enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Üryani Eriği (Ala Erik) faydaları nelerdir ve nerede yetişir

Uryani erik, lifli yapısı sayesinde bağırsakları yumuşatır. Özellikle, hamilelik döneminde sindirim sistemine, kabızlığa iyi gelir. İçerdiği potasyum, fosfor, magnezyum ve B vitamini sayesinde hem enerji verir hem de vücudu güçlendirir.

Üryani Eriği (Ala Erik) faydaları nelerdir ve nerede yetişir
20 Ocak 2023 00:10 | Son Güncellenme: 19 Ocak 2023 22:49
A+
A-

Kastamonu Yöresel Lezzetler

Üryani eriği ne demek? Üryani eriği nerede bulunur? Üryani eriği nasıl kurutulur? Siyah erik neye iyi gelir? Ala eriği, Kastamonu üryan eriği, Kastamonu Eriği, Üryani Eriği Fiyatı, Kastamonu Üryani eriği faydaları, Üryani Eriği Mürdüm Eriği mi?

Üryani Eriği Kastamonu Halk Şairi Aşık Yorgansız olarak tanınan Hakkı Bayraktar’ın “Kastamonu Destanı” şiirinin dizelerinde de geçmektedir.

Üryani Eriği ( Ala Erik) Kastamonu’nun belli başlı ürünüdür. Bu ürün yerinde yenilen ve dış ülkelere de gönderilen Kastamonu’nun değerli bir meyvesidir. Üryani Eriği’nin taze meyvesine Ala Erik denir. Ala Eriğin kabuğu soyulup kurutulmuş haline Üryani Eriği denmektedir. Ala Erik ağaçlarından merdivenlerde toplanan meyvesinin kurutulmak üzere kabuğu soyulur. Kabuğu soyulmadan kurutulursa eriğin rengi esmer ve şekli buruşuk olur. Kabuğun kolaylıkla soyulabilmesi için meyveler ahşap örme sepetlerle sıcak suya bastırılır. Sıcak sudan çıkarılan erik sepeti hemen soğuk suya batırılır ve soyulma işine başlanır.

Sıcak suya batırılma işi yapılmadan soyulan eriklerin rengi altın sarısı olsa da soyulması güçtür. Sıcak su ve soğuk su eriğin kabuğundaki renkten kararır. Bunun için suyu yenilemek gerekir. Kabuğu soyulan erik temiz çam tahtalarında tek tek sıralanır. Tahtaların konulduğu yerlerin güneş görmesi ve tozdan ve nemden uzak olması gerekir. Erikler 15 gün buyunca kurumaya bırakılır. Kurutulan erikler zengin lif kaynağına sahiptir.

Bu sebeple sindirim sistemine çok iyi gelir.
Hazımsızlık probleminin giderilmesinde çok etkilidir. Kendine özgü aroması hoşaf yapmaya uygundur. Üryani Eriği hoşafı Kastamonu mutfağının değişmez lezzetlerindendir. Üryani Eriği kuru olarak tüketilebildiği gibi Hoşafını, Marmelatını ve Pestilini de yapmak mümkündür.

Zengin lif yapısıyla sindirim sistemine olan etkisi en ayırt edici özelliğidir. Daday Çayı havzası üryani eriğinin en çok yetiştiği yerlerdir.

Killi, kumlu ve alivyonu az olan kafi miktarda nem tutabilen topraklar üryani eriğinin yetişebilmesi uygundur. Kastamonu ikliminin orta derecede yağış alması, yaz dönemlerinde gecelerin serin geçmesi üryani eriğinin yetişmesine katkı sağlar. Üryani Eriği ağacı soğuğa dayanıklı bir ağaçtır. 15 Nisandan Eylül ayına kadar geçecek olan müddet içinde göreceği ve ihtiyacı bulunduğu nem ve yağmur kabaca aşağıdaki gibidir.

ÜRYANİ ERİK FAYDALARI NELERDİR

ÜRYANİ ERİK FAYDALARI NELERDİR

Üryani eriğinin içinde kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, bakır, manganez, selenyum ve florür mineralleri bulunur. Vitaminler açısından da oldukça zengindir. İçeriğindeki bol miktardaki magnezyum, potasyum, B vitaminleri ve demir sayesinde siz ve aileniz için çok zengin bir besleyici kaynaktır.

Uryani erik, lifli yapısı sayesinde bağırsakları yumuşatır. Özellikle, hamilelik döneminde sindirim sistemine, kabızlığa iyi gelir. İçerdiği potasyum, fosfor, magnezyum ve B vitamini sayesinde hem enerji verir hem de vücudu güçlendirir.

Yoğun miktarda flavonoid içerir ve önemli bir antioksidan kaynağıdır. Bu özellikleri ile, hafızaya iyi gelir ve de sinirsel hastalıklara karşı da önleyici özelliğe sahip olduğu düşünülmektedir. İçeriğindeki bol miktardaki B6 vitamini ile sadece yetişkinlere değil, aynı zamanda çocuklara için de oldukça faydalıdır. Çünkü, beyin gelişimini destekler. Uyku düzenini sağlayan, iştah kontrolünde ve konsantrasyonda etkin rol oynayan serotoninin de salgılanmasında katkısı vardır.

Çok az miktarda şeker içermesinden dolayı da, hem diyabet hastaları tarafından hem de fazla kiloları ile mücadele edenler tarafından tüketilmesi önerilir.

Uryani erik, vücudumuzdaki kırmızı kan hücreleri için de oksijen deposu olarak kabul edilmektedir. Vücutta hemoglobin üretimine yardımcı olur ve de kılcal damar zayıflığına iyi gelir. Vücuttan zararlı maddelerin atılmasına ve de böbreklerin sağlıklı şekilde çalışmasına da yardımcı olur.

ÜRYANİ ERİK FAYDALARI NELERDİR

Çölyak hastaları da, günlük lif ihtiyaçlarını, yüksek lif içeriği nedeniyle üryani eriğini tüketebilirler.

Yetişkinler için günde bir avuç ve de çocuklar için günde 2 adet uryani erik tüketilmesini tavsiye ediyoruz.

100 gram üryani eriğinin kalorisi yaklaşık olarak 200 kaloridir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.