Kastamonu’daki Hamam 600 Yıldır Şifa Dağıtıyor
Kastamonu Araba Pazarı Hamamı Fatih Sultan Mehmet han hazretlerinin atadığı Nasrullah Kadı’nın 600 yıl önce 1506 yılında yaptırdığı bir hamamdır.
Çift taraflı erkek, kadın olarak hizmet veren hamam göbek taşıyla havuzuyla savunmasıyla muhteşem bir külliye olarak dikkat çekiyor. Hamamın işletmecisi ise herkesin yakından tanıdı Murat Daday’lı Murat Tansever.
Siyaset sahnesinde yer alan Tansever, tarihi araba pazarı hamamının 600 yıldır olduğu gibi bugünde şifa dağıtmaya devam ettiğini ve bu tarihi hamamda hizmet etmekten memnuniyet duyduğunu belirtti.
Erkeklerin ve kadınların sünnet-i seniyeye uygun olarak hamama gelmelerinin, yıkanmalarının, keselenmelerinde hiçbir problem olmadığını belirten Tansever, hamamızın kapasitesi 30 ama bunun yanında yıkananlar, keselenenler, havuza girenler, Göbektaşında terleyenler ile birlikte bu sayıyı artırmak mümkün dedi. On yıldır hamamın işletmeciliğini yaptığını kadın ve erkek olarak işlettikleri hamamın tarihsel özellikleri dolayısıyla Kastamonu’nun en tanınan hamamlarından birisi olduğunu vurgulayan Tansever, Kastamonu kalesine giderken Osmanlı sarayının hemen karşısındaki hamamımız kalitesiyle, güzelliğiyle, tarihsel muhteşem mimarisi ile gerçekten harika bir atmosfer sergiliyor.
Bu güzellik ve tarihsel nitelik içinde temizliğin en güzeli ile tanışabilmeniz için herkesi bu tarihi mirasımıza bekliyoruz dedi. Araba pazarı hamamı Nasrullah camiisinin vakfı olarak Nasrullah Paşa tarafından Çifte Hamam plan üzerine yaptırılmıştır.
Askeri ve tüm öğrencilere indirimimiz mevcuttur.
PEKİ NASRULLAH KADI KİMDİR?
Kastamonu’da sembol haline gelmiş ve Nasrullah Camii-i şerifinin de kurucusu olan Kadı Nasrullah Efendi, 15 ve 16. yüzyıllarda yaşamış önemli âlimlerdendir. Karamanlı müderris Yakub Efendi’nin de oğludur.
Şakaik-ı Nu’maniye’de kendisinden, “ Hazırcevaplık ve nüktedanlıkta Nasreddin Hoca, dünyevî işlerde İbn-i Sina gibi idi.” diye bahsedilmektedir.
Kastamonu’da ve İstanbul’da müderrislik, İstanbul, Manisa, Diyarbakır ve Belgrad şehirlerinde de kadılık yapmıştır.
Yaptırdığı altı kubbeli Nasrullah Kadı Camii’nin(1506) avlusunda, caminin hemen yanındaki çifte Şadırvan’ın (ki bu şadırvanlardan biri yine bu zatın eseridir.) yanında medfundur. Kabri, 1960 yılında garip bir tasarrufla zamanın idarecileri tarafından yıkılmış, daha sonra şehrin ileri gelenleri tarafından tahminen kabrin yerine sembolik bir kabir yaptırılmıştır.
Üstad Bediüzzaman hazretlerinin de bu camide namazlarını eda ettiği, bilinmektedir. Yine Bediüzzaman Hazretlerinin mühim talebelerinden Mehmed Feyzi Efendi’nin, bu camide kılınan namazdaki feyzin yüksekliğinden söz ettiği Kastamonulularca bilinmektedir. Bu manada halk arasında anlatılagelen çok sayıda rivayet mevcuttur ki bunlardan biri de Selman-ı Farisî Hazretlerinin Kastamonu’ya uğradığı ve Nasrullah Camiinin bulunduğu yerde nurani bir sütun müşahede ettiği, cami yerinin buna binaen tayin edildiği yolundaki rivayettir.