enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kıbrıs Barış Harekatının 49. Yıldönümü Kutlu Olsun

Ada’da yıllarca Müslüman kanı döken Rumlara birçok kez müdahale edilmek istenmiş fakat dönemin hükümetleri muvaffak olamamıştı. Tarih 1974’ü gösterdiğinde garantör ülke olan Türkiye adına İngiltere’ye, Kıbrıs konusunu görüşmek için dönemin başbakanı Bülent Ecevit gitti. Başbakanlığa vekâlet eden Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Milli Güvenlik Kurulu’nu acil gündem koduyla toplayarak dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Semih Sancar’a gemilerin yola çıkması için o tarihi harekât emrini verdi.

Kıbrıs Barış Harekatının 49. Yıldönümü Kutlu Olsun
20 Temmuz 2023 16:20 | Son Güncellenme: 20 Temmuz 2023 18:38
A+
A-

Kastamonu Haber ekibimizin; Devlet eski Bakanlarından ve Prof. Dr. Necmeddin Erbakan‘ın yol arkadaşlarından  Fehim Adak anlattığına göre:

Kıbrıs harekatı günlerinde zaman zaman Bakanlar Kurulu gece gündüz toplantıya çağırılırdı. Herakat kararının ertesi günü Ecevit ve Asiltürk Londra’dan döndüler. Başbakanlığa Sisko isimli Amerikan Dışişleri özel temsilcisi geldi, üst katta oturuyor. Ecevit yukarı çıkıyor, aşağı iniyor, Kissinger’e telefon açıyor, Kissinger yukarı, Kissinger aşağı böyle bir hava tabi. Çıkarma kararı da verilmiş olduğundan geri dönüşü mümkün değil. Askerlerimiz gerekenleri yapıyor. Hoca da bizler de hep dua ediyoruz. Allah’a sığınıyoruz. O gece Bakanlar Kurulu’nu toplantıya davet ettiler.

Gece saat 24 veya 01 idi. Biz MSP’li bakanlar önce Hocamızın odasına gidiyorduk. Arkasından toplantı yapıyorduk. Ben gece Allah’u âlem, 01.30 veya 02.00 idi geldim, herkesten önce geldim. Sonra gittim, Hocamızın odasına girdim. Kuranı Kerim’i açmış okuyor. (Fehim Adak bu cümleyi ifade ederken duygularına hakim olamadı, ağlamaya başladı) Biz evlerimizde istirahate gitmişiz, o odasında Kuran okuyordu. Neyse hepimiz yalvarıyorduk, Elhamdülillah…

1974 Kıbrıs harekatında Allah bizi başarılı etti. Başarılı etti de ne oldu, Hoca devamlı bağımsız bir Türk kısmı olsun, bağımsız Rum kısmı olsun, tezini işliyordu. Başta ortağımız CHP buna karşı çıkıyordu. Yabancılar da karşı çıkıyordu. Çünkü Maraş ve bölgesi çok önemli idi. Neden, çünkü, orada heriflerin yatırımı var, bundan dolayı hem ortağımız, hem de yabancılar bağımsızlılık istemiyorlardı. Ortağımız korktuğu için, diğerlerinin de hesabı olduğu için istemiyorlardı. İşte Maraş bölgesinin bugün bile boş tutulmasının asıl sebebi budur.”

(Gazeteci ve Tarihçi Yazar Ekrem Şama’nın “Allah Dostu Erbakan” kitabından alıntı)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.