Nasr Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
Nasr Sûresi; Mushaftaki sıralamada yüz onuncu, iniş sırasına göre yüz on dördüncü sûredir. Medine döneminde Tevbe sûresinden sonra nâzil olduğu ve tam sûre olarak Kur’an’ın en son inen sûresi olduğu kabul edilmektedir. Sûrenin Vedâ haccı esnasında Mina’da indiği rivayet edilir
Nasr ne demek?
Medine döneminde inmiştir. 3 âyettir. Nasr, yardım demektir.
Nasr Sûresinin Konusu
Sûrede Allah’ın Hz. Peygamber’e nasip ettiği zafer, fetih ve fetih sonrası insanların grup grup İslâm’a girmelerinden bahsedilmektedir.
Müfessirlere göre “Allah’ın yardımı”ndan maksat, Mekke putperestlerine veya bütün düşmanlarına karşı Allah’ın Hz. Peygamber’e yardım etmesi ve onu zafere kavuşturmasıdır; mecazen “dinin kemale ermesi, son şeklini alması” anlamında da yorumlanmıştır. “Fetih”ten maksat ise başta Râzî’nin “fetihlerin fethi” dediği Mekke’nin fethi olmak üzere Hz. Peygamber’e nasip olan bütün fetihlerdir. Fetih mecaz olarak “Hz. Peygamber’e verilen ilimler, dünya nimetleri, cennet” olarak da yorumlanmıştır.
Nasr Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Okunuşu, Faydası, Konusu, Gizemi ve Sırları
Hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki: “Nasr sûresi, Kur’ân’ın dörtte
birine denktir.”
“Kim, Nasr sûresini okursa, Mekke-i Mükerreme’nin fethinde hazır bulunup da şehîd olmuş gibi sevâb alır.”
“Ey Cübeyr! Yolculuğa çıktığında, arkadaşlarının içinde en iyi durumda olmak, sıkıntı çekmemek ve rızık bakımından rahat olmak istersen, Kâfirûn, Nasr, İhlâs, Felak ve Nâs sûrelerini oku.”
“Fetih sûresini okumaya gücü yetmeyen, Nasr sûresini okumalıdır. Zira o, küçük Fetih sûresidir ve Kur’ân’ın dörtte birine muadildir.”
Fahreddîn-i Râzî buyurdu ki: “Nasr sûresi, Mü’minlerin sûresidir. Her Mü’min, bu sûreyi okuduğunda, Allah-u Teâlâ işlerini kolaylaştırır, onu düşmanları üzerine gâlib kılar, mâişet sıkıntısı çektirmez, tövbesini kabul edip, günahlarını afv eder.”
(Kaynak: Surelerin Esrarı Muhammed Hikmet)
Kâfirûn Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları