enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Sel Felaketi Neden Olur

Arkadaşlar, Sel felaketleri ile ilgili sorular geliyor. Arkadaşlar, her yerde sel olmaz. Her bölgenin kendine özgü doğal drenaj sistemi vardır. Bu sistem egemen olarak bölgenin jeolojik yapısı, topoğrafyası, bitki örtüsü ve yağış rejimi tarafından şekillendirilir. Drenaj sistemi milyonlarca sene içerisinde gelişir ve çalışır.

Sel Felaketi Neden Olur
25 Temmuz 2021 09:06 | Son Güncellenme: 9 Ağustos 2021 10:10
A+
A-

Özellikle Karadeniz bölgesinde Rize, Artvin ve Giresun’da yaşanan sel felaketleri hepimizi üzüntüye boğdu. Üstelik can kayıplarının da yaşanması Bayramda ülkemizi yasa boğdu. Sel felaketleri ile ilgili Karadeniz illerindeki dere yataklarına yapılan yapılaşma tartışmaları tekrar alevlenmiş oldu. Konuyla ilgili Prof Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı işte o açıklamanın detayları…

Sel felaketleri ile ilgili sorular geliyor. Arkadaşlar, Sel felaketleri ile ilgili sorular geliyor. Arkadaşlar, her yerde sel olmaz. Her bölgenin kendine özgü doğal drenaj sistemi vardır. Bu sistem egemen olarak bölgenin jeolojik yapısı, topoğrafyası, bitki örtüsü ve yağış rejimi tarafından şekillendirilir. Drenaj sistemi milyonlarca sene içerisinde gelişir ve çalışır.

Sel Felakati Neden Olur

Sel Felaketi Neden Olur                                                                                                                                                                                                                  Doğal drenaj sisteminde sel anormal koşullarda oluşur ve akarsu yatakları etrafında bulunan taşma ovaları içerisinde sönümlendirilir.

Bu doğal sistem insan eliyle bozulur, dereler kapatılır, azaltılır veya barajlamak suretiyle devre dışı bırakılırsa, sistemdeki bitki örtüsü tahrip edilirse, vadi içlerine bina ve yol yapılırsa, taşkın ovaları yerleşim alanlarına dönüştürülürse, vb. o zaman sistemdeki sel bir afete dönüşür. Onun için sel bölgelerinde yapılacak olan her yapı ciddi bir mühendislik hizmeti almalı ve doğal dengeyi bozmamalıdır. Bizler binlerce yıllık drenaj sisteminin kurallarına uymalı, onu asla bilinçsizce değiştirmeye çalışmamalıyız. Çağdaş ve konforlu yaşam doğayla zıtlaşarak değil uyumla olur. Sevgiyle.

Prof. Dr. Naci Görür

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.