enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

KASTAMONU’DA KEL SİMİT YEDİNİZ Mİ (Kel Simit Nasıl Yapılır?)

KASTAMONU KEL SİMİDİN ANAVATANIDIR!
Kastamonu simidi diğer yörelerden farklı olarak, böreklik un ile mayalanıp yoğrulduktan sonra, hamur simit halkası haline getirilir ve 10 dakika dinlendirilir. Bu hamur daha sonra, içinde elma pekmezinin kaynadığı suda haşlanır. Daha sonra fırınlanarak hazır hale getirilir. Kel simit olarak da adlandırılan Kastamonu Simidi’nde çoğu yörelerde olduğu gibi susam bulunmamaktadır.

KASTAMONU’DA KEL SİMİT YEDİNİZ Mİ (Kel Simit Nasıl Yapılır?)
3 Kasım 2021 10:05 | Son Güncellenme: 3 Kasım 2021 10:07
A+
A-

KASTAMONU KEL SİMİT NEDİR?

Kastamonu Kel simidi, diğer simitlerden ayıran en büyük özelliği adı üstünde kel olması yani susamsız olmasıdır. Ayrıca yapılışındaki farklı yöntemler nedeniyle de normal klasik simitten ayrılıyor. Haşlama simit olduğu söylenen kel simit, un, su, tuz ve az miktarda mayayla hazırlanan ve börek hamuruna benzetilen bir hamurdan yapılıyor.

Susamlı simide göre hamuru biraz daha sert olur. Kastamonu Merkezde Nasrullah Caminin yanı başında çıkan fırınlarda ve Kastamonu Otagar’da kuyruğa girip sıcak sıcak alıp yemenin keyfine doyamazsınız.

PEKİ KASTAMONU KEL SİMİT NASIL YAPILIR

Kastamonu Kel Simidi için; Unu geniş bir kaba koyalım. Ortasına mayayı katalım, kenarlarına una gelecek şekilde tuz katalım. Mayanın üzerine su ilave edip hamur iyice toparlanıp pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar yoğuralım. (Hamur sert bir hamur olacaktır. Verilen ölçünün dışına çıkmayalım). Üzerini örtüp 5 dakika dinlendirelim.

Su ve pekmezi bir kasede karıştıralım. Bir tencereye su koyup ocağa koyalım.

Hamurdan 10 pazu yapıp yuvarlayalım. Pazu bir avuç içi kadar hamur demektir. Pazulardan bir tanesini alıp 2 elimiz ile bastırıp yuvarlayarak rulo yapalım. Her iki uç kısmını biraz kalın bırakalım. Uçları birbirine birleştirip bastıralım ve yuvarlayarak yapıştıralım.

Bütün pazulara aynı şekli verelim.

Tencerede kaynayan suyun içine simiti koyalım. Kaşığın sapı ile hafif dokunalım. Simit suyun üzerine çıkınca yine kaşığın sapı ile alıp pekmezli suyun içine koyalım. Her tarafını pekmezli suya buladıktan sonra kevgir ile alıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyalım.

Bütün simitlere aynı işlemi uygulayıp önceden ısınmış 220 derece fırında kızarıncaya kadar pişirelim. fırından çıkınca sıcak iken yağlı kağıttan ayıralım. Afiyet olsun.

PEKİ KASTAMONU KEL SİMİDİNİN TİRİDİ NASIL YAPILIR?

Normal çekilmiş Kıyma kavrulması için tavaya konulur. Suyunu çekinceye kadar kavrulur. Üzerine bir yemek kaşığı sıvı yağı, bir tatlı kaşığı salça, bir çay kaşığı pul biber ve bir çay kaşlığı tuz konularak kısık ateşte 10 dakika kadar birlikte pişirilir ve ocak kapatılır.

İki bardak kemikli de olabilir et suyu tencereye konulur ve ocakta kaynatılır. Yarım parmak uzunluğunda parçalanan veya bıçakla kesilen simitler kaynayan et suyunun içine atılır. Üç beş dakika şekilleri bozulmadan simitler yumuşayıncaya kadar et suyunun içinde tutulur.

Yumuşayan simit parçaları kevgir ile servis tabağına alınır. Yoğurt çırpılarak içerisine ezilmiş Kastamonu Taşköprü sarımsakları katılır ve iyice karıştırılır. Sarımsaklı yoğurt servis tabağındaki yumuşatılan simitlerin üzerine gezdirilir. Kavrulmuş kıyma kaşık yardımıyla yoğurdun üzerini kaplayacak şekilde en üste konulur. Kastamonu Simit Tiridi yemeği istenirse kıyılmış maydanozla süslenerek servis edilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.