enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Mizan Terazisi Ne Demek (Mizan Terazisi hakkında Ayet ve Hadisler)

Mizan terazisi ne demek? Mizan terazisi nedir niçin gereklidir? Ahiretteki terazinin adı nedir? Ahirette mizan nasıl olacak? Mizan terazisi nedir niçin gereklidir? Mizan ne anlama gelir? Nizam terazisi ne demek? Tartıyı mizana bıraktık ne demek?

Mizan Terazisi Ne Demek (Mizan Terazisi hakkında Ayet ve Hadisler)
29 Temmuz 2023 11:38
A+
A-

Mizan, sözlükte “terazi” tartı  anlamına gelir.

  Mizan, ahirette hesaptan sonra herkesin amellerinin tartıldığı ilahi adalet ölçüsüdür. İçyüzü bizce bilinmeyen mizan, dünyadaki ölçü aletlerinin hiçbirine benzemez. Tartıda iyilikleri kötülüklerinden ağır gelenler kurtuluşa erecek, hafif gelenler ise cehenneme gideceklerdir. Cehenneme gidenlerden mümin olanlar, işlediği suçun karşılığı olan cezayı çektikten sonra oradan çıkarılıp cennete girdirileceklerdir.

MİZAN TERAZİSİ HAKKINDA AYETLER:

1- “Biz, kıyamet günü için, adalet terazileri kurarız. Artık kimseye, hiçbir şekilde haksızlık edilmez. (Yapılan iş) bir hardal tanesi kadar dahi olsa, onu (adalet terazisine) getiririz. Hesap gören olarak biz (herkese) yeteriz “(Enbiya (47)

وَنَضَعُ الْمَوَازِينَ الْقِسْطَ لِيَوْمِ الْقِيمَةِ فَلَا تُظْلَمُ نَفْسٌ شَيْئًا وَإِنْ كَانَ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِنْ خَرْدَلٍ أَتَيْنَا بِهَا وَكَفَى بِنَا حَاسِبِينَ  -”

2- O gün kimin tartılan ameli ağır gelirse işte o, hoşnut edici bir yaşayış içinde olur. Ameli yeğni olana gelince, işte onun anası (yeri, yurdu) Haviye’dir.” (Karia 6-9)

فَأَمَّا مَنْ ثَقُلَتْ مَوَازِينُهُ فَهُوَ فِي عِيشَةٍ رَاضِيَةٍ وَأَمَّا مَنْ حَفَّتْ مَوَازِينُهُ فَأُمُّهُ هَاوِيَة –

3- “O gün tartı haktır. Kimin (sevap) tartıları ağır gelirse, işte onlar kurtuluşa erenlerdir”.(A’raf 8)

وَالْوَزْنُ يَوْمَئِرِ الْحَقِّ فَمَنْ ثَقُلَتْ مَوَازِينُهُ فَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

MİZAN TERAZİSİ HAKKINDA HADİSLER:

1- Mizan terazisinde en ağır gelen şey güzel ahlaktır. (Tirmizi, Birr 62, (2003, 2004); Ebu Davud, Edeb 8, 47999) 2- İki kelime vardır ki, dile çok hafif, mizanda ağır, Allah’a çok sevimlidir. “Subhanallahi vebi Hamdihi Subhanallahil azim.” (Buhari, Kitâbu’d-Daavât, 65)

3- Kulun mizan terazisine konulan ilk ameli, ailesine harcadığı şeylerdir.
4- Kim Müslüman kardeşinin bir ihtiyacını giderirse, ben de mizan terazisinde yanında olurum, ona şefaat ederim.
5- Kıyamet günü namaz, oruç, hac, zekât için amel terazileri kurulur, ameller tartılır, mükâfatlar tam verilir.
6- Peygamberimizin torunu Hz. Hasan: “Dedem bana, “oğlum kanaat sahibi ol, insanların en kanaatkârı olursun. Farzları eda et, insanların en abidi olursun. Ey oğlum bela ve musibete uğrayanlara, mizan kurulmaz, defter açılmaz, ecirleri oluk gibi akıtılır.” diye nasihat ederdi.
7- Kıyamette âlimin mürekkebi ile şehitlerin kanı tartılır, âlimlerin mürekkebi ağır gelir.(Suyutî, el-Camiu’s-sağîr, 2/371; Kenzu’l-Ummal, 10/141, 173)
8- Mizanı ağırlaştıran amellerden biri de Peygambere getirilen salâvattır.
9- Hz. Aişe: “Ya Rasulullah kıyamette ehli beytini hatırlayacak mısın?” dediğinde, “Ya Ayşe 3 yerde kimse kimseyi hatırlayamaz. 1- Mizanda. 2- Sıratta. 3- Amel defteri dağıtılınca.
10- Bazı insanların mizanda sevapları hafif olur. Mizana, içinde Lailahe İllalah olan bir kâğıt konulur, sevapları ağır gelir.(Kurtubi)
11- Yedi kat yer, 7 kat gök terazinin bir kefesine konacak, La İlahe İllallah diğer kefesine konacak ve ağır gelecek. (Hâkim, İbn Hibban)

MİZAN TERAZİSİ HAKKINDA ALİMLERİN SÖZLERİ:

1- Mizanla ilgili melek, Cebrail’dir.
2- Mizan kurulmayacak kişiler: 1- Peygamberler. 2- Çocuklar. 3- Hesapsız cennete girenler. 4- Kâfirler. (İnanmadığı için zaten sevabı yoktur.)
3- Hz. Davut; “Ya Rabbi mizan terazisini bana göster.” dedi, görünce bayıldı. “Ya Rabb bir kefesini, dünyanın bir ucundan, bir ucuna kadar nasıl doldurursun?” Allah; “Ben kulumdan razı olunca, bir hurma ile bile doldururum.” buyurdu.
4- Kulun mizanda iyilikleri az olunca, Peygamberimiz bir kâğıt çıkarır ve mizana koyar, ağır gelir. “Ben Muhammed’im bu da getirdiğin salavattır.” der. (Kurtubi)
5- Hadiste; “Terazinin iyi amel kefesi nurdan, kötü amel kefesi karanlıktan olacaktır.”
6- Bazı âlimler; “Bazı kişileri rüyada gördüm.” “Allah sana ne muamelede bulundu?” diye sorduğumuzda, rüyadaki gördüğümüz kişiler cevaben “İyi ve kötü amellerin tartıldığı terazide kötü amellerim ağır geldi. Gökten bir kese indi iyilik tarafına düştü, sevaplar ağır geldi. Keseyi çözdüm bir avuç toprak vardı. O da bir Müslüman’ın kabrine serptiğim topraktı” demişler. Hadis; “Kim kabre toprak atarsa, her tanesi âdetince sevap yazılır.”
7- Kişinin çocukken (Büluğa ermeden) ölen çocukları, mizan terazisinde sevap tarafını ağırlaştıracaktır.
8- Müflis Hadisi: Kişi mizana çok sevapla gelecek. (Daha sonra dünya çevresinde) Yaptığı zulüm sebebiyle iyilikleri kalmayacak, hatta hak sahibinin (yani zulüm ettiği kimsenin) günahlarını yüklenecek. Gerçek müflis budur.
 Kaynak: Mizan Terazisi hakkında kafamıza takılan tüm soruların cevaplarını Kastamonu Haber ekibimiz; Şeyh Şaban-ı Veli Vakfının yayınladığı gönüllü vaaz Hasan Basri Hocaefendi Sohbetleri kitabından sizler için derledi.
Fotoğraflar : İslam ve İhsan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.