enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Magnezyum eksikliğimiz olup olmadığını nasıl anlarız?

Magnezyum eksikliğimiz olup olmadığını nasıl anlarız? Ve bu konuda ihtiyaçlarımızın yeterince karşılandığından nasıl emin olabiliriz?

Magnezyum eksikliğimiz olup olmadığını nasıl anlarız?
19 Mayıs 2022 10:14
A+
A-

Magnezyum, insan vücudunun düzgün çalışmasına önemli ölçüde katkıda bulunan değerli bir metaldir. Magnezyum eksikliğimiz olup olmadığını nasıl anlarız? Ve bu konuda ihtiyaçlarımızın yeterince karşılandığından nasıl emin olabiliriz?

Magnezyum, vücudumuzdaki çeşitli biyokimyasal reaksiyonları düzenleyen 300’den fazla enzim sisteminde bir kofaktördür. Diğer şeylerin yanı sıra, kasların ve sinirlerin işlevinde ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynar. Magnezyum enerji üretimi için gereklidir, kemik büyümesine katkıda bulunur ve normal bir kalp hızı için önemlidir.

Magnezyum eksikliği belirtileri şunları içerir:

1. İştahsızlık

İştah kaybı, hipomagnezeminin ilk belirtisidir ve açıkçası, genellikle bir sonrakinin eşlik ettiği, spesifik olmayan bir semptomdur.

2. Bulantı ve/veya kusma

Mide bulantımız ve kusma eğilimimiz olduğunda, genellikle yediğimiz bazı yiyecekleri “suçlarız”. Her durumda, tam olarak nasıl hissettiğimizi kaydetmek ve teşhiste doktorumuza yardımcı olacak diğer semptomları aramak iyidir.

3. Yorgunluk

Hepimiz zaman zaman yorgun hissederiz. Ancak yeterli dinlenme ve kaliteli uyku ile yorgunluk geçmiyorsa bir sağlık uzmanından yardım almakta fayda var. Tabii ki, sadece yorgunluğun, uzmanın magnezyum eksikliğinden şüphelenmesi için yeterli olmadığını belirtmekte fayda var.

4. Kas Zayıflığı

Magnezyum eksikliğinde yorgunluğa genellikle kas güçsüzlüğü eşlik eder. Bilim adamlarına göre, magnezyum eksikliği kas hücrelerinde potasyum seviyelerinde azalma ile ilişkilidir ve bu da kas güçsüzlüğüne neden olur.

5. Kas spazmları ve krampları

Magnezyum, kasların gevşemesine ve kasılmalarını düzenlemesine yardımcı olur. Eksikliği kas spazmlarına ve kramplara neden olabilir. Bu semptomdan da sorumlu olan ikincil eksikliklere, hipokalemiye veya kalsiyum eksikliğine neden olabilir.

6. Epileptik nöbetler

Kas kramplarına ve spazmlarına neden olan aynı mekanizma, magnezyum eksikliğinin bu ciddi belirtisinden de sorumludur.

7. Yüksek basınç

Gözlemsel çalışmalar, diyette magnezyum eksikliğinin daha yüksek tansiyon olasılığını artırdığını bulmuştur.

8. Aritmiler

Aritmiler göğüs ağrısına, baş dönmesine, nefes darlığına ve hatta bayılmaya neden olabilir. Uzmanlar bunları magnezyum eksikliğine ve bunun neden olduğu potasyum eksikliği gibi ikincil eksikliklere bağlamaktadır.

9. Osteoporoz

Magnezyum eksikliği olan kişiler osteoporoz için yüksek risk altındadır. Magnezyum alımı kemiklere yardımcı olabilir, çünkü bu metal daha yüksek kemik yoğunluğu ile ilişkilidir.

10. Davranış değişiklikleri

Yeterince magnezyum almadığımızda, her zamanki gibi davranmamamız mümkündür, ancak ilgisizlik, “uyuşukluk” ve duygu eksikliği ile karakterize ediliriz, daha ciddi durumlarda çıldırmayız.

Düşük magnezyum ile başa çıkmak

Magnezyum esas olarak diyetimizden elde edilir. Genel olarak, Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre, önerilen günlük magnezyum miktarı:

– 19-30 yaş arası insanlarda : Kadınlar için 310 mg ve erkekler için 400 mg

-31 yaş ve üzeri kişilerde : Kadınlar için 320 mg ve erkekler için 420 mg.

Gereksinimler 14-18 yaş arası ergenlerde ve hamile kadınlarda daha yüksektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.