enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Ders Çalışma Motivasyonu Arttırmanın 5 Yolu (Ders Çalışma Motivasyonu Nasıl Sağlanır?)

Motivasyon gelir ve gider. Çalışmak için motivasyonunuzu nasıl artırabileceğinizi ve sürdürebileceğinizi öğrenin.

Ders Çalışma Motivasyonu Arttırmanın 5 Yolu (Ders Çalışma Motivasyonu Nasıl Sağlanır?)
3 Ekim 2022 13:57 | Son Güncellenme: 3 Ekim 2022 14:00
A+
A-

Okula giden hemen hemen herkes, bilgisayar başında boş bir ekrana bakmanın nasıl bir his olduğunu bilir. Dönem ödevlerinin kendisini yazacağını umarak.

Veya bir ders kitabını okumayı denedikten sonra aynı paragrafı on kez okuduklarını ve yine de ne okuduklarını bilmediklerini gördüler.

Ya da en başta ders çalışmaktansa yataklarının altındaki dağınıklığı temizlemeye karar verdiler.

Sonuç olarak, ders çalışmak biraz sıkıcı olabilir. Yapmayı tercih edeceğiniz yüzlerce başka işiniz ve yapacak çok fazla işiniz olduğunda, başlamak ve bitirmek daha da zordur.

Neyse ki, motivasyonunuzu bulmanın ve onu korumanın bilimsel olarak kanıtlanmış bazı basit yolları var.

Çalışmak için Motivasyon Nedir?

Motivasyon, kelimenin tam anlamıyla “hareket etmek” anlamına gelen Latince bir kelimeden gelir. Ancak birinin çalışmaya motive olmasına neden olan şey, bilim dünyasında sıcak bir konu olmuştur.

Araştırmacılar, çalışma motivasyonunuzun ya içinizden ya da dışınızdan gelebileceğine inanıyor. Mümkün olduğunca çok şey öğrenmek için dahili bir sürücü tarafından motive olabilirsiniz. Veya iyi bir not, harika bir iş veya size araba vaat eden biri gibi harici bir ödülle çalışmaya motive olabilirsiniz.

1. Net Hedefler Belirleyin

Kendinize “Amacım mezun olmak, iyi bir iş bulmak ve zengin olmak” diye düşünebilirsiniz. Bu güzel bir hırs olsa da, muhtemelen tek başına okulda size her gün yardımcı olmayacaktır.

Çalışma motivasyonunuzu artırmak için, hedeflerinizin eve biraz daha yakın olması gerekir. Aslında, net akademik hedefler belirlemek , bilimsel olarak, “Elimden gelenin en iyisini yapacağım” gibi belirsiz hedefler belirleyen öğrencilere göre daha yüksek not ortalamalarıyla bağlantılıdır.

Belirli bir konuda belirli bir testten “A” almak için bir hedef belirleyin. Veya bir kavram hakkında öğrenebildiğiniz her şeyi öğrenmeye karar verin çünkü bu size gerçek dünyada yardımcı olacaktır. Bir görevi teslim etmeden önce gözden geçirebilmeniz için sizi bir görevi zamanından önce bitirmeye zorlayacak bir ev ödevi için bir son tarih belirleyin. Hedef ne olursa olsun, belirli, ilgili ve zamanında olduğundan emin olun.

2. Sadece Performans İçin Çabalamayın

Sadece beklediğinizden daha düşük bir not almak için bir sınava çok çalışmaktan daha sinir bozucu bir şey yoktur. Bu noktada pek çok öğrenci ellerini havaya kaldırıp “Ben ders çalışırken böyle oluyorsa neden ders çalışıyorum?” diyor.

Bu dürtüye diren.

Bir testte aldığınız notlar performans hedeflerine örnektir. “A” almak için bir hedef belirlerseniz ve orada durursanız, yalnızca testte olacağını düşündüğünüz şeyleri inceleyebilirsiniz, ancak konseptte ustalık kazandıracak şeyleri mutlaka değil.

Sürekli olarak ustalık için çabalayan , okuduklarını gerçekten öğrenen öğrenciler, bunun sonucunda notlarının neredeyse her zaman arttığını görürler.

Ustalık hedefleri, çalışma motivasyonunuza da yardımcı olur. Bilinmesi gereken her şeyi öğrenmek istiyorsanız, bu sürece başlamayı ertelemeniz daha az olasıdır.

3. Öğreniminizin Sorumluluğunu Alın

Notlarını başka insanlara suçlamak cezbedici. Öğretmen seni sevmiyor. Neye sınandığınızı asla öğretmediler. Ev ödeviniz geçerli değil. Performansınız için başkalarını suçladığınızda, testlerde, ödevlerde ve projelerde daha başarısız olursunuz.

Kendi öğreniminizin sorumluluğunu almak, kendinizi çalışmaya motive etmek söz konusu olduğunda bir dünya fark yaratabilir. Öğrendiklerinizden sorumlu olduğunuzu kabul etmek, çalışmaya başlamanıza yardımcı olabilir, ancak diğer dikkat dağıtıcı şeyler dikkatinizi çekmekle tehdit ettiğinde sizi devam ettirebilir.

Bir dahaki sefere, bir ödevin ortasında durup başka bir şey yapmak istediğinizde, duraklayın. Nefes al. Sonra yüksek sesle, “Bunu benim için kimse öğrenmeyecek” deyin. Bu sözleri duymanın odağınızı nasıl etkilediğine şaşırabilirsiniz.

4. Büyüme Zihniyetini Benimseyin

Bazı insanlar hala akıllı doğduğuna (ya da doğmadığına) inanıyor. Ve bu konuda yapabileceğiniz pek bir şey yok. Ancak araştırmalar, başarılı insanların zekanın hayatınız boyunca geliştirdiğiniz bir şey olduğuna inanma eğiliminde olduğunu göstermiştir . Bu insanların bir büyüme zihniyeti var.

Zor görevler veya zor kavramlar zekanıza meydan okuduğunda, gelişim zihniyetine sahip insanlar “Bunu henüz bilmiyorum ama çok çalışırsam öğrenirim” diye düşünme eğilimindedir.

Araştırmacılar, zor şeylerle mücadele ettiğinizde beyninizin güçlenebileceğine inanmanın yalnızca öğrendikleriniz üzerindeki ustalığınızı geliştirmekle kalmayıp, notlarınızı da iyileştirdiğini ve çalışma motivasyonunuzu artırdığını buldu.

Bir dahaki sefere boş bir ekranla veya zor bir ders kitabı bölümüyle karşılaştığınızda, “Bunu henüz bilmiyorum ama çok çalışırsam öğrenirim” diye hatırlayın.

5. Gelecekteki Benliğinizi Hayal Edin

10 yıl sonra hayatınızın nasıl olacağını hayal edin. başarılı mısın? Sevdiğin harika bir kariyerin var mı? Dünyanın en iyi şehrinde mi yaşıyorsunuz?

Şimdi, oraya nasıl gideceğinizi hayal edin.

Bazı insanlar, şu anda yapmakta oldukları okul çalışmalarını, arzu ettikleri geleceğe götürecek iyi bir kolej veya eğitim programına girmekle otomatik olarak ilişkilendirir. Diğer öğrenciler bu bağlantıyı kurmakta zorlanırlar.

Gelecekteki benliğinizi hayal etme yeteneğine sahip olmak, çalışma motivasyonunu arttırdığı gösterilen bir beceridir. Ayrıca daha yüksek notlarla, daha düşük okuldan kaçma vakalarıyla ve okulda daha az disiplin sorunuyla ilişkilendirilmiştir.

Bir dahaki sefere özellikle göz korkutucu bir görevle karşı karşıya kaldığınızda, gözlerinizi kapatın ve hayatınızın nasıl olmasını istediğinizi hayal edin. Ardından, istediğiniz hayata sahip olmak için önünüzdeki görevi yapmanız gerektiğini kabul edin.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.