enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu’da Ömrünü Hayra Adamış Bir İsim, Hayri Darende Kimdir

İnsanlar vardır, kazandıklarını sürekli harcarlar, kendilerinden başkalarına hayrı yoktur. Ama, bazı insanlar vardır ki, kazandıklarını hayır yollarında harcarlar, etraflarına ışık saçarlar, cömertlikte rüzgar gibi olurlar. İşte onlardan biri, Kastamonulu Hayri Darende.

Kastamonu’da Ömrünü Hayra Adamış Bir İsim, Hayri Darende Kimdir
27 Aralık 2022 07:21 | Son Güncellenme: 26 Aralık 2022 23:53
A+
A-

Kastamonulu Ünlüler

İnsanlar vardır, kazandıklarını biriktirirler, ellerini sıkı sıkı tutarlar, bir kuruşunu bile sağa sola aktarmazlar. İnsanlar vardır, kazandıklarını sürekli harcarlar, kendilerinden başkalarına hayrı yoktur. Ama, bazı insanlar vardır ki, kazandıklarını hayır yollarında harcarlar, etraflarına ışık saçarlar, cömertlikte rüzgar gibi olurlar. İşte onlardan biri, Kastamonulu Hayri Darende. Hayri Darende, yıllarca yaptığı kuyumculuk işlerinde Kastamonu’da hayır hasenatıyla insanlara ve bizlere örnek olmuş bir isim. Hayri Darende Kuyumculuktan Metin Şirin, Hayri Darende’nin 4 camii yaptığını, bunların Darende Camii, Nimet Darende camii, İhsan Darende camii ve Hayri Darende Camii olduğunu, bunun yanında Ali Fuat Darende İlkokulu, Darende İlkokulu ve Diyanet Yurdu Bağının bağışını yaptığını belirtiyor.

HAYRİ DARENDE KİMDİR?

Hayri Darende; Kastamonu Şehrimizin tanınmış esnaflarından birisidir. Hacı Hayri Darende 1926 yılında Kastamonu’da dünyaya geldi. İsfendiyarbey İlkokulunu ve Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin orta kısmını bitirdi.

Hacı Hayri Darende Bey’in büyükbabaları 1861 yılında Malatya’nın Darende İlçesinden Kastamonu’ya gelerek yerleşti. Hırdavatçılık, bakkaliye, kuyumculuk, yapan babası İhsan Bey’in yanında 17 yaşında ticaret hayatına atıldı. Hacı Hayri Darende Bey 1943 yılında Nimet Hanım’la evlendi. Bu evliliğinden bir kız ve bir oğlu dünyaya geldi.

1974 yılından itibaren ticaret hayatını Kastamonu’da kuyumculuk üzerine sürdüren Hacı Hayri Darende Bey 26.12.2000 tarihinde ardında okul, cami, aşevi gibi birçok hayır işleri bırakarak Hakkın rahmetine kavuşmuştur.

Hayri Darende, Kastamonu’da her yere yaptığı yardım, bağış ve hayırlarla bilinen bir insan. 74 yaşında vefat eden Hayri Darende’yi rahmetle anıyor, Allah (c.c.)’ünün onu rahmetiyle kuşatması için dua ediyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.