Meyve Kabukları ve Çekirdeklerinin İnanılmaz Faydaları
Meyve çekirdekleri nelerdir? Meyve kabukları ne işe yarar? Tüm meyvelerin çekirdeği var mı? Meyve kabukları Soyulmalı mı? Meyve kabukları nasıl değerlendirilir? Meyve kabukları ne işe yarar? Hangi meyve kabukları yüze sürülür? Meyve kabukları Soyulmalı mı?
Günlük kullandığınız sebze ve meyvelerin kabuklarını, çekirdeklerini ve posalarını ya da fazlalıklarını atmayarak onları faydalı bir şekilde nasıl değerlendirebiliriz?
Sebze ve meyveleri soymadan yemenin daha sağlıklı olduğunu biliyoruz herhalde. Bize lazım onca vitamin ve mineraller kabuklarda saklı. Aynı zamanda içlerindeki lif vb. özellikleri nedeniyle kabuklarıyla pişirilen sebze ve meyveler daha besleyici ve doyurucu olabiliyor. Bazı meyve ve sebzeleri de kabuklarıyla birlikte yiyemiyoruz. Aynı şey deniz mahsullerinin kabukları, peynir kenarları, fındık, fıstık için de geçerli.
ŞİFALI MEYVE ÇÖPLERİMİZ NELERDİR?
Mevveler, Bakliyatlar, kokmadan çürümeden nasıl duruyor hiç düşündünüz mü?
Meyveleri soyunca, 2-3 gün açıkta kalsa hemen çürür, kokar. Biz meyvenin kabuğunu soyup çöpe atarız. Meyveyi çürümekten koruyan o kabuklar, bizi de hastalıklardan korur. Meyvelere has kokular. genellikle kabukta yoğunlaşmıştır. Bu kabuklardan imbikle uçan yağ çıkarılır.. Biz ise meyvenin en kıymetli yerini çöpe atarız. Şimdi attığımız şifalı çöpleri inceleyelim.
a) Elma Kabuğu: Hazmı kolaylaştır, öksürük grip vakalarında, kaynatılıp içilirse çok faydalı olur
b) Elma, Armut, Ayva çekirdeği: Mikrop öldürücüdür, Mikrobik hastalıklarda ezilip kaynatılır, balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Elmayı, armudu, ayvayı; kabuğu ve çekirdeği ile beraber yiyiniz.
c) Kiraz Sapı: Söktürücüdür, Adet söktürür. İdrar söktürür. Kekikle karıştırılır kaynatılıp balla tatlandırılarak günde3 su bardağı içilirse, zayıflamaya yardımcı olur.
d Nar kabuğu: İshali keser, kaynatıp balla tatlandırılarak günde 3 su bardağı soğuk olarak içilmeye devam edilir.
e) Kavun – Karpuz Kabuğu: iç kısmı cildi temizler. güneş lekelerini giderir. Kavun kabuğu
yemeklere katınca çabuk pişmesini sağlar.