enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Tenisçi Dirseği Nedir? Tenisçi Dirseği Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Sadece sporcular değil, herkes tenisçi dirseği (lateral epikondilit) olabilir. Tekrarlayan kol hareketleri kol kaslarını zayıflatır ve kası kemiğe bağlayan tendonları yırtar. Tenisçi dirseği, kollarınızı büktüğünüzde veya düzelttiğinizde veya nesneleri tuttuğunuzda veya kaldırdığınızda ağrıya neden olabilir.

Tenisçi Dirseği Nedir? Tenisçi Dirseği Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?
22 Ekim 2022 15:20
A+
A-

Tenisçi dirseği (lateral epikondilit), dirseğinizdeki tendonlar aşırı yüklendiğinde, genellikle bilek ve kolun tekrarlayan hareketleriyle ortaya çıkan ağrılı bir durumdur.

Adına rağmen, tenisçi dirseği geliştiren tek kişi sporcular değildir. İşleri tenisçi dirseğine yol açabilecek hareket türlerine sahip kişiler arasında tesisatçılar, ressamlar, marangozlar ve kasaplar bulunur.

Tenisçi dirseği ağrısı, öncelikle ön kol kaslarınızın tendonlarının dirseğinizin dış kısmındaki kemikli bir yumruya bağlandığı yerde ortaya çıkar. Ağrı ön kolunuza ve bileğinize de yayılabilir.

Tenisçi Dirseği Nedir? Tenisçi Dirseği Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Tenisçi dirseğine ne sebep olur?

Tekrarlayan kol hareketleri ön kol kaslarınızın yorulmasına neden olabilir. Tek bir tendon bu kası dirseğinizin dışındaki kemik çıkıntıya (lateral epikondil) bağlar. Kasınız yoruldukça, yükün çoğunu tendon alır. Bu aşırı yüklenme, tendinit olarak bilinen iltihaplanma ve ağrıya neden olabilir. Zamanla, bu aşırı yükleme tendinosis olarak bilinen dejeneratif bir duruma neden olabilir. Tendinit ve tendinoz birlikte tendon yırtılmasına neden olabilir.

Bazen ani bir kol veya dirsek yaralanması tenisçi dirseğine neden olur.

Belirtiler

Tenisçi dirseği ile ilişkili ağrı, dirseğinizin dışından ön kolunuza ve bileğinize yayılabilir. Ağrı ve güçsüzlük şunları yapmayı zorlaştırabilir: El sıkışma, kapı kolunu çevirme vb.

Ne zaman doktora görünmeli

Dinlenme, buz koyma  gibi kişisel bakım adımları dirsek ağrınızı ve hassasiyetinizi hafifletmiyorsa doktorunuzla konuşun.

Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye verme amacı taşımamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.