bir seçim haline getirir. Özet: Zeytinyağı tekli doymamış oleik asit bakımından zengindir. bu yağlı asidin birçok faydalı etkiye sahip olduğuna inanılır ve sağlıklı bir seçimdir.

Zeytinyağı Büyük Miktarda Antioksidan İçerir

Sızma zeytinyağı oldukça besleyicidir. Faydalı yağ asitlerinin yanı sıra az miktarda E ve K vitamini içerir. Ancak zeytinyağı aynı zamanda güçlü antioksidanlarla da yüklüdür. Bu antioksidanlar biyolojik olarak aktiftir ve kronik hastalık riskinizi azaltabilir. Ayrıca iltihapla savaşırlar ve kan kolesterolünüzü oksidasyondan korumaya yardımcı olurlar – kalp hastalığı riskinizi azaltabilecek faydaları da vardır.

Zeytinyağının 5 Faydası

Zeytinyağının 5 Faydası

Zeytinyağı Güçlü Anti-İnflamatuvar Özelliklere Sahiptir

Kronik inflamasyonun kanser, kalp hastalığı, metabolik sendrom, tip 2 diyabet, Alzheimer, artrit ve hatta obezite gibi hastalıkların önde gelen itici gücü olduğu düşünülmektedir. Sızma zeytinyağı, sağlığa faydalarının ana nedenlerinden biri olabilecek iltihabı azaltabilir. Ana anti-inflamatuar etkilere antioksidanlar aracılık eder. Aralarındaki anahtar, bir anti-inflamatuar ilaç olan ibuprofen’e benzer şekilde çalıştığı gösterilen oleocanthal’dır.

Zeytinyağı Tip 2 Diyabet Riskini Azaltabilir

Zeytinyağı tip 2 diyabete karşı oldukça koruyucu görünmektedir. Birkaç çalışma, zeytinyağını kan şekeri ve insülin duyarlılığı üzerindeki faydalı etkilerle ilişkilendirmiştir. 418 sağlıklı insanda yapılan randomize bir klinik çalışma, yakın zamanda zeytinyağının koruyucu etkilerini doğruladı. Bu çalışmada, zeytinyağı açısından zengin bir Akdeniz diyeti, tip 2 diyabet riskini %40’ın üzerinde azaltmıştır

Kalp Hastalıklarına Karşı Koruyucudur

Kalp hastalığı dünyada en sık ölüm nedenidir. Birkaç on yıl önce yapılan gözlemsel araştırmalar, Akdeniz ülkelerinde kalp hastalığının daha az yaygın olduğunu gösterdi. Bu, şimdi kalp hastalığı riskini önemli ölçüde azalttığı gösterilen Akdeniz diyeti hakkında kapsamlı araştırmalara yol açtı. Sızma zeytinyağı, bu diyetin temel bileşenlerinden biridir ve kalp hastalığına karşı çeşitli şekillerde koruma sağlar. Enflamasyonu azaltır, “kötü” LDL kolesterolü oksidasyondan korur, kan damarlarınızın kaplamasını iyileştirir ve aşırı kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olabilir. İlginç bir şekilde, kalp hastalığı ve erken ölüm için en güçlü risk faktörlerinden biri olan kan basıncını düşürdüğü de gösterilmiştir. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.