enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Oruç Tutanlar Dikkat! Günde Kaç Bardak Su İçilmeli

Ramazan ayında iftar ve sahur vakitleri doğru değerlendirilmediğinde çeşitli sağlık problemlerine neden olabiliyor. Bunlardan biri de su tüketimi…

Oruç Tutanlar Dikkat! Günde Kaç Bardak Su İçilmeli
24 Nisan 2021 10:07
A+
A-

Özellikle yeterli sıvı alınmadığında Ramazan orucu tutanlar sağlık açısından sıkıntı yaşayabilirler.

Bu  rahatsızlıklardan bazıları ise ayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi durumlar olabiliyor.

Uzmanlarsa günde en az 14-15 bardak su tüketiminin vücudun sıvı-elektrolit dengesinin bozulmasını engellediğini kaydediyor.

SAHURU İHMAL ETMEYİN

Sahurda doğru gıdalarla beslenilmesi büyük önem taşımaktadır. Sahur atlanırsa 15-16 saatlik açlık süresi nedeniyle bireylerde kan şekeri daha erken düşer, halsizlik, yorgunluk ve çeşitli mide problemleri ortaya çıkabilir.. Günü daha verimli geçirmek ve açlık hissini azaltmak için mutlaka sahura kalkılmalıdır.

 PROTEİN BAKIMINDAN ZENGİN BİR KAHVALTI TERCİH EDİN

Yaz mevsiminde uzun süren günlerde açlıkla başa çıkmak için sahurda protein bakımından zengin gıdalarla beslenmek oldukça önemlidir. Özellikle iyi bir protein kaynağı olan yumurta haftada 2-3 defa, kalsiyum ihtiyacının karşılanması açısından da süt-yoğurt gibi gıdalar tüketilmelidir. Sahurda protein ve kalsiyum bakımından zengin bir kahvaltı, gün içerisinde bireyleri dinç tutar, açlık hissini en aza indirir. Örneğin 1 su bardağı süt, 1 adet haşlanmış yumurta, salata ve tam buğday ekmeğiyle yapılan bir sahur oldukça iyi bir seçim olacaktır.

RAMAZAN PİDESİNDE ÖLÇÜLÜ OLUN

Ramazan ayının vazgeçilmeyen besinlerden biri de pidedir. Ramazan pidesinin esmer ekmek çeşitlerine göre glisemik indeksi daha yüksektir, daha az posa içerir. Pide yenilecekse pilav ve makarna tüketilmemelidir. İftardan 2 saat sonra yapılacak sindirime yardımcı olacak ve kilo alımını önleyecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.