Kehf Sûresinin Gizemi, Faziletleri, Anlamı ve Sırları (Kehf sûresi okumak neye iyi gelir?)
Kehf Suresi; Mekke döneminde Gāşiye sûresinden sonra nâzil olmuştur. 28, 83 ve 101. âyetlerin Medine’de indiği yolunda rivayetler varsa da âyetlerin muhtevası ve üslûbu bu rivayetlerin sıhhati konusunda şüphe uyandırmaktadır (M. İzzet Derveze, III, 475). Adını, 9-26. âyetlerde yer alan Ashâb-ı Kehf kıssasındaki kehf (mağara) kelimesinden almıştır. 110 âyet olup fâsılası ا harfidir.
Ebu Saîd El Hudrî (r.a.) naklediyor; Hz. Peygamber (s.a.v) buyurmuştur: “Cuma günleri kim, Kehf Sûresini için iki cumâ arası aydınlanmış olur.”
Hadis-i şerîflerde şöyle buyuruluyor: “Kim, cuma günü Kehf süresini okursa, onun için ayağını bastığı yerden, göğe kadar bir nûr fışkırır. Bu nûr, kıyâmet günü onun yolunu aydınlatır ve o kisinin iki cumâ arasında işlemiş olduğu küçük günahlar bağışlanır.”
“Kehf sûresi okunan eve, o gece şeytan girmez.”
“Kim, herhangi bir gecede Kehf sûresinin 110. âyetini okursa bu okuyuş kendisi için Aden-i Ebyen’den (Yemen’de bir ada). Mekke’ye kadar olan mıntıkaları aydınlatan, içi meleklerle dolu bir nûr olur.”
“Her kim, Kehf sûresinin başından üç âyet okursa, Deccal fitnesinden korunur.” (Müslim)
“Her kim, yatacağı vakit, Kehf sûresinin son âyetini okursa, o kişi için yattığı yerden, Mekke’ye kadar parlayan bir nûr olur ki, o nûrun içi meleklerle doludur. O melekler, o kişi yattığı yerden kalkıncaya kadar, ona duâ ederler.” (Heysemî)
“Her kim, gece kalkmak istediği zaman, Kehf Sûresinin sonunu (son beş âyetini) okursa, o (zamanda) kalkar.” (Darimi)
“Kehf Sûresine, Tevrat’ta “Hâile’ ismi verilmiş. Çünkü 0, okuyucusuyla Cehennem ateşi arasında perde olur.” (Beyhaki)
“Size, azâmeti yerle gök arasını dolduran, bu sûreyi yazana da o kadar ecir kazandıran, kendisini Cuma günü okuyanın, bir daha ki Cumâ‘ya ve üç gün fazlasına kadar bağışlanacağı ve uyurken sonundaki 10 âyeti okuyanı, istediği saatte Allah-u Teâlâ’nın uyandıracağı bir sûre haber vereyim mi? Bu sûre Kehf sûresidir.” (Suyûtî)
“Her kim, Cumâ gecesi veya günü Kehf sûresini okursa, o kişiye okuduğu yerden, Mekke-i Mükerreme’ye kadar ulaşan bir nûr ihsân edilir. Bir dahaki Cumâ’ya kadar, yapacağı günahlar bağışlanır. Sabaha kadar, 70.000 melek, kendisine duâ eder. Bütün hastalıklardan, özellikle verem, karın tümörü, alaca ve cüzzam hastalıklarından kendisine âfiyet verilir ve Deccalin fitnesinden kurtarılır.” (Tirmizî)