enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Vertigo (Baş Dönmesi) Nedir (Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?)

Gerçek vertigo olarak bilinen baş dönmesi, denge sistemi etkilendiğinde veya iç kulak veya beyin hastalıklarında ortaya çıkar. Geçen yıl, ülkemizdeki dünyadaki yeni gelişmeleri kullanarak bu durumu tedavi edebildik.

Vertigo (Baş Dönmesi) Nedir (Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?)
4 Şubat 2022 12:48
A+
A-

Vertigo‘nun tıpta yaygın adı vertigo’dur. yükseklik korkusu; gerçekten, dönme hissi ve hareketin tüm halüsinasyonları vertigo olarak tanımlanmıştır. Diğer şeyler; Dönen cisimlerin tanımları, uzayda güvensizlik hissi, yer ayağınızın altında kayıyormuş gibi hissetmek, tüm cisimler hareket ediyormuş gibi hissetmek, dönüyormuş gibi hissetmek, deprem gibi hissetmek Arazi vertigo için kullanılacaktır. Baş dönmesi, kansızlık, şeker hastalığı, yüksek tansiyon veya vücudun uyuşukluk, bilinç kaybı, bayılma gibi diğer sistemik hastalıkları ile karıştırılmamalıdır.

Gerçek vertigo olarak bilinen baş dönmesi, denge sistemi etkilendiğinde veya iç kulak veya beyin hastalıklarında ortaya çıkar. Geçen yıl, ülkemizdeki dünyadaki yeni gelişmeleri kullanarak bu durumu tedavi edebildik.

 

Vücut dengeyi nasıl sağlar?

İnsanları dengede tutan üç faktör vardır. Bu faktörlerden birinin ortadan kalkması ile denge bozulur ve baş dönmesi meydana gelebilir.

 

İç kulak (labirent olarak da adlandırılır), ileri veya geri, yukarı veya aşağı bir yandan diğer yana dönüp dönmediğine göre hareketin yönünü belirler. Zihinsel bir seviye gibi çalışır.

Gözler, vücudun yaşam alanındaki konumunu ve hareket yönünü belirler.

Beyin iliği ve kas sistemi. Eklemlerdeki ve omurgadaki basınç alıcıları vücudun hangi bölümünün yatacağını ve yerle nerede temas edeceğini belirler. Kaslardaki ve eklemlerdeki duyu alıcıları, vücudun hangi bölümünün hareket ettiğini belirler. Merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) diğer sistemlerden gelen uyarıları işler ve bu üç sistemi koordine ederek algı oluşur. Vücuttaki bu senkronize çalışma, insan dengesini sağlar.

Vertigo şikayeti olan bir kişide bu 3 sistemden bir veya birkaçındaki bozukluk vertigoya yani vertigoya neden olur. Sorun Giderme Verigo, sorunun nerede olduğunu belirlemekle başlar. Ardından tedavi aşaması başlar.

Vertigolu hastanın değerlendirilmesi

Vertigolu hastaya tanı konulmasında en önemli nokta hastadan detaylı bilgi yani tıbbi öykü alınmasıdır. Hasta çok dikkatli dinlenmelidir. Bazen sebep çok basittir. Bazen çok ileri testler gerekebilir. Hastalığın başlangıcı, baş dönmesinin süresi, eşlik eden belirtiler, bulantı-kusma, işitme kaybı, kulak çınlaması, tekrarların olup olmadığı, baş hareketi ile artıp artmadığı gibi sorular. bir tarafından.

 

baş dönmesi İlk değerlendirmeden sonra, hastanın genel kulak burun boğaz muayenesini yapın, vücudun nöral yapılarının uyardığı alanları inceleyin ve ardından basit denge testleri yapın.

 

Bu testler sırasında göz hareketlerine bakarak. NISTAGMUS dediğimiz istem dışı göz hareketlerini inceliyoruz. Vertigo ayırıcı tanısında nistagmus önemlidir. Bazen belirli vücut manipülasyonları yaparak nistagmus’u ortaya çıkarmaya çalışırız. Nistagmusun zamanlaması, yönü ve fiksasyonu beyinle ilgili mi? Yoksa kulak mı? Ne olduğu hakkında bilgi verir. Sınava

 

Burun parmak testi, Romberg testi, yürüme testi eklenebilir. Böylece patolojinin yeri hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyoruz. Daha sonra diğer laboratuvar testlerine başlandı. Odyometri (İşitme Testi): Periferik vertigo hakkında önemli ipuçları sağlar. Özellikle Ménière hastalığında birçok tanıyı doğrular. Terazi sistemi hakkında daha detaylı bilgi için

 

Bakiye incelemesi eklenebilir. VNG (videonistagmografi), kalorik test, ENG gibi testler yapılırken günümüzde gelişmiş VHT, FHİT, posturografi, sanal gerçeklik testleri çok daha net bilgi verebilmektedir.

 

Röntgen muayenesi: Bilgisayarlı tomografi, Manyetik rezonans, zaman zaman özellikle beyinle ilgili vertigo teşhisi için, Bu tetkiklerden sonra hasta yeniden değerlendirilir ve teşhis konur.

 

VHİT, FHİT, Posturografi, sanal gerçeklik testi dünyanın en gelişmiş cihazlarıdır.

Çünkü tedavi yöntemi hastalığa göre değişebilmektedir. Tanı ve tedavi bir tıp uzmanı tarafından yapılmalıdır. Baş dönmesi ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir. Böyle bir şikayetiniz varsa görmezden gelmeyin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.