enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Vitaminlerin maksimum emilimi için 5 besin kombinasyonu!

Yemeğinize eşlik etmeniz gereken ve hangi lezzetli karışımlardan kaçınmanız gereken 5 güçlü vitamin ve diğer mikro besin kombinasyonu

Vitaminlerin maksimum emilimi için 5 besin kombinasyonu!
26 Mayıs 2022 13:25 | Son Güncellenme: 26 Mayıs 2022 11:26
A+
A-

Çoğu insan vücudun normal süreçleri için gerekli olan tüm vitaminleri ve besinleri alamaz. Bunun nedeni, besleyici ve zengin yemeklerin hazırlanmasında önemli ölçüde zaman eksikliği ve aynı zamanda üretilme veya işlenme şekli nedeniyle birçok gıdanın vitamin eksikliği gibi bir dizi faktörden kaynaklanmaktadır. Ayrıca biyoyararlanım, yani bir gıdadan nihai olarak emdiğimiz bileşenin nihai miktar-oran, gıdanın orijinal olarak içerdiği içeriğin başlangıçtaki toplam miktarına göre, ihtiyacımız olan şeyin nihai alımına katkıda bulunur.

Çoğu zaman besleyici gıdaları bireysel olarak da tüketebiliriz, ancak bunları birleştirme şeklimizde hatalar yaparız ve bu nedenle içerdikleri gıdaların maksimum emilimini elde edemeyiz.

Yemeğinize eşlik etmeniz gereken ve hangi lezzetli karışımlardan kaçınmanız gereken 5 güçlü vitamin ve diğer mikro besin kombinasyonu şu şekile:

1. Demir ve C Vitamini

En ünlü kombinasyonlardan biri! Demir vücutta oksijen deposu ve taşıyıcısı olarak görev yaptığı için çok önemlidir. Diyetteki demirin ana kaynakları kırmızı et, özellikle sığır eti, balık, istiridye ve kanatlı eti, özellikle karaciğerdir. Ayrıca baklagiller, kuru meyveler, susam tohumları, demir takviyeli tahıllar ve ıspanak gibi sebzeler gibi hayvansal olmayan gıdalarda da bulunabilir. Ancak hayvansal olmayan demir vücut tarafından iyi emilmediğinden, emilimi artırdıkları için C vitamininin yanı sıra hayvansal proteinlerin varlığı gereklidir. C vitamini, vücudu bir bütün olarak güçlendirmeye yardımcı olan en antioksidan vitaminlerden biridir. Parlak kırmızı, sarı, turuncu veya yeşil renk ile tüm sebze ve meyvelerde bulunur,

Kombine: Limon ve doğal portakal suyu ile ıspanak, sirke ile mercimek, haşlanmış bezelye, yeşil salata veya brokoli ile et, fındıklı kırmızı meyveler.

Kaçının: Kalsiyum içeren yiyecekler demir inhibitörü görevi görür, yani emilmesine izin vermezler. Bu şekilde daha lezzetli hale gelseler bile, yukarıdaki pişirme kombinasyonlarına yumurta, süt, yoğurt, peynir eklemekten kaçının! Çay ve kahve, vitamin alımını da engelleyen tanenler ve kafein içerir.

Alınması: Demir takviyesi olarak sabahları aç karnına, C vitamini ise sabahları ve gün boyunca daha küçük dozlarda alınabilir.

2. Çinko ve Kükürt

Çinko, hücrelerin ve DNA’nın işlevini sürdürmede önemli bir elementtir. Çinko, istiridye ve kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et, yer fıstığı, sığır karaciğeri, yumurta, soya lesitini, ceviz, tavuk, maydanoz, kepekli ekmek, fasulye, mısırda bulunur. Kükürt, hücrelerimizin enerji üretimi için oksijen kullanmasına yardımcı olur ve saçı, cildi ve tırnakları güçlendirir. Kükürt, sebzeler, sarımsak, soğan, yumurta sarısı, et, baklagiller içerir.

Kombine: Sarımsak soslu istiridye, kepekli spagetti ile dana ciğeri, mısır ve taze soğan ile bakliyat salatası.

Kaçının: Yüksek kalsiyum alımının çinko emilimini azalttığı görülüyor. Yukarıdaki öğünlere peynir eklemekten kaçının.

İndir: Yemekten sonra alınabilirler. Tüm çinko takviyelerini burada bulabilirsiniz . Solgar MSM , size yardımcı olacak organik bir kükürt formu içerir.

3. Kalsiyum ve D Vitamini

Kalsiyum kemikler, dişler ve cilt için önemlidir. Sütte, peynirlerin çoğunda, yeşil yapraklı sebzelerin çoğunda, bazı deniz ürünlerinde ve baklagillerde bulunur. D vitamini bağışıklık sistemini korur ve vücudun çeşitli işlevlerinde hormon görevi görür ve onu somon, ton balığı, sardalye, mantar, sığır karaciğeri, yumurta sarısında bulabilirsiniz. Kalsiyumun emilebilmesi için D vitamininin varlığı gereklidir.

Kombine: Biraz rendelenmiş peynir ve brokoli ile omlet, ıspanaklı somon, yeşil sebzeli ton balıklı salata.

Kaçının: Kalsiyum emilim için demir ile rekabet eder, bu nedenle aynı anda yumurta, süt, yoğurt, ıspanaklı peynir veya kırmızı et yemeyin.

İndirin: Tercihen yemekten sonra veya kişisel ihtiyacınıza göre alınır. Demir içeren kalsiyum takviyeleri almaktan kaçındığınızdan emin olun.

4. Folik asit ve B12 Vitamini

Folik veya folik asit (B9 Vitamini olarak da bilinir) birçok biyolojik süreçte yer alır ve nörolojik sorunlara karşı korur. Ispanak, bakliyat, brokoli, kuşkonmaz, avokado, yer fıstığında bulunur. B12, kırmızı kan hücrelerinin üretimine önemli ölçüde katkıda bulunur ve birçok hastalığa karşı korur. B12’de yüksek gıdalar deniz ürünleri, sığır eti, yoğurt, yumurta, tavuktur. Bu iki vitamin birlikte, yüksek seviyelerde Alzheimer hastalığı ile bağlantılı görünen bir amino asit olan homosistein’i parçalar.

Kombine: Ispanaklı ve brokolili omlet, kuşkonmazlı deniz ürünleri çorbası, tavuklu mercimek.

Kaçının: Bu vitaminlerle yoğun bir şekilde rekabet eden hiçbir yiyecek yoktur. Bazı hamilelik ilaçları veya diğer hastalıkların olduğu durumlarda, folik asidin yetersiz emilimine katkıda bulundukları için dikkatli olunmalıdır.

Alma: Tam ve dengeli bir tedavi için B vitamini kompleksinin alınması tavsiye edilir. Tercihen yemekten sonra alınırlar.

5. K Vitamini ve Sağlıklı Yağlar

K vitamini kanın pıhtılaşmasına, kemik ve kalp sağlığına yardımcı olur. Koyu yeşil renkli yapraklı sebzelerde ve hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunur. İyi yağlar, yani doymamış omega 3-6-9 yağ asitleri, kalp hastalığına, otoimmün hastalıklara ve kansere karşı koruma sağlar. Yağlı balıklarda, keten tohumunda, fındıkta, mısır yağında, zeytinyağında bulunurlar. K vitamininin vücutta etkili bir şekilde metabolize edilmesi için sağlıklı yağlara ihtiyacı vardır.

Birleştirin: Salatanıza mutlaka zeytinyağı koyun ve fındık ekleyin.

Kaçının: Aspirin, bazı antibiyotikler ve çok yüksek E vitamini konsantrasyonları, K vitamininin etkisi ile rekabet eder. Normal dozlarda, E vitamini vücudun K vitamini kullanmasına yardımcı olur.

İndir: Esas olarak yemekten sonra alınırlar.

Her durumda kandaki vitamin ve element düzeylerinin doğru bir şekilde ölçülebilmesi ve size uygun görülen tedavinin yapılabilmesi için kan testi yapılması önerilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.