enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Mezarın Üstüne Oturulur mu (Mezara su dökmenin ölüye faydası var mıdır?)

Arapça ziyâret kökünden gelen “ziyaret mekânı” anlamındaki mezâr kelimesinden Türkçe ekle türetilmiş bir yer adıdır.

Mezarın Üstüne Oturulur mu (Mezara su dökmenin ölüye faydası var mıdır?)
18 Eylül 2022 07:55
A+
A-

Mezar Ne Demektir? Mezar toprağına su dökmenin vefat eden kimseye bir faydası dokunur mu? Yahut mezarlık ziyaretinde mezar üzerine su dökmenin nedeni nedir? Mezara Su Dökmenin Hikmeti Nedir? Mezara su dökmenin ölüye faydası var mıdır? Mezarlığa su dökmek sevap mi? Mezara su nasıl dökülür? Mezara gül suyu dökülür mü?

Arapça’da “ölünün gömüldüğü yer” mânasındaki kabir (kabr) ve medfen karşılığında Farsça ve Türkçe’de daha yaygın olan mezar kelimesinin kullanımında kabirlere gitmekle ilgili olarak Kur’ân-ı Kerîm (et-Tekâsür 102/2) ve hadislerde (Wensinck, el-Muʿcem, “zvr” md.) “ziyaret” kökünün geçmesinin de etkisi olmalıdır. Mezarlığın eş anlamlısı olarak Arapça’da makber/makbere (kabirlerin bulunduğu yer), cebbân/cebbâne (sahra), Farsça’da mezârât, kabristân, gûristân kullanılır.

MEZARLIKLAR NEDEN ZİYARET EDİLİR?

Rasülullah (s.a.v), “Kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü kabirleri ziyaret, size ahreti hatırlatır” buyurmuştur (İbn Mâce, Cenâiz – 47). Bu bakımdan mezarlıkların ziyaret edilmesi, bu vesileyle ölünün hatırlanması ve orada yatanlardan ibret alınması Dinimizin tavsiye ettiği hususlardandır.

PEKİ MEZARA OTURULUR MU?

İnsanın dirisi saygın olduğu gibi ölüsü de saygındır. Dolayısıyla ölülere saygı duyulması ve saygısızlık anlamı taşıyan davranışlardan kaçınılması gerekir. Bu itibarla, zaruret olmadığı sürece, mezarların üzerinden geçilmesi ve kabirlerin üzerine oturulması dînen uygun bir davranış değildir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Sizden birinizin ateş üzerine oturup da bu ateşin elbisesini yakması, kabir üzerine oturmasından daha iyidir.” (Müslim, Cenâiz, 96) buyurmuşlardır.

MEZAR ZİYARETLERİNDE KABİR’E NEDEN SU DÖKÜLÜR?

Resûlüllah(s.as) döneminden beri yapılan bir uygulama olan mezar üzerine su dökmenin manası nedir?

. Mezar toprağını sulamanın dinen bir kaynağı var mıdır sorusunun cevabını öğrenerek bilgi sahibi olmak mümkün olacaktır. Kabir ziyaretleri ölen kişiler için dua etmeye vesile olurken bir yandan da ölümü hatırlamaya vesile olduğu için mezar ziyaretleri yapılmakta ve tavsiye edilmektedir.

Mezar ziyaretleri yaparken bazı hal ve hareketlere dikkat etmek ve ölmüşlere saygılı olmak ahlaki açıdan önemli bir davranış kabul edilmektedir.

Mezar ziyaretlerinde neden mezara su dökülür?

Mezar ziyaretlerinde mezar üzerine su dökmek geçmişten beri yapılan bir adet haline gelmektedir. Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak için olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.

Mezar Üzerine Su Dökmenin Anlamı: Mezar üzerine su dökmenin anlamı ise kabirde yatan kişinin hayrına olması için mezarın çiçeklenerek yeşillenmesini sağlamak ve böylece yeşillenen mezar üzerinde oluşan bitkilerin Allah’ı zikretmesi sayesinde bunun o kişiye de faydası olacağına inanmaktan kaynaklanmaktadır.

Mezar üzerine su dökmenin mezarda yatan kişinin azabını dindirmek veya onun susuz kaldığını düşünerek yapılması ise farklı bir düşünce olmaktadır. İslam dininde mezar üzerinde bulunan yeşillik ve çiçeklerin ölmüş kişi için zikrederek affına vesile olabileceği düşüncesi ile mezar üzerine su serpilme adet haline gelmektedir. Mezar üzerine su serpilmesi veya dökülmesi mezar ziyaretlerinde yapılmasında zarar olmayan ve fayda veren bir iş olduğu için yapılmasında bir sakınca görülmemektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.