enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Panik Atak Nedir? Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik atak, gerçek bir tehlike veya belirgin bir neden olmadığında şiddetli fiziksel reaksiyonları tetikleyen ani bir yoğun korku olayıdır.

Panik Atak Nedir? Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
30 Mayıs 2022 19:53
A+
A-

Panik atak nedir?

Panik atak, belirgin bir tehdit veya tehlike olmadığında ortaya çıkan yoğun bir ani korku olayıdır. Bazı durumlarda panik atak belirtilerini kalp krizi ile karıştırabilirsiniz. Tek bir panik atak yaşayabilirsiniz. Veya hayatınız boyunca birden fazla panik atak geçirebilirsiniz. Tedavi edilmezse, tekrarlayan panik ataklar ve bunları yaşama korkusu, diğer insanlardan veya halka açık yerlerden kaçınmanıza neden olabilir. Bu, panik bozukluğu geliştirdiğinizin bir işareti olabilir.

 

Panik atak belirtileri nelerdir?

Panik ataklar sempatik sinir sisteminizi tetikler. Bu, tehlikeyle karşılaştığınızda yaşadığınız “dövüş ya da kaç” tepkisine yol açar. Panik atak aniden ve uyarı vermeden ortaya çıkabilir. Semptomları yavaş yavaş ortaya çıkabilir ve yaklaşık on dakika sonra zirveye ulaşabilir. Aşağıdakilerden birini veya birkaçını içerebilirler:

göğüs ağrısı

yutma zorluğu

nefes almada zorluk

nefes darlığı

soluk soluğa hızlı kalp atımı

baygın hissetmek

sıcak basmalar

titreme

terlemek

mide bulantısı

karın ağrısı

karıncalanma veya uyuşma

ölümün yakın olduğunu hissetmek

Bazı durumlarda, başka bir panik atak yaşama konusunda ezici bir korku geliştirebilirsiniz. Bu, panik bozukluğu geliştirdiğinizin bir işareti olabilir. Panik ataklar yaşamı tehdit etmez. Ancak semptomları, kalp krizi gibi yaşamı tehdit eden diğer sağlık durumlarının semptomlarına benzer olabilir. Panik atak belirtileri yaşarsanız hemen tıbbi yardım alın. Gerçekten kalp krizi geçirme olasılığını dışlamak önemlidir.

Panik atak nasıl teşhis edilir?

Panik atağı teşhis etmek için doktorunuz muhtemelen size semptomlarınız ve tıbbi geçmişiniz hakkında sorular soracaktır. Ayrıca fizik muayene de yapabilirler. Kalp krizini ekarte etmek için testler yapmaları gerekebilir. Kalbinizin elektriksel işlevini ölçmek için muhtemelen bir elektrokardiyogram (EKG) kullanacaktır. Ayrıca tiroid hormon seviyenizi kontrol etmek için kan testleri önerebilirler. Hormonal bir dengesizlik vücudunuzun kalp ritimlerinizi düzenleme yeteneğini etkileyebilir. Panik bozukluğunuz veya başka psikolojik sorununuz olduğundan şüphelenirlerse, doktorunuz sizi uzman bir psikiyatriste sevk edebilir. 

Panik atak nasıl tedavi edilir?

Panik bozukluğunuz veya başka bir zihinsel sağlık sorununuz varsa, doktorunuz tedaviye yardımcı olması için psikoterapi önerebilir. Örneğin, bilişsel davranışçı terapi önerebilirler. Terapistiniz, panik ataklarınızla ilişkili düşünce, davranış ve tepkileri ele almaya çalışacaktır. Bu, onlar hakkındaki korkularınızı ve endişelerinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca gerçek ve algılanan tehditler arasında daha iyi ayrım yapmak için beyninizi “yeniden eğitmeye” yardımcı olabilirler. Bir doktordan destek almak, panik bozukluğunu yönetmenize de yardımcı olabilir. Korku, endişe ve stresle başa çıkmak için olumlu başa çıkma mekanizmaları geliştirmenize yardımcı olabilir.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.