enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kül Çöreği Kastamonu’ya ait! (Kül Çöreği Nasıl Yapılır?)

Kül Çöreği Kastamonu’ya ait! (Kül Çöreği Nasıl Yapılır?)
22 Aralık 2021 12:03 | Son Güncellenme: 25 Şubat 2023 13:15
A+
A-

 

ARAÇ İLÇESİ KÜL ÇÖREĞİ’ COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGESİ ALDI

Kastamonu Araç Belediye Başkanlığı 18 Şubat 2020’de Araç Kül Çöreği’ne Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almak için yaptığı başvuru kabul edildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından gerekli inceleme ve araştırmalar yapıldıktan sonra Araç Kül Çöreği’ne Coğrafi İşaret Tescil Belgesi verildi.

Kastamonu Araç Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya, “Göreve geldikten sonra ilçemizde unutulmaya yüz tutan, yöremize has ürün ve lezzetleri Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak ve gastronomi turizminin gelişmesine katkıda bulunmak için çalışmalara başladık. Bu kapsamda 2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığımız müracaatta Araç Kül Çöreği, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. Bu vesile ile tescil sürecini takip eden ve büyük emeği geçen Belediyemiz personellerine ve desteklerini esirgemeyen Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü değerli öğretim üyelerine ve fırıncı esnafına teşekkür ediyorum. İlçemize hayırlı olsun” dedi.

 

Kül Çöreği Nasıl Yapılır?

Kül çöreği eskiden köylerde çok meşhurdu ve sık sık yapılırdı. Yeter ki ocakta ateş yanmasın veya fırına ekmek yapılmasın. Hemen külün içine kül çöreği konulur ve pişmesi beklenirdi. Babaannem çok yapardı ve çok lezzetli olurdu.

Kül Çöreği İçin Ne Gerekiyor?

Hamuru: 1 kilogram un Aldığı kadar su Tuz İçi: 2 su bardağı ceviz içi ya da peynir

Un, su ve tuz ile hamur hazırlanır, 30 cm çapında 1 cm kalınlığında yufkalar açılır, 4-5 adet hamur kat kat üst üste konur. Arzu edilirse bu katların arasına ceviz içi ya da peynir konulur. Kenarları hava almayacak şekilde büyük somun ekmeği şekline getirilir. Ocakta alt ve üstü yapraklarla koparılıp sıcak meşe külüne gömülür. Külün üstünde kor olan çam, köknar veya meşe kömürü konularak pişmeye bırakılır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.