enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Uzun Süre Oturmak Zararlı Mı? (Çok Oturmak Sağlığınız İçin Neden Kötü?)

Uzun süre oturmanın vücudumuza zararları nelerdir?

Uzun Süre Oturmak Zararlı Mı? (Çok Oturmak Sağlığınız İçin Neden Kötü?)
13 Ekim 2022 17:34
A+
A-

Hareketsiz bir yaşam tarzı vücudunuzu nasıl etkiler?

İnsanlar dik durmak için yaratılmıştır. Kalbiniz ve kardiyovasküler sisteminiz bu şekilde daha etkili çalışır. Dik olduğunuzda bağırsaklarınız da daha verimli çalışır. Fiziksel olarak aktif olduğunuzda , genel enerji seviyeleriniz ve dayanıklılığınız artar ve kemikleriniz gücü korur.

Uzun Süre Oturmanın Sağlığa Zararları

Kilo Alacabilirsiniz

Çok televizyon izlemek? Sonunda saatlerce internette gezinmek mi? Fazla kilolu veya obez olma olasılığınız diğer insanlara göre daha yüksektir. Her gün egzersiz yapıyorsanız, bu iyidir, ancak yine de sağlığımız için uzun süre boyunca oturmamaya dikkat etmeliyiz.

Anksiyeteniz Artabilir

Sıklıkla kendi başınıza olmanız ve ekran tabanlı bir etkinlikle meşgul olmanız olabilir. Bu uykunuzu bölerse, daha da endişeli olabilirsiniz. Ayrıca, çok fazla yalnız kalmak, sosyal kaygıyla bağlantılı olan arkadaşlarınızdan ve sevdiklerinizden uzaklaşmanıza neden olabilir.

Sırt Ağrılarınız Artabilir

Oturma pozisyonu sırt kaslarınız, boynunuz ve omurganız üzerinde büyük stres yaratır. Ergonomik bir sandalye arayın – bu, doğru yükseklikte olacağı ve sırtınızı uygun noktalarda destekleyeceği anlamına gelir. Ama unutmayın: Ne kadar rahat olursanız olun, sırtınız yine de uzun bir oturma seansından hoşlanmayacaktır. Omurganızı aynı hizada tutmak için her yarım saatte bir kalkın ve bir veya iki dakika hareket edin. 

Varisli Damarlara Yol Açabilir

Çok uzun süre oturunca kan bacaklarınızda birikebilir. Bu, damarlarınıza ek baskı uygular.  Bunun nedeni oturmanın bacaklarınızda kan birikmesine neden olmasıdır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gününüze daha fazla hareket katın: Her yarım saatte bir ayağa kalkın ve yürüyün. Ofiste veya odanızda dolaşın. Bilgisayarınızı bir kutunun üzerine yerleştirin.  Bütün bunlar, kesintisiz oturmanın olumsuz etkilerini durdurmaya yardımcı olabilir ve sizi sağlıklı olma yolunda tutar.

Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye verme amacı taşımamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.