enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Zâriyât Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Zâriyât Sûresi; Mushaftaki sıralamada elli birinci, iniş sırasına göre altmış yedinci sûredir. Ahkāf sûresinden sonra, Gaşiye sûresinden önce Mekke’de inmiştir.

Zâriyât Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
5 Ocak 2023 06:21 | Son Güncellenme: 3 Ocak 2023 10:32
A+
A-

Zâriyât Ne Demek?

Mekke döneminde inmiştir. 60 âyettir. Sûre, adını ilk âyette geçen “ez-zâriyât” kelimesinden almıştır. Zâriyât, esip savuran rüzgârlar demektir. Sûrede başlıca, öldükten sonra hesap için toplanma, inkârcıların ahirette karşılaşacakları azap, mü’minlere verilecek mükâfatlar, Allah’ın varlığını ve birliğini gösteren kevni deliller konu edilmektedir.

Zâriyât Sûresi’nini Konusu

Sûrenin ana konusu öldükten sonra dirilmenin gerçek olduğunu, yaratılmışlar içinde irade sahibi olma özelliğini taşıyanların, bir imtihan alanı olan dünya hayatını yaratılış amaçlarına uygun biçimde geçirip geçirmedikleri hususunda sorgulanacakları yargı gününden kaçış bulunmadığını ve bu yargılama sonunda herkesin bu dünyada yapıp ettiğinin olumlu olumsuz sonuçlarını mutlaka göreceğini ortaya koymaktır.

Bu konu işlenirken, Allah Teâlâ’nın kudretinin kanıtlarından ve insanlara lutfettiği imkânlardan örnekler, önceki bazı inkârcı toplumların başına gelen felâketlerden kesitler verilmekte; bu arada Hz. Peygamber’in ve onun yolunu izleyen müminlerin dini tebliğ ederken nasıl bir tavır takınmaları gerektiğine ışık tutulmaktadır.

 

Zâriyât Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Faydası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Zâriyât sûresini okuyan kişiye, esen rüzgârların ve dünyâda akan (ırmak, nehir vb.) sayısınca kendisine on hasene verilir.” (Beyzâvî)

Zâriyât sûresini, kıtlık zamanı 70 defâ okuyan kimse, Allah-u Teâlâ’nın lütfu keremi ile kıtlığın giderilmesine vesîle olmuş olur, bolluk, bereket ve ucuzluk olur, tarla, bağ, bahçe mahsülü çok olur.

Bu sûre, herhangi bir hastaya okunursa, Allah’ın izni ile şifa bulur.

Bu sûre, yazılıp, doğum sancısı çeken bir kadının üzerine konulursa, Allah’ın izni ile doğumu kolay olur.

Bu sureyi 70 defâ okuyan, kıtlık yüzü görmez.

Âl-i İmran Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Yorumlar
  1. Zeynep dedi ki:

    Elhamdülillah 🤲🤲🤲
    Şükürler olsun 🤲🤲🤲