enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Öksürükten Kurtulma Yolları

Öksürük, özellikle kış aylarında herkesin belalısı. Yakaladığı kişiyi adeta hayattan bezdiren öksürük, kişiyi tam önemli bir toplantı anında veya gece uyumaya çalışırken rahatsız edebilir. 

Öksürükten Kurtulma Yolları
11 Aralık 2023 19:17
A+
A-

Öksürük ne kadar sinir bozucu olsa da, boğazınızdaki veya solunum yollarınızdaki tahriş edici maddeye karşı verilen sağlıklı bir tepkidir. Tahriş edici madde beyninize mesaj gönderen sinirleri uyarır; beyniniz ise daha sonra göğsünüzdeki ve karnınızdaki kaslara, tahriş edici maddeyi dışarı atmak için havayı akciğerlerinizden dışarı itmesini söyler ve öksürürsünüz. Her ne kadar sağlıklı bir tepki olsa da siz de rahatsız edici öksürükten kurtulmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Kastamonu Haber olarak öksürükten nasıl kurtulacağınızı sizin için derledik. 

  • Sıcak içecekler 

Susuz kalmak, öksürüğü veya soğuk algınlığı olanlar için olumsuz etkilere sahiptir. Soğuk olmayan içecekler içtiğinizde bu özellikleri hemen yok edebilirsiniz. Ilık su, bitki çayları kuru öksürüğü, boğaz tahrişini anında azaltabilir ve etkisi de uzun süre kalabilir. 

  • Tuzlu su gargaraları

Boğaz ağrısı ve öksürüğü tedavi etmek için en etkili ev ilaçlarından biridirbiridir tuzlu su gargaraları. Boğaz iltihabını ve öksürük nöbetlerini azaltır. Yarım çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suda eriyene kadar karıştırın. Gargara yapmak için kullanmadan önce çözeltinin biraz soğumasını bekleyin.

  • Zencefil

Öksürüğü düşündüğümüzde aklımıza gelen ilk ev ilacı zencefildir. Zencefil, anti-mikrobiyal ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca bağışıklığın güçlendirilmesine ve solunum yollarında biriken mukusun giderilmesine yardımcı olur. 

Öksürükten Kurtulma Yolları

  • Ham bal

Ham bal, öksürüğü tedavi etmek için kullanılan en eski ev ilaçlarından biridir. Boğazınızı yumuşatmaya ve tahrişi azaltmaya yardımcı olur. Küçük bakteriyel veya viral enfeksiyonları potansiyel olarak hafifletebilecek antiinflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bir bardak ılık suya 2 çay kaşığı bal ekleyip günde bir kez içebilirsiniz. Ayrıca çayınızda şeker yerine bal kullanabilirsiniz.

  • Zerdeçal

Zerdeçal, vücudunuzun herhangi bir enfeksiyondan kurtulmasına yardımcı olan harika bir antiseptik, antiviral ve antiinflamatuar maddedir. Öksürüğü ve diğer astım semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan kurkumin içerir. Zerdeçal üst solunum yolu rahatsızlıkları, bronşit ve bademcik iltihabının tedavisinde de faydalıdır. Normal çayınızı yapıp içerisine yarım çay kaşığı zerdeçal katabileceğiniz gibi, daha iyi sonuç almak için içine 2-3 tane karabiber de ekleyebilirsiniz.

  • Nane yaprakları

Nane yaprakları, tekrarlayan kuru öksürük nöbetlerini azaltabilecek boğaz sinirlerini uyuşturmaya yardımcı olan mentol içerir. Ayrıca boğazdaki tıkanıklığın giderilmesine de yardımcı olur. İçmeden önce çayınıza 3-5 yaprak nane ekleyip birkaç dakika kaynatabilirsiniz.

  • Aromaterapi

Sıcak suya birkaç damla okaliptüs yağı ekleyerek ve buharını soluyarak aromaterapiden yararlanmak da kuru öksürük semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. 

Bu yazı yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye verme amacı taşımamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.