enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Türkiye maalesef sigara tüketiminde dünyanın zirvesinde!

Son araştırmaya göre, Türkiye, günlük kişi başına düşen ortalama 17,1 adet sigara ile dünya lideri oldu. Uzmanlar, bu endişe verici durumu değerlendiriyor.

Türkiye maalesef sigara tüketiminde dünyanın zirvesinde!
19 Ocak 2024 19:24
A+
A-

Türkiye, dünya genelinde elektronik sigara kullanımının arttığı birçok ülke arasında yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), toplum sağlığını koruma amacıyla elektronik sigara kullanımını kontrol altına almak için acil eylem çağrısında bulundu.

Uzmanlar, sigaradan daha az zararlı olarak kabul edilen elektronik sigaranın içeriğindeki kimyasalların sigara dumanındakiler kadar zararlı olduğunu belirtti.

Türkiye’de 15 yaş ve üzerindeki nüfus içinde her dört kişiden biri sigara kullanıyor. 2018-2023 Tütün Kontrolü Planı’na göre Türkiye’de sigara içenlerin sayısı 15 milyondan fazla.

Sigara bağımlılarının çoğu, sigarayı çocukluk ve ergenlik dönemlerinde deniyor ve yüzde 70’i düzenli sigara içmeye 18 yaş civarında başlıyor.

Türkiye’nin, kişi başına düşen günlük sigara tüketim adedi sayısında dünya birincisi olduğu belirlendi. Türkiye’de bu rakam 17,1 iken, diğer ülkelerde daha düşük oranlarda seyrediyor.

Uzmanlar, tütün endüstrisinin insanları hastalandırarak ve ardından hastalıkların tedavisi için ilaç satışlarından kazanç elde ederek bir sömürü düzeni oluşturduğunu vurguluyor. Elektronik sigaranın da sigara kadar zararlı olduğuna dikkat çekiliyor ve sigarayı bırakmak isteyenlerin kararlı olmaları gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca, pasif içiciliğin özellikle çocukları olumsuz etkilediği belirtiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.