enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Yaban Mersini Üreticileri Kan Ağlıyor (Bu gidişle Yaban Mersini Üretilmeyecek!)

Dünyanın en değerli ve andioksitan kralı yaban mersini üreticileri yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldılar. Yaban Mersini Üreticilerinin tek umudu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan….

Yaban Mersini Üreticileri Kan Ağlıyor (Bu gidişle Yaban Mersini Üretilmeyecek!)
27 Mart 2022 14:49 | Son Güncellenme: 27 Mart 2022 15:09
A+
A-

Türkiye de en büyük yaban mersini üreticilerinden biri olan Trabzon’un Of ilçesinden eski gazeteci Cevat Sarmusak bu meyvenin geleceği anlayamadığımız bir şekilde kapanıyor ve yok edilmeye çalışılıyor dedi.

Cevat Sarmusak; Normalde 5 ton üreten bir üretici, bunun 200 kilosunu 40 , 50 TL’den kendi imkanları ile çevresine satıyor. Geri kalanı ise sanayici veya toptancılar 25-30 TL’den alım yapıyor ama bu da yevmiyelerin maliyetini bile kurtarmıyor. Ürettiğimiz tüm ürünleri belirlenen rakamlara satsak bile maalesef emeğimizin karşılığını alamıyoruz.

Ancak Tv’lerde ve haberlerde sanki çok kazanıyormuşuz gibi bir algı yapılıyor. Fındık ve çay tarlalarına daha çok kar elde etmek düşüncesiyle Yaban Mersini dikenler bin pişman oldular. Sabrede sabrede yolun sonuna geldik. 1-2 yıl daha sabretme gücümüz kaldı ondan sonra yaban mersini üretmeyi tamamen bırakmayı düşünüyoruz dedi.

Sarmusak; Sayın Cumhurbaşkanımızın bu meyveye karşı hassasiyetini ve beğendiğini ve iyi bir kullanıcısı olduğunu biliyoruz.

Devlet bize, üretin üretin diyor, teşvik var diyor. Evet üretmek cok güzel. De bu iş sadece teşvik var diyerek, fide vererek ve İl tarım müdürlerinin de basına show yapmaları ile olmuyor. Üreticilerin yarısı budama yapmasını, bir çoğu üretmesini ve bir çoğu da pazarlamasını bilmiyor maalesef. Çünkü yetkililer bize hiç bir şey öğretmiyorlar.

Tarım bakanlığı görevlileri bize hiç dokunmuyor ve bizle hiç iletişim kurmuyorlar. Biz kurunca da neredeyse bu işi yapmayın daha iyi dercesine cümleler kuruluyor. Ve birde bakanlığa yaban mersini ile ilgili her şey yolunda raporları sunuyorlar. Halbuki biz can çekişiyoruz.

Bakanlıkta bizim derdimizi bilmiyor ve anlamakta istemiyor zaten…

Bilse Ticaret bakanlığı ile koordineli olarak yaban mersini ithalatında kısıtlamaya vb önlem almaya giderdi.

Muhtemelen Doğu Karadeniz de her hangi bir tarım İl müdürlüğüne sorsak ilinizde ne kadar yaban mersini üretiliyor diye bilmezler. Veya ortalama bir rakam söylerler. Çünkü üreticiye olumlu anlamda dokunmuyorlar ve yardımcı olmuyorlar.

Bizler Cumhurbaşkanımız sayın Tayyip Erdoğanı seviyoruz. Ve kendisi de bu meyveyi cok sevdiğini biliyoruz.

Aslında Dünya bu meyveyi seviyor. Cumhurbaşkanımız sayın Erdoğan Karadenizde ki 150 civarı yaban mersini üreticisinin bir kısmının üretmediğini üretenlerin de bir kısmının bahce de bu andioksitan kralı meyveyi satış olmadığı İcin çöpe gittiğini bilse eminim bölgedeki bütün il müdürlerini görevden alırdi diye düşünüyorum.
Yabsn Mersini üreticileri olarak yakın bir tarihte organize olup sayın bakanımızla dertlerimize cözüm bulmaya calışmayı arzuluyoruz. Tabi Tarım Bakanımıza ulaşabilirsek.

Yoksa bu gidişle bütün emeklerimiz boşa gidip tarım alanlarımız çöp olacak duruma geldi sabırlar taştı.

Bizim istediğimiz ve sektörün çözümü ithal üründe yüksek vergi yada kısıtlama olması dedi.

 

Cevat Sarumsak; Devlet bazı meyve veya bitkilerde bunu yapıyor zaten.

Devletimiz ve makam sahibi yöneticilerimiz sıkıntılarımızı bilse, duysa ve ilgilense; Karadenizde 150,
Türkiye de ise toplam 300 kadar üreticinin sıkıntılarına bir şekilde çözüm bulur zaten dedi.

Sarımsak; Bizler toprağa dokunan ve toprakla haşır neşir olan gönüllü üretmeye çalışan insanlarız. Devletimizde bir babanın çocuklarının ve torunlarının geleceğine sahip çıkması gibi bize sahip çıkması gerekiyor. Bizde gelecek nesillere üretim ve satış için örnek olmaya çalışırız dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.