enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Üniversitesi’nde “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Eğitim Öğretim” Paneli Düzenlendi

Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü tarafından 24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle “Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılında Eğitim Öğretim” paneli düzenlendi. Üniversitenin Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleşen panele akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz büyük ilgi gösterdi.

Kastamonu Üniversitesi’nde “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Eğitim Öğretim” Paneli Düzenlendi
25 Kasım 2023 08:09 | Son Güncellenme: 25 Kasım 2023 08:10
A+
A-

Kastamonu Haber ekibimizin Kastamonu Üniversite kaynaklarından aldığı bilgilere göre; Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından programın açılış konuşmasını İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Şerif Demir gerçekleştirdi.

Doç. Dr. Demir, Cumhuriyetin 100. Yılında kutlanan öğretmenler gününün özel bir anlamı olduğuna dikkat çekerek, Mustafa Kemal’in izinden giden öğretmenlerle nice yüzyıllar kutlanacağını söyledi. Doç. Dr. Demir, konuşmasında müstakbel öğretmenlerinin ülkenin geleceği olduğunun altını çizdi.

Doç.Dr. Şerif Demir’den sonra panelin açılış konuşmasını yapan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz ise açılış konuşmasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başöğretmen ilan edildiği 24 Kasım gününü her yıl Öğretmenler Günü kabul edilmesi süreci hakkındaki bilgileri katılımcılara aktardı. Prof. Dr. Yılmaz, Milli eğitimde önemli bir yere sahip olan Millet Mektepleri Talimatnamesi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

“Osmanlıda okuma kültürü yok”

Prof. Dr. Yılmaz’ın ardından söz alan Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Fatma Gül Demirel, “Osmanlı’dan Cumhuriyete Okuma Alışkanlığı” isimli sunumunu gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Demirel, bir kültürün oluşması için bir devamlılık olması gerektiğine dikkat çekerek, okuma kültürünün olmadığına değindi. Günümüzde yüzde doksan üzerinde okuma yazma oranı olmasına rağmen ülkemizde okuma kültürünün oluşmadığına yönelik açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Demirel, okumanın hem yüceltildiğini hem de eleştirildiğini söyleyerek okumaya yönelik toplumsal bir ön yargının olduğuna dikkat çekti. Sözlü kültürün egemen olduğu toplumda okuma kültürünün yaygınlaşmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Demirel, okuma kültürünün oluşmasında aile ve eğitim temelinde bir okuma kültürü oluşabileceğinin altını çizdi.

“Modern eğitim anlayışı Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını değiştirdi”

Prof. Dr. Demirel’den sonra söz alan Galatasaray Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ali Faik Demir ise “Başöğretmen Atatürk ve Türkiye” isimli sunumunu gerçekleştirdi.

Türk kültüründe göçebeliğin izlerini taşıyan sözlü kültürün egemen olduğuna dikkat çeken Doç.Dr. Demir, Türklerin biri ile konuşmaya sıkça ihtiyaç duyduğunu, birileri ile sohbet amaçlı bir araya geldiğine dikkat çekerek, okumanın yazılı kültüre uyum sağlayamadığı için okuma kültürünün oluşmadığını dile getirdi. Roman ve şiir okumanın önemli olduğunu ve televizyon kültürü ile büyüyen neslin artık kitaplara rağbet etmediğini söyleyen Doç. Dr. Demir, geçmiş kuşakların birbirine kitap hediye ettiği dönemlerin geride kalmasından yakındı.

Atatürk’ün öğretmen kişiliğinin sadece Türk iç politikasına değil dış politikaya da yansıdığını ifade eden Doç. Dr. Demir, Mustafa Kemal’in bir rol model olarak algılandığını dile getirdi. Atatürk’ün ailesi ile ters düştüğü ilk konunun eğitim olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Demir, geleneksel eğitim ve modern eğitim arasında seçim yaptığını ve bunun da hayatını derinden etkilendiğini ifade etti.

Modern anlamda aldığı askeri eğitiminin geleceğini şekillendirdiğini söyleyen Doç. Dr. Demir, Mustafa Kemal’in edebiyat ve dil eğitimine verdiği önem nedeniyle derinlikli bir bakış açısına sahip olduğunu dile getirdi.

Program, katılımcılara plaketleri ve teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Kaynak: Kastamonu Üniversitesi

Fotoğraflar: Kastamonu Üniversitesi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.