enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Koyun Yününden Yapılan Köy Yorganının Çok Bilinmeyen inanılmaz Faydaları

Köy yorganlarını hepiniz bilirsiniz. Parlak renkli, işlemeli ve de ağırdır. Yatanı sarmalar. Uyurken üzerinizden kolay kolay düşmez. Yapılan araştırmalarda bu tarz ağır yorganların insan psikolojisine olumlu etki ettiği tespit edildi. İşte ilginç detaylar

Koyun Yününden Yapılan Köy Yorganının Çok Bilinmeyen inanılmaz Faydaları
23 Temmuz 2022 22:01
A+
A-

Yün Yorgan nasıl kullanılır? El yapımı yorganın faydaları nelerdir?

KÖY YORGANI VE PSİKOLOJİK TEDAVİSİ

Koyun, keçi ve kuzu yapoğusu yani yününden yatak doldurulur, yorgan ve yastık doldurulurdu. Aslında yünsüz ne yatak, ne yorgan ne de yastık olurdu. Anadolu’da koyun yapoğusu yani yünü kasınların vazgeçilmezlerindendi. Bazen kirmanla eğirip çorap ve yün kazak örülür, bazen tarağıyla taranıp vala dokunurdu. Namaz kılmak için kullanılan seccadeler bile koyun derisi ve yününden olurdu.

Misafirler için alacalı beleceli yorganlar dolaplarda saklanır ve misafir geldiğinde tertemiz kullanılırdı. En yorgun olduğumda bile yattığımızda 3-4 saat uyudu mu rahatlıkla yeter ve tüm yorgunluğumuzu alırdı. Ben hiç bir zaman çocuklar üstünü açmıştır gidip bakalım diye bir söz duymamıştım. Çünkü böyle bir sorun olmazdı. Çocuk yattığı gibi kalkardı. Tabi altına işemezse.. İşeyen çocukların altına gübre naylonu açılır temizlenir ve sidik yatağa geçip kokutmasın diye naylon serilirdi.

Yün yorganın özellikleri nelerdir?

Büyüklerimiz yün yatak ve yün yorgan olmadan yatağa yatmazlardı. Biz bunu yadırgasakta bu sadece alışkanlıklardan kaynaklanmıyormuş. Koyun yününün ve yapoğusunun insan sağlığına faydalarındanmış meğer…

İŞTE KOYUN YÜNÜNDEN DOLDURULAN KÖY YORGANININ BİLİMSEL FAYDALARI

Son yıllarda uluslararası deneylerde yapılan gözlemler ağır yorgan altında yatmanın stres bozuklukları, anksiyete, uykusuzluk sorunları ve daha birçok psikolojik hastalığa gerçekten de yarar sağladığını bilimsel olarak ispatlanmıştır.

Konu üzerinde araştırma yapan bilim insanlarına göre, özellikle uyku öncesi vücut üzerinde hissedilen ve rahatsız edici olmayan bir kuvvet insanı oldukça hızlı bir şekilde sakinleştiriyor.

Bu etkinin çalışma prensibinin sarılma ile benzer olduğunu dile getiren araştırmacılar, anne kucağındayken sıkıca sarılan bebeklerin ağlamayı kesmenin altında yatan bilimsel nedeninin bu etki olduğunu söylüyorlar.
İşte bu noktada özellikle bebekken ağır bir yorganın altında yatarken huzurlu hissetmenizin nedeni ortaya çıkıyor.

Yorganın üzerinizde yaptığı kuvvet ve sarılma hissi, anne kucağındaki güveni hatırlattığı için beyinde oksitosin salımını çoğaltarak size kendinizi huzurlu ve güvenli hissettiriyor.

Birbirinden bağımsız olarak yapılan araştırmalara göre vücut ağırlığının yüzde onu kadar ağırlıktaki bir yorganla yatmak gerçek manada parasempatik sinir sistemini harekete geçirerek güvenlik ve sakinlik hissi vererek stres, korku, sinir gibi duyguları azaltıyor.

Yani ortalama 60 kilo ağırlığında bir kişinin 6 kiloluk bir yorganla yatması depresyonu azaltıp sinir sistemine fayda sağlayacak etkiler ortaya çıkartabiliyor.
Eskiden yün çırpar yorgan dikerdi annelerimiz.

Dişi koyun yününde olan maddî ve mânevî hassalar diğer yünlerde yoktur. Koyunların üzerine güneş doğmaz.

Koyun yünü sinyal ve radyasyon emicidir. Evimizde yoğun kullandığımız, cep telefonu, modem, kumanda gibi elektronik cihazların yaydığı radyasyonu emerek vücudumuza zarar vermesine mani olur yün.

Bunun için bilhassa yorgan, yastık ve döşeğimizin koyun yününden olmasına itina göstermeliyiz.

Koyun yünü dinlendiricidir ve rahat uyku sağlar. Çünkü koyun yünü, vücutta biriken statik negatif enerjiyi alır. Böylece bedenimizde oluşan yorgunluk ve rehavet üzerimizden kalkmış olur.

Koyun yünü ısıyı dengeleyicidir.
Soğuğu geçirmez. Koyun yününden yapılan ürünler yazın serin, kışın sıcak tutma hususiyetine sahiptir. Yün yanmaz. Ateşe, aleve karşı dirençli ve dayanıklıdır. Alerjik değildir ve alerjik ortamların oluşmasına fırsat vermez. Yün terletmez, teri emer, ter yapmaz.

Koyun Yünü Tarağı

Ağrıları alır. Birçok romatizma ağrılarına iyi gelir.
Yün elektriği ref eder. Yünden elektrik cereyanı geçmez, yalıtkandır. Çobanlar kepenek içinde yağmurdan, doludan, kardan, her türlü soğuktan müteessir olmadıkları gibi kepenek içinde iken yıldırım isabet etmez.

Yün yatakta yatamıyor, yün yorganla örtünemiyorsanız en azından; yün çorap, fanila, gömlek giymeli, yün eldiven takmalı. Yün kuşak muhakkak kullanılmalı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.