enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Muhtarlıkların kaldırılması TBMM ve Milletvekillerinin gündeminde: İşte konuşulan formüller

Temelleri ilk olarak 1829 senesinde İstanbul’da atılan muhtarlık, II. Mahmut, Yeniçeri Ocağı’nı ortadan kaldırması sonucu Yeniçerilerin yokluğunda tehlikeye meydan vermemek ve küçük birimlerin güvenliğini koruyabilmek için kurulan muhtarlıkların kaldırılması düşünülüyor.

Muhtarlıkların kaldırılması TBMM ve Milletvekillerinin gündeminde: İşte konuşulan formüller
4 Kasım 2024 12:06 | Son Güncellenme: 4 Kasım 2024 12:07
A+
A-

  Muhtarlık birimlerin düzenlenmesi ise yasal olarak ilk kez 1864 senesinde gerçekleşmiştir. Bu yasanın adı Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi olarak bilinmektedir. 1876 senesinde yapılan İdare-i Umumiye-i Vilayet Nizamnamesi ile muhtarların görevleri daha ayrıntılı ve net bir şekilde ortaya koyulmuştur.

Muhtarlıklar Kaldırılsın!

Devletin sırtındaki yüklerden biri olan muhtarlıklar artık gereksiz hale geldi. Dijital çağda, birçok işlem online olarak halledilebilirken, bu birimlere yapılan harcamalar büyük bir israf. Tasarruf için ilk adım: Muhtarlıkların kaldırılması!

Bu ve benzeri yorumları artık her yerde duyuyoruz değil mi?

Aslında Muhtarlıkların kaldırılmasını 2019 yılında MHP Lideri Devlet Bahçeli dile getirmişti. Ne demişti Bahçeli; ‘MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin teklifinin ardından Büyükşehir yasasıyla ilgili parti kurmayları çalışmalara başladı. Büyükşehirlerdeki muhtarlıkların kaldırılması da çalışmalar kapsamında. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediyelerini de belirlesin” önerisi Ak Parti ile MHP’nin gündeminde. İki partinin çalışmalarına göre, 30 büyükşehirde “muhtarlık makamının” kaldırılıp, muhtarlık hizmetlerinin e-devlet ya da ilçe nüfus müdürlüklerinden sağlanması düşünülüyor.

  Kastamonu Haber ekibimizin TBMM kaynaklarından aldığı bilgilere göre, Her iki partinin çalışmalarında, büyükşehirlerdeki “muhtarlık makamının” kaldırılması da bekleniyor. İl ve ilçeleri ile köylerde ise muhtarlık makamının bulunması planlanıyor. Seçmenlerin artık işlemlerini e-devlet ve ilçe nüfus müdürlükleri aracılığıyla yapmalarının da etkili olduğu belirtildi.

MUHTARLIKLARIN HAZİNEYE YÜKÜ 8 MİLYAR

Bütçeye 8 Milyar TL Yükü olduğu belirtilen Muhtarlık uygulaması kaldırılması için Milletvekillerinin kendi aralarında konuştuğu bildirildi.

Hükümete yakın kaynaklar, illerde hiçbir fonksiyonu olmayan ve 5 yıllık dönemde bütçeye 8 milyar TL yükü olan muhtarlıkların kaldırılması için düzenlemeyi gündemine almak için nabız yokluyorlar.

Muhtarlık müessesesinin eskiden var olan etkinliği artık kaybolmuştur. Nüfus cüzdan sureti, ikametgâh gibi bir çok belge artık Nüfus müdürlüklerinden verilmektedir. Muhtaç aile belirlemesi ise artık SYDV’lerce yapılmaktadır. Adreste bulunmayanların tebligatlarının PTT’den alınmasının sağlanması halinde, muhtarların işlevi bütünüyle ortadan kalkacaktır.

Ülkemizde 18 bini köylerde olmak üzere tam 50 bin 300 muhtarlık bulunmaktadır. Her bir muhtara aylık maaş ödenmektedir. Ayrıca muhtarların sigorta primleri de Devlet tarafından yatırılmaktadır. Dolaysıyla brüt bazda muhtarlara maaş verilmektedir.

Muhtar maaşlarının bütçeye aylık yükü 2700*50.000 = 135 milyon TL, yıllık yükü ise 1 milyar 620 milyon TL’dir. 5 yıllık yük ise 8 milyar TL’dir. Bunun yanı sıra birçok belediye, mahalli bütçeyle, muhtarlık binası yaptırmaktadır.

TÜRKİYE BU KADAR ZENGİN BİR ÜLKE DEĞİLDİR

  Muhtarlık seçimlerinde yaşanan kavgalar, ölümler, nakil aldırmalar bile bu önerinin gündeme alınmasını gerektirmektedir. Mecliste belirli bir nüfus sayısını geçen köyler hariç olmak üzere, bir sonraki yerel seçimlerde muhtarlık seçimlerinin artık yapılmaması için yasal düzenleme yapılmalıdır. Özellikle bütçeye olan yükü nedeniyle kılı kırk yaran Mehmet Şimşek, muhtarlıkların kalkmasında etkin rol oynayabilir. Gündemin yoğunluğu ve sürekli yeni tartışmaların çıkması nedeniyle bir türlü gündeme gelemeyen muhtarlıkların kaldırılması artık her an gündeme gelebilir.

Muhtarlıkların kaldırılması için konuşulanlar formüller neler?

1- Büyükşehirlerde Muhtarlıkların kaldırılması: Büyükşehirlerde zaten belediyeler her mahalleye hizmet ediyor. E-Devletten tüm evraklar çıkarılıyor. Keza Kaymakamlıklarda mahallelerle iletişim halinde.. Ayrıca her mahallede hem iktidar hem muhalefet temsilcileri de hizmet ediyorlar. Bunun içindir ki Büyükşehirlerdeki mahallelerde bir boşluk oluşmaz.

2- Köylerdeki Muhtarlık: Özellikle kış aylarında köy nüfusları çok azalıyor, hatta hiç kalmıyor. Yaz aylarında da nüfusu olmayan veya çok az olan köyler var. Onun için muhtarı köylerde tamamen iptal etmek yerine 7-8 köyün birleşimiyle oluşan bir muhtarlık konuşuluyor. Yani burada nüfus kriteri gelebilir. Örnek: 500 veya 1000 nüfusa bir muhtar olabilir. Bu konulan nüfus kriterine uyan köylerde muhtar olur, nüfusu az olan köylerde muhtarlıklar birleşir. Artık kaç köy belirlenen nüfusu karşılarsa, bazı yerlerde 3 köy, bazı yerlerde 7-8 köy bile olabilir.

Veya da Öğretmen, Cami imamı vb. kamu görevlisine muhtarlık görevini de vermek düşüncesi. Bu şekilde de köylerde boşluk olmayacağı öngörülüyor.

Bakalım muhtarlıklarla ilgili gelişmeler ne zaman ve nasıl olacak?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.