enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kevser Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Kevser Sûresi; Mushaftaki sıraya göre yüz sekizinci, iniş sırasına göre on be­şin­ci sûredir. Âdiyât sûresinden sonra Tekâsür sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Medine’de indiğine dair rivayetler de vardır

Kevser Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
17 Şubat 2023 15:12 | Son Güncellenme: 24 Şubat 2023 16:52
A+
A-

Kevser ne demek?

Mekke döneminde inmiştir. Medine döneminde indiği de rivayet edilmiştir.3 âyettir. Kevser, çok hayır, bereket demektir. Cennette Hz. Peygambere mahsusbir havuzun da adıdır.

Kevser Sûresinin Konusu

Sûrede Hz. Peygamber’e dünya ve âhirette verilen nimetlerden bahsedilmekte, kendisine Allah’a kulluk etmesi ve kurban kesmesi emredilmektedir. Ayrıca ona düşmanlık edenler kınanmaktadır.

Kevser kelimesi “çokluk mânasına gelen kesret kökünden türemiş olup çok değerli ve çok önemli şeyleri ifade eder. Tefsirlerde kevser, “çok hayır, Kur’an-ı Kerîm, Kur’an’la ilgili ilimler ve mümine dinî hayatında tanınan kolaylıklar, peygamberlik, makam-ı mahmûd (bk. İsrâ 17/79), cennetteki bir nehir veya havuz, Hz. Peygamber’in nesli, ashabının ve ümmetinin çokluğu, duasının kabul olması, şanının yüceliği, başkasını kendine tercih etme, kalbin nuru, şefaat, mûcizeler, kelime-i tevhid, din konusundaki bilgi, beş vakit namaz, İslâm dini” gibi çeşitli anlamlarda yorumlanmıştır.

Ancak biz, bunlar içinde Şevkânî’nin de tercihi olan, “çok hayır” anlamına uygun düşen “bitip tükenmez iyilik” şeklindeki kapsamlı anlamı tercih ettik. Râzî, buradaki kevser kelimesiyle Duhâ sûresinden buraya kadar doğrudan veya dolaylı ifadelerle Cenâb-ı Hakk’ın, resulüne lutfettiği, her biri dünyalara değer nimetlerin, şan ve şeref sebeplerinin kastedildiğini belirterek dolaylı bir ifadeyle ona, “Sen de bu lütufkâr rabbine ibadet etmek ve kullarını kendileri için en iyi olan yola çağırmakla meşgul ol” buyurulduğunu söyler. Aynı müfessire göre kevser kelimesi, Allah’ın, Resûl-i Ekrem’i düşmanlarına karşı koruyup kendisine zaferler nasip edeceği, dünya ve âhirette bol nimetler bağışlayacağı yönünde müjdeler de içermektedir.

 

 

Kevser Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Okunuşu, Faydası, Gizemi ve Sırları

Hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki: “Kim, Kevser sûresi okursa, Cenâb-ı Hakk, ona Cennet nehirlerinden su içirir.”

“Cenâb-ı Hakk buyurur ki: İzzetime yemîn ederim ki, seni (Kevser sûresini) kim inanarak ve sevâbını umarak okursa onu afvederim.”

Günde 100 defâ okuyanın, her isteği olur. Çok okuyan ve okumaya devâm eden, Peygamber Efendimizi (s.a.v) rüyâsında görür.

Peygamber Efendimizi (s.a.v) rüyâsında görmek isteyen; Cumâ günü, yatsı namazından sonra Kevser sûresini 1000 defâ okur, 1000 defâ da selâtü selâm getirip, konuşmadan yatmalıdır.

Gece istediği saatte uyanmak isteyen, Kevser sûresi ile beraber Kehf sûresinin son iki âyetini okur uyursa, Allah’ın izni ile uyanır.

Kutbüddîn İznikî buyurdu ki: Her kim, Kevser sûresini okumaya devam ederse, kalbi yumuşar, Rabbine huşû içinde ibâdet eder. Devâmlı ibâdet üzere olur.

(Kaynak: Surelerin Esrarı Muhammed Hikmet)

Mâûn Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.