Doğal ve Organik Dağ Çileği Nasıl Toplanır ve Faydaları Nelerdir (Siz Hiç Dağ Çileği Topladınız mı?)
Verimli toprakları ile birçok ürüne ev sahipliği yapan Karadenizin illerinde fındık bahçelerinde kendiliğinden yetişen, kokusuyla olduğu kadar lezzetiyle de insanı cezbeden organik dağ çileği, pazar tezgâhlarında yerini aldı.
Karadenizde yaz mevsiminin gelmediyle doğada ve fındık bahçelerinde yetişen, kokusuyla olduğu kadar lezzetiyle insanı cezbeden ‘organik dağ çileği’, pazar tezgâhlarında yerini alırken, kilosu 300 TL’den satışa sunuluyor.
Verimli toprakları ile birçok ürüne ev sahipliği yapan Karadenizin illerinde fındık bahçelerinde kendiliğinden yetişen, kokusuyla olduğu kadar lezzetiyle de insanı cezbeden organik dağ çileği, pazar tezgâhlarında yerini aldı.
Karadenizin Kastamonu, Rize, Bolu, Zonguldak, Ordu, Giresun, Samsun vb.illerde her hafta pazar günleri kurulan semt pazarında fındık bahçelerinden tek tek toplanan dağ çilekleri vatandaşla buluşuyor. Dağ çileğinin yaklaşık 15 gündür bahçelerde görülmeye başladığı belirtildi.
DAĞ ÇİLEĞİNDEN NELER YAPILIR?
Toplanan dağ çileğinin kilosunu 100 ile 300 TL’den satışa sunulduğu belirtiliyor. Daha çok ev kadınları tarafından özellikle reçel, komposto ve marmelat yapımı için tercih edildiğini belirtiyor.
PEKİ DAĞ ÇİLEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Dağ çilekleri bildiğimiz normal çileklere göre çok daha minik, çok daha pütürlü yapıda oluyorlar.Mart, en geç nisan ayında toplanan dağ çileklerinin özellikle C vitamini bakımından çok zengin olduğu söyleniyor.
Dağ çileği içindeki C vitamininden aldığı güçle antioksidan özellikler gösteriyor. Bu antioksidan özelliklerin cilt sağlığımızı desteklediği söyleniyor.
Yaşlanma karşıtı bir etki oluşturarak kırışıklıkların oluşum hızını yavaşlayan dağ çileği, var olan kırışıklıkların da görünürlüğünü en aza indiriyor.
Cildin temizlenmesini sağladığından daha ışıl ışıl, sivilcesiz bir görüntü sağlıyor.
Yine antioksidan özellikleri sayesinde dağ çileği gripten kansere kadar birçok hastalığa yakalanma riskimizi azaltıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Dağ çileği, özellikle ağız içinde yaraların oluşmasına neden olan birçok virüse karşı vücudumuzu koruyor.
Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlayan dağ çileği, bu sayede damar tıkanıklığı, kalp krizi gibi birçok kalp ve damar hastalığından da vücudumuzu koruyor.
Hazımsızlık, mide ağrısı gibi çeşitli sindirim problemleri yaşayanlara iyi geliyor, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor.
Diğer birçok meyveye göre düşük bir şeker oranına sahip olduğundan diyetleri destekleyici bir özelliği de bulunuyor.
Özellikle kurutulmuş dağ çileğinin ara öğün olarak tüketilebileceği söyleniyor.
İshale iyi geldiği ve idrar söktürücü özellikleri bulunduğu da biliniyor.
Dağ çileği nereden bulunur, nasıl kullanılır?
Dağ çileği eylül-aralık ayları arasında çiçek açan, hemen sonrasında da mart-nisan ayları arasında meyveleri toplanabilen bir bitki. dağlarda, sulak alanlarda, patika çevrelerinde ve yaprak altlarında yetişiyor, kendisine ilkbahar aylarında semt pazarlarında rastlamak mümkün oluyor.
Peki dağ çileğini temin ettikten sonra nasıl tüketiyoruz?
Öncelikle bir meyve gibi güzelce yıkayıp temizledikten sonra taze taze yiyebiliyoruz. Tıpkı klasik çileği kullandığımız birçok yerde kullanabiliyor, reçelini, marmelatını hazırlayabiliyor, farklı tatlı tariflerinin içinde değerlendirebiliyoruz.
Bunun yanı sıra dağ çileği kurutularak da tüketilebiliyor. Dağ çileği nasıl kurutulur derseniz onu da kısaca anlatalım: Dağ çileklerini güzelce yıkayıp kurutuyorsunuz. Ardından temiz bir tepsinin içine yan yana aralarında boşluk olacak şekilde diziyor ve güneşin altında kurutuyorsunuz. Bu kurutma işlemi boyunca dikkati de elden bırakmıyor, dağ çileklerinizin çürümemesi ya da üzerine toz gibi farklı kirlerin bulaşmaması için hep gözetim altında tutuyorsunuz. Ardından hava almayan cam bir kavanoza koyup saklayabilirsiniz.
Dağ çileğinin zararları nelerdir?
Dağ çileğinin bilinen ciddi bir zararı, yan etkisi bulunmuyor. Ancak çilek başta olmak üzere farklı meyve ve sebzelere, yiyeceklere alerjisi olanların ya da genel olarak hassas, alerjik bir bünyeye sahip olanların ilk kez tüketeceklerse dikkati elden bırakmaması, mümkünse doktorlarına danışarak hareket etmeleri büyük önem taşıyor.
Bunun yanı sıra her yiyecek-içecek de olduğu gibi dağ çileği tüketiminde de aşırıya kaçmamak, ölçülü bir şekilde tüketmek önemli.