enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Münafık Kimdir ve Münafıkların Özellikleri Nelerdir?

Sözlük anlamında münafık, dinî kurallara inanmadığı hâlde inanmış gibi görünen kişi olarak geçmektedir. İlmihallerde, Allah’ın birliğini, Hz. Muhammed’in peygamberliğini ve onun, Allah’tan getirdiklerini kabul ettiklerini söyleyerek, müslümanlar gibi yaşadıkları halde, kalpten inanmayan kimselere münafık denir.

Münafıkların içi başka dışı başkadır. Sözü özüne uygun değildir. Bir âyette şöyle buyurulur: “İnsanlardan bazıları da vardır ki, inanmadıkları halde ‘Allah’a ve âhiret gününe inandık’ derler” (el-Bakara 2/)

Münafık Kimdir ve Münafıkların Özellikleri Nelerdir?
30 Temmuz 2022 11:18 | Son Güncellenme: 30 Temmuz 2022 11:19
A+
A-

Münafık kime denir? Münafıklık Belirtileri Nelerdir? Münafık kimlere denir ne demektir?
Münafıklığın 4 alameti nelerdir?

İşte tüm merak edilenler…

Münafık: Gerçekte inanmadığı halde kendisini mü’min / müslüman gösteren kimsedir.

Bunlar dürüst ve güvenilir olmadıkları ve ikiyüzlü oldukları için tanınmaları ve mü’minlere zarar vermemeleri, onları taşıyabilmemiz için bazı ipuçları vardır. Bunlar:

1. Dînî vecîbelerini yerine getirme konusunda ilgisizdir.
Hatta bazen şaka yollu alay ederler. “Onlar (münafıklar) namaza kalktıklarında üşenerek kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar, Allah’ı da pek az hatırlarlar”. (Nisa 142). Kadı İyaz (ra), münafığı tarif ederken: “Münafığın alameti, çok sözlü, az amelli olmasıdır” der.

2. Riyakârlık.
İbadetlerinde bile gösteriş yaparlar. “Onlar (kendi akıllarınca) güya Allah’ı ve mü’minleri aldatırlar. Halbuki onlar ancak kendilerini aldatırlar ve bunun farkında değillerdir.” (Bakara 9).

3. Yalancılık.
Yalanı gerçekmiş gibi ve sürekli söylerler. “Onlar kalplerinde olmayan şeyi ağızlarıyla söylerler.” (Fetih 11).

4. Mü’minlerle alay etme ve mukaddesata karşı saygısızlık.
“Korku gidince ganimete karşı açgözlülüklerinden dolayı size sivri dillerini uzatırlar.” (Ahzap 19).

5. Fitne ve fesat tahrikçiliği.
Her konuda fitne ve fesadı kendilerine huy edinirler. “Onlara ‘yeryüzünde düzeni bozmayın’ denildiğinde, ‘Hayır biz yalnızca ıslah edicileriz’ derler.” (Bakara 11).

6. Kararsızlık.
“Onlar küfür ile iman arasında bocalayıp dururlar. Ne bunlara (mü’minlere) ne de şunlara (kafirlere) bağlanırlar. Allah, kimi saptırırsa ona asla bir çıkar yol bulamazsın.” (Nisa 143).

7. Korkaklık.
“Her gürültüyü kendi aleyhlerine sanırlar.” (Münafikun 4).

8. Döneklik.
“Onların içinde öyleleri var ki Allah bize lütuf ve kereminden bahşederse biz de elbette hayır yolunda harcar ve iyi kimselerden oluruz diye Allaha söz vermişlerdi. Ama Allah onlara lütuf ve kereminden ihsan edince hemen cimrilik gösterdiler ve yüz çevirdiler, zaten yan çizip duruyorlardı.” (Tövbe 75-76).

9. Aldatıcı bir dış görünüş.
“Onları gördüğün zaman kalıpları hoşuna gider, konuşurlarsa sözlerini dinlersin. Onlar sanki duvara dayanmış kütükler gibidir.” (Münafikun 4).

10. Fırsatçılık ve kurnazlık.
“Onlar sizi gözetleyip duran kimselerdir. Eğer Allah tarafından size bir fetih (zafer) nasip olursa, ‘biz sizinle beraber değil miydik’ derler. Şayet kâfirlerin (zaferden) bir payı olursa, ‘size üstünlük sağlayıp sizi mü’minlerden korumadık mı’ derler. Allah, kıyamet günü aranızda hükmünü verecektir. Allah, mü’minlerin aleyhine kafirlere hiçbir yol vermeyecektir.” (Nisa 141)

Bekir Aydın
Aile ve Yaşam Koçu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.