Vâkiâ Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
Vâkiâ Sûresi; Adını “mutlaka gerçekleşecek olan şey” anlamına gelen ve sûrenin birinci âyetinde geçen vâkıa kelimesinden alır. Birkaç âyetinin Medine’de nâzil olduğu söylenmişse de müfessirlerin çoğunluğuna göre Mekke’de inmiştir.
Vâkiâ Sûresinin Konusu (Zenginlik Suresi)
Vâkıa sûresi, Resûl-i Ekrem’e diğer peygamberlere verilen ilâhî kitaplara Kur’an’dan tekabül eden sûre gruplarından fazla olarak inzâl edilen “mufassal” sûreler içinde yer alır. Abdullah b. Abbas’tan rivayet edildiğine göre Hz. Ebû Bekir, Resûlullah’a erken sayılacak bir yaşta saçlarına ak düşmesinin sebebini sorunca o da, “Beni Hûd, Vâkıa, Mürselât, Amme yetesâelûn ve İze’ş-şemsü küvvirat sûreleri ihtiyarlatmıştır” cevaben vermiştir (Tirmizî). Bu sûrelerin ilkinin geçmiş peygamberlerin çetin mücadelelerinden, diğerlerinin kıyametin kopması ve âhiret hallerinden bahsetmesi dikkat çekicidir. Hz. Peygamber’in sabah namazlarında Vâkıa sûresini okuduğuna dair rivayet sahih kabul edilmiştir. “Her gece Vâkıa sûresini okuyan kimse fakirlik çekmez” meâlinde Resûl-i Ekrem’e nisbet edilen hadisin sahih olmadığı belirtilmiştir.
Vâkiâ Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Faydası, Konusu, Gizemi ve Sırları
Hadîs-i şeriflerde buyuruluyor ki: “Hadîd, Vâkiâ ve Rahmân sûrelerini okuyan kimse, melekût âleminde ve yeryüzünde ‘Firdevs sâkini’ diye çağrılır.” (Suyûtî)
“Her gece Vâkiâ sûresini okuyan kimseye, fakirlik dokunmaz. Vâkiâ sûresi, zenginlik sûresidir. Onu okuyun ve çocuklarınıza öğretin.” (Beyzâvî)
“Kim, gelmiş geçmiş kimselerin ve gelecek olanların haberini, cennet ve cehennem ehlinin durumunu, dünyâ ve âhiret konularını öğrenmek istiyorsa, Vâkiâ sûresini okusun!” (Ruhu’l Beyân Tefsiri)
“Vâkiâ sûresi, zenginlik sûresidir. Onu okuyunuz ve kadınlarınıza ve çocuklarınıza öğretiniz.” (Ebû Suud)
Vakia suresi Zenginlik Suresi midir?
Her gün, 40 defâ olmak üzere, kim, Vâkiâ suresini 40 gün üst üste ara vermeden okursa, muhakkak ki, Allah (c.c.), ona geniş bir rızık verir de hiç bir meşakkat ve sıkıntı hissetmeden ona ulaşır. Fakirlikten kurtulur, kazancı bereketlenir.
Vâkiâ sûresini, bir tek mecliste, kırk bir defâ okuyan kimsenin hâceti yerine getirilir. Özellikle rızık konusunda, her gece, Vâkiâ sûresi okuyan kişi, fakirlik görmez. Gündüzleri okuyanı da Allah (c.c.), kimseye muhtaç etmez.
Hasta üzerine okunursa, şifa bulur. İkindi namazından sonra 14 defâ okuyanın rızkı artar.
Rızık, fakirlik ve yoksulluktan kurtulup, zenginlik nimetine kavuşmak için okuyanlar, akşam namazından sonra okumaya devâm etmelidirler.
Ölmekte olan bir kişiye, Vâkiâ sûresi okunursa, münker ve nekir meleklerinin suâllerine kolaylıkla cevap verir.
Ölmüş bir kimsenin üzerine, Vâkiâ sûresi okunursa, meyyitin acı ve ıstırabı hafifler.
Ölümle burun buruna gelen ve can vermekte olan ağır bir hastanın üzerine okunursa, imânla göçmesine vesîle olur. Azrâil (a.s.) da o kimseye karşı çok nâzik davranır.
Abdestli olarak, her gün, sabah-akşam bu sûreyi birer defâ okuyan kimse, hayatı boyunca açlık ve susuzluk çekmez ve hiçbir tehlike yüzü görmez.