enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Yeterince Su İçmenin Vücuda 5 Faydası

İnsan vücudunun yaklaşık %60’ı sudan oluşur.

Yeterince Su İçmenin Vücuda 5 Faydası
22 Mart 2022 13:09 | Son Güncellenme: 22 Mart 2022 13:10
A+
A-

Genellikle günde sekiz adet 8 bardak su içmeniz önerilir (8×8 kuralı). Bu özel kuralın arkasında çok az bilim olmasına rağmen, susuz kalmamak önemlidir.

İşte bol su içmenin 5 sağlık faydası;

Fiziksel performansı en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olur

Susuz kalmazsanız, fiziksel performansınız düşebilir. Bu özellikle yoğun egzersiz veya yüksek ısı sırasında önemlidir. Vücudunuzun su içeriğinin %2’sini kaybederseniz, dehidrasyonun gözle görülür bir etkisi olabilir. Bununla birlikte, sporcuların ter yoluyla su ağırlıklarının %6-10’unu kaybetmeleri nadir değildir. Kasın yaklaşık %80’inin su olduğunu düşündüğünüzde bu şaşırtıcı değil. Yoğun bir şekilde egzersiz yapıyorsanız ve terleme eğilimindeyseniz, susuz kalmamak, en iyi performansınızı göstermenize yardımcı olabilir.

Baş ağrılarını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir

Dehidrasyon bazı kişilerde baş ağrılarını ve migreni tetikleyebilir. Araştırmalar, baş ağrısının dehidrasyonun en yaygın semptomlarından biri olduğunu göstermiştir. 

Kabızlığı Gidermeye Yardımcı Olabilir

Kabızlık, seyrek bağırsak hareketleri ve dışkı çıkarmada zorluk ile karakterize yaygın bir sorundur. Artan sıvı alımı genellikle tedavi protokolünün bir parçası olarak önerilir ve bunu destekleyecek bazı kanıtlar vardır. Düşük su tüketimi, hem genç hem de yaşlı bireylerde kabızlık için bir risk faktörü gibi görünmektedir. Artan hidrasyon kabızlığı azaltmaya yardımcı olabilir. Maden suyu kabızlığı olanlar için özellikle faydalı bir içecek olabilir. Araştırmalar, magnezyum ve sodyum açısından zengin maden suyunun kabızlığı olan kişilerde bağırsak hareket sıklığını ve tutarlılığını iyileştirdiğini göstermiştir.

Yeterince Su İçmenin Vücuda 5 Faydası

Yeterince Su İçmenin Vücuda 5 Faydası

Böbrek taşlarının tedavisine yardımcı olabilir

İdrar taşları, idrar sisteminde oluşan ağrılı mineral kristal kümeleridir. En yaygın şekli böbreklerde oluşan böbrek taşlarıdır. Su alımının daha önce böbrek taşı almış kişilerde tekrarlamayı önlemeye yardımcı olabileceğine dair sınırlı kanıt vardır. Daha yüksek sıvı alımı, böbreklerden geçen idrar hacmini arttırır. Bu, mineral konsantrasyonunu seyreltir, bu nedenle kristalleşme ve kümeler oluşturma olasılıkları daha düşüktür. Su ayrıca ilk taş oluşumunu önlemeye de yardımcı olabilir, ancak bunu doğrulamak için çalışmalara ihtiyaç vardır.

Kilo Kaybına Yardımcı Olabilir

Bol su içmek kilo vermenize yardımcı olabilir. Bunun nedeni, suyun tokluğu artırabilmesi ve metabolizma hızınızı artırabilmesidir. Bazı kanıtlar, artan su alımının metabolizmanızı biraz artırarak kilo kaybını destekleyebileceğini ve bu da günlük olarak yaktığınız kalori miktarını artırabileceğini düşündürmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.