enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kolesterol Seviyenizi Düşürmenin 5 Doğal Yolu

Kolesterol karaciğerinizde yapılır ve birçok önemli işlevi vardır.

Kolesterol Seviyenizi Düşürmenin 5 Doğal Yolu
25 Mart 2022 13:20
A+
A-

Kolesterol karaciğerinizde yapılır ve birçok önemli işlevi vardır. Örneğin, hücrelerinizin duvarlarını esnek tutmaya yardımcı olur ve birkaç hormon yapmak için gereklidir. Bununla birlikte, vücuttaki her şey gibi, çok fazla kolesterol (veya yanlış yerlerde kolesterol) endişe yaratır. Yağ gibi kolesterol de suda çözünmez. Bunun yerine, vücutta hareket etmek, lipoproteinler adı verilen moleküllere bağlıdır. Bunlar kanınızda kolesterol, yağ ve yağda çözünen vitaminleri taşır. HDL (iyi) kolesterolü artırmanın ve LDL (kötü) kolesterolü düşürmenin birçok doğal yolu vardır.

Kolesterol seviyenizi iyileştirmenin 5 doğal yolunu öğrenmek için okumaya devam edin;

Tekli doymamış yağlara odaklanın

Doymuş yağların aksine, doymamış yağlar vücudunuzun bunları kullanma şeklini değiştiren en az bir çift kimyasal bağa sahiptir. Tekli doymamış yağlar sadece bir çift bağa sahiptir. Bazıları kilo kaybı için düşük yağlı bir diyet önermektedir, ancak kan kolesterolünü kontrol etmedeki etkinliği konusunda araştırmalar karıştırılmaktadır. Bir araştırma raporu, daha düşük yağ alımının kan kolesterol seviyelerini düşürmenin etkili bir yolu olduğunu kabul etti. Genel olarak, tekli doymamış yağlar sağlıklıdır çünkü zararlı LDL kolesterolü düşürürler, iyi HDL kolesterolü artırırlar ve zararlı oksidasyonu azaltırlar. İşte birkaç harika tekli doymamış yağ kaynağı;

Bazıları ayrıca iyi çoklu doymamış yağ kaynaklarıdır: zeytin yağı badem, kaju fıstığı, ceviz, Avokado, fındık ezmesi, zeytin

Sigaradan kaçının

Sigara içmek kalp hastalığı riskini çeşitli şekillerde artırır. Bunlardan biri, vücudun kolesterolü işleme şeklini değiştirmektir. Sigara içenlerdeki bağışıklık hücreleri, kolesterolü damar duvarlarından karaciğere taşınmak üzere kana geri döndüremezler. Bu hasar, nikotin yerine tütün katranıyla ilgilidir. Bu işlevsiz bağışıklık hücreleri, sigara içenlerde tıkanmış arterlerin daha hızlı gelişmesine katkıda bulunabilir. Sigaralar, akciğerler yoluyla kan dolaşımına emilebilen akrolein adı verilen toksik bir kimyasal bileşik içerir.  Sigarayı bırakmak bu zararlı etkileri tersine çevirmeye yardımcı olabilir.

Trans yağlardan kaçının

Trans yağlar, hidrojenasyon adı verilen bir işlemle modifiye edilmiş doymamış yağlardır. Bu, bitkisel yağlardaki doymamış yağları daha stabil hale getirmek için yapılır. Oda sıcaklığında katıdırlar ve sürülebilir ürünler, hamur işleri ve kurabiyeler gibi ürünlere doymamış sıvı yağlardan daha fazla doku verirler. Artan dokuları ve raf stabilitesi, trans yağları gıda şirketleri için bu kadar çekici kılan şeydir. Ancak kısmen hidrojene trans yağlar vücutta diğer yağlardan farklı şekilde işlenir ve iyi bir şekilde değil. Trans yağlar toplam kolesterolü ve LDL’yi artırır, ancak faydalı HDL’yi azaltır. Küresel sağlık kalıpları üzerine yapılan bir araştırma, yetersiz çoklu doymamış yağlar ve aşırı doymuş yağlar ile birleştiğinde aşırı trans yağ tüketiminin, küresel olarak koroner kalp hastalığı ölümlerinin önemli bir nedeni olduğunu buldu.

Çözünür lif yiyin

Çözünür lif, bitkilerde suda çözünen ve insanların sindiremeyeceği bir grup farklı bileşiktir. Bununla birlikte, bağırsaklarınızda yaşayan faydalı bakteriler, çözünür lifi sindirebilir. Aslında, kendi beslenmeleri için buna ihtiyaç duyarlar. Araştırmalar, probiyotik olarak da adlandırılan bu iyi bakterilerin LDL seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bir araştırma incelemesi, önemli miktarda lif içeren tam tahılların, kontrol gruplarına kıyasla hem toplam kolesterolü hem de LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğüne dair daha önceki bulguları doğruladı. İyi haber şu ki, tam tahılların iyi HDL kolesterol seviyelerini düşürmediği gösterildi. 

Egzersiz

Egzersiz, kalp sağlığı için bir kazan-kazandır. Sadece fiziksel uygunluğu iyileştirmek ve obeziteyle mücadeleye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda zararlı LDL’yi azaltır ve faydalı HDL’yi artırır. Araştırmacılar, özellikle hareketsiz bireyler için, alt fraksiyonlar olarak adlandırılan belirli büyüklükteki LDL partiküllerini düşürmeye yardımcı olabileceğinden, orta düzeyde egzersizi hala tavsiye ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.