Motive Nasıl Olunur? Her Gün Uyandığınızda Nasıl Motive Olursunuz?
Pazartesi sabahı. Alarm çalar. O anda nasıl motive edileceğini biliyor musun ? Gözlerinizi açtığınızda aklınıza gelen ilk düşünce nedir?
Kalkıp işe gitmek için heyecanlı mısınız yoksa önünüzdeki gün ve haftadan mı korkuyorsunuz?
Cevabınız ne olursa olsun, kendinize şu soruyu sorun:
“Seni motive olmayan hissettiren şey nedir?” Pazartesi gününüz hakkında sizi olumsuz veya olumlu hissetmeye iten şey nedir? Nasıl motive olacağınızı bilmek istiyorsanız, okumaya devam edin.
Motivasyon Nedir, Gerçekten mi?
Muhtemelen yıllardır aynı şeyi yapan ve durgun kalmakta sorun yaşamayan insanları tanıyorsunuzdur. Evliliklerinde, işlerinde veya kişisel çabalarında olsun, “daha iyi” bir şeye doğru ilerlemeden gayet iyi geçiniyorlar gibi görünüyorlar.
Öte yandan, olumluya odaklanan, hedef belirleyen ve kendilerini sürekli olarak daha yükseklere doğru iten bireyleri de bildiğinize eminim . İşyerinde terfiler, bir aile kurmak, evlilik dönüm noktalarını kutlamak, daha fazla seyahat etmek veya tekrar okula gitmek olsun, bu bireyler sürekli olarak hayatlarını iyileştiren veya iyileştiren bir şeye doğru ilerliyor gibi görünüyor.
Peki bu iki tip insan arasındaki fark nedir?
Yapabileceğinizi hissettiğiniz şey tek bir şeye iniyor: motivasyon . Sizi hedeflerinize ulaşmak için zorlukların ve engellerin üstesinden gelmeye iten güç veya eksikliktir.
Motivasyon olmadan, birkaç başarısız denemeden sonra, hatta yolunuza çıkan ilk zorlu görevde bile pes edeceksiniz. Ya da olduğunuz yerde kalırsınız: mutsuz ama ilerlemek için hiçbir şey yapmıyorsunuz.
Farkında olsanız da olmasanız da, motivasyon hayatınızdaki büyük bir güçtür ve mükemmel olmak ve günlük olarak yaptığınız her şeyden gerçekten zevk almak için kullanılması gerekir.
Günlük Motivasyon Nasıl Sağlanır?
1. Bugün Sizi Nelerin Harekete Geçirdiğini Bulun
Neden bugün biraz zaman ayırıp şu anda bulunduğunuz yerin hızlı bir yansımasını yapmıyorsunuz? Hayatınızın daha fazla ilerlemek istediğiniz bir yönünü ele alın.
Örneğin, şu anki işiniz olabilir. Nedeninizle başlayın . Bulunduğunuz işte neden bulunduğunuzun nedenlerini yazın
Ardından, Motivasyon Özünüzü düşünün: Amacınız . İşinizde size anlam veren şeyin ne olduğunu ve sizi hayatta ileriye taşımaya yardımcı olacak bazı şeylerin neler olduğunu yazın.
Bu noktalara sahip olduğunuzda, bir karşılaştırma yapmanın zamanı geldi. Şu anki işiniz, yazdığınız amaca yönelik ilerleme kaydetmenize yardımcı oluyor mu?
Eğer öyleyse, doğru yoldasın. Olmazsa veya hayatınızın istediğiniz yere gitmediğini fark ettiyseniz, panik yapmayın. Bunu aşmanıza yardımcı olabilecek araçlar var.
Negatife odaklanmamak için elinizden geleni yapın. Hedeflerinizi gözden geçirin ve küçük başlamanız anlamına gelse bile kendinizi olumlu bir yöne hedefleyin.
2. Yaklaşımınızı Değiştirin ve Vazgeçmeyin
Bir şey yolunda gitmediğinde, nasıl motive edeceğinizi öğrenmek istiyorsanız, biraz zaman ayırıp farklı bir yaklaşım aramak için her zaman iyi bir zamandır.
Her şeyi doğru ve verimli bir şekilde yapıyor olabilirsiniz, ancak böyle bir yaklaşım mutlaka en motive edici olanı değildir. Oldukça sık, mevcut yaklaşımınızda hem deneyiminizi değiştirecek hem de yeni olasılıklar açacak bir dizi bariz ince ayar bulabilirsiniz.
Bu nedenle “şu ya da bu şekilde” demek çok yaygındır—eğer hedefinize gerçekten ulaşmak istiyorsanız, her zaman bir yol vardır; ve büyük olasılıkla, birden fazla yol var.
Belirli bir yaklaşım sizin için işe yaramazsa, başka bir tane bulun ve sizi hem motive edecek hem de istenen sonuçları elde edecek olanı bulana kadar denemeye devam edin.
3. İlerlemenizi Tanıyın
Üzerinde çalışıyor olabileceğiniz her şey kolayca daha küçük parçalara ve aşamalara ayrılabilir. Çoğu büyük veya uzun vadeli hedef için, bunları gerçekleştirme sürecini daha küçük görevlere ve kilometre taşlarına bölmek oldukça doğaldır . Bunu yapmanın birkaç nedeni vardır ve bunlardan biri ilerlemenizi izlemektir.
Çoğu aktivitede ilerlememizi otomatik olarak izliyoruz, ancak motive olmak için ilerlemenizi yalnızca izlemek değil, tanımanız da gerekiyor. Takip, sadece sürecinizde belirli bir aşamaya ulaştığınızı not almaktır. Farkına varmak, büyük resme bakmak ve tam olarak nerede olduğunuzu ve yapacak daha ne kadar çok şeyiniz kaldığını anlamak için zaman ayırmaktır.
Örneğin, bir kitap okuyacaksanız, her zaman içindekiler tablosunu inceleyerek başlayın. Bölüm başlıklarına aşina olmak ve bunların toplam sayısını ezberlemek, okurken ilerlemenizi tanımanızı kolaylaştıracaktır. Başlamadan önce kitabınızın kaç sayfa olduğunu doğrulamak da iyi bir fikirdir.
Her nasılsa, her şeyin kısa vadede, hatta bir anda olmasını istemek insan doğasıdır. Karmaşık görevleri daha basit eylemlere ayırmamıza rağmen, her şey bitene ve görev tamamen tamamlanana kadar tatmin olmuyoruz.
Yine de birçok senaryoda, görev o kadar geniştir ki, böyle bir yaklaşım, hedefinize ulaşma şansınız olmadan çok önce tüm motivasyonunuzu tüketecektir. Bu yüzden her zaman küçük adımlar atmak ve kaydedilen olumlu ilerlemeyi takdir etmek önemlidir. Kendinizi uzun vadede motive etmenin yolu budur.
4. Kendinizi Ödüllendirin
Bir şey yapmak konusunda kendinizi kötü mü hissediyorsunuz? Belirli bir görev üzerinde çalışma fikrinden korkuyor musunuz? Çalışma fikrinden nefret mi ediyorsun?
En başından, ödüllendirilmenizi haklı çıkaracak bazı çıktılar üzerinde anlaşın. Kararlaştırılan sonuçlardan birini alır almaz, kendinizi bir şekilde ödüllendirmek için zaman ayırın. Bu, uzun vadede motive hissetmenize yardımcı olacak dış motivasyonlar yaratır.
Daha büyük ve daha zorlu görevler için, sinemaya gitmek, güzel bir yere seyahate çıkmak veya hatta kendinize bir şeyler satın almak gibi daha keyifli bir şey yaparak kendinizi ödüllendirin.
İlerleme kaydettiğiniz için kendinizi ne kadar çok ödüllendirirseniz, yeni kilometre taşlarına ulaşma konusunda o kadar motive olursunuz.