enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Soğuk algınlığı Nasıl Geçer?

Yıl içerisinde yediden yetmişe hemen hemen hepimiz hafif ya da şiddetli de olsa soğuk algınlığına yakalanabiliyoruz. Peki soğuk algınlığına nasıl geçer?

Soğuk algınlığı Nasıl Geçer?
20 Temmuz 2022 13:24
A+
A-

Soğuk algınlığınızı evde tedavi edin

Hasta olmak, evde yataktayken bile eğlenceli değil. Vücut ağrıları, ateş, titreme ve burun tıkanıklığının birleşimi herkesi mutsuz etmek için yeterli olabilir. Semptomlarınızı hafifletebilecek ve sizi normale döndürebilecek birçok ev ilaçları vardır. Birkaç hafta sonra hala hasta hissediyorsanız, doktorunuzla randevu alın.

Nefes almakta güçlük çekiyorsanız, kalp atışınız hızlıysa, baygınlık hissediyorsanız veya başka ciddi semptomlar yaşıyorsanız, kesinlikle daha erken tıbbi yardım alın. 

Soğuk algınlığı Nasıl Geçer?

Soğuk algınlığı Nasıl Geçer?

İşte soğuk algınlığını atlatmanıza yardımcı besinler;

Tavuk çorbası

Tavuk çorbası her derde deva olmayabilir ama hasta olduğunuzda harika bir seçimdir. Araştırmalar, sıfırdan hazırlanmış veya bir teneke kutudan ısıtılmış sebzeli bir kase tavuk çorbası içmenin vücudunuzdaki nötrofil hareketini yavaşlatabileceğini gösteriyor.

Nötrofiller yaygın bir beyaz kan hücresi türüdür. Vücudunuzu enfeksiyondan korumaya yardımcı olurlar. Yavaş hareket ettiklerinde, vücudunuzun en çok iyileşme gerektiren bölgelerine daha fazla konsantre olurlar.

Çalışma, tavuk çorbasının özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını azaltmada etkili olduğunu buldu. Düşük sodyumlu çorba ayrıca büyük besin değeri taşır ve susuz kalmanıza yardımcı olur. Nasıl hissettiğiniz önemli değil, bu iyi bir seçim.

Zencefil

Zencefil kökünün sağlığa faydaları yüzyıllardır lanse edildi, ancak şimdi iyileştirici özelliklerine dair bilimsel kanıtlarımız var. Kaynar suda birkaç dilim çiğ zencefil kökü öksürüğü veya boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilir.

Araştırmalar, grip hastalığına sıklıkla eşlik eden bulantı hissini de önleyebileceğini düşündürmektedir. Örneğin, bir çalışma Güvenilir Kaynak, sadece 1 gram zencefilin “çeşitli nedenlerden kaynaklanan klinik mide bulantısını hafifletebileceğini” buldu.

Bal

Balın çeşitli antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikleri vardır. Limonlu çayda bal içmek boğaz ağrısını hafifletebilir. Araştırmalar balın da etkili bir öksürük kesici olduğunu gösteriyor.

Bir çalışmada, araştırmacılar çocuklara yatmadan önce 10 gram bal vermenin öksürük semptomlarının şiddetini azalttığını bulmuşlardır. Çocukların daha sağlıklı uyudukları ve bunun da soğuk algınlığı semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğu bildirildi.

Genellikle botulinum sporları içerdiğinden, 1 yaşından küçük bir çocuğa asla bal vermemelisiniz. Daha büyük çocuklar ve yetişkinler için genellikle zararsız olsalar da, bebeklerin bağışıklık sistemleri onlarla savaşamaz.

Taşköprü Sarımsağı

Sarımsak, antimikrobiyal özelliklere sahip olabilen allisin bileşiğini içerir. Bazı araştırmalara göre, ilk etapta hastalanmaktan kaçınmanıza bile yardımcı olabilir. Sarımsağın soğuk algınlığına karşı potansiyel faydaları hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

C Vitamini

C vitamini vücudunuzda önemli bir rol oynar ve birçok sağlık yararına sahiptir. Limon, portakal, greyfurt, yeşil yapraklı sebzeler ve diğer meyve ve sebzelerin yanı sıra limon, iyi bir C vitamini kaynağıdır.

 Bu içecekler soğuk algınlığınızı tamamen gidermese de bağışıklık sisteminizin ihtiyaç duyduğu C vitaminini almanıza yardımcı olabilir. Yeterli C vitamini almak, üst solunum yolu enfeksiyonlarını ve diğer hastalıkları rahatlatabilir.

Probiyotikler

Probiyotikler vücudunuzda, bazı gıdalarda ve takviyelerde bulunan “dost” bakteri ve mayalardır. Bağırsaklarınızı ve bağışıklık sisteminizi sağlıklı tutmaya yardımcı olabilirler ve araştırmalar, probiyotiklerin üst solunum yolu enfeksiyonu ile hastalanma şansınızı azaltabileceğini gösteriyor.

Lezzetli ve besleyici bir yararlı bakteri kaynağı için, diyetinize probiyotik yoğurt ekleyin. Yoğurt, bağışıklık sisteminiz için potansiyel faydalarının yanı sıra bol miktarda protein ve kalsiyum sağlayan sağlıklı bir atıştırmalıktır. Etikette canlı bakterileri listeleyen ürünleri arayın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.