enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Taşköprü Notları: Çiftlik Pazaryeri ve Çevre Köyler Hali Ne Olacak?

Çiftlik Pazaryerinin geçmişini unutmak mümkün değil. Bu konuda çok yazılar yazdım, yazmaya da devam edeceğim inşallah. Taşköprü’nün kalkınması Çiftlik Pazaryeri ve çevre köylerinden geçer benden söylemesi.

Kastamonu Taşköprü Notları: Çiftlik Pazaryeri ve Çevre Köyler Hali Ne Olacak?
5 Eylül 2024 13:33 | Son Güncellenme: 5 Eylül 2024 14:38
A+
A-

  Çiftlik Pazaryerindeki 1980-1990’lı yıllardaki hareketlilik ve kalabalık şimdi Taşköprü’de bile yok maalesef. Çiftlik Pazaryeri ve komşu 15 Çevre köyü Ormanları olmasa Taşköprünün özelliği kalmaz. Zaten Taşköprünün nüfus bakımından düşmesi bu köylere ilgisizlikten kaynaklanıyor. Mayıs ayının başında köye gittiğimizde yolları kendi imkanlarımızla açabilmiştik.

Çiftlik Pazaryeri Tosya yolu üzerinde ve merkezi bir yerde. Eskiden Hayvan piyasasını Çiftlik Pazaryeri belirlerdi. İstanbul’a 4 Otobüsün dolu olarak kalktığı günleri biliyorum. Buraları Orman, Endemik bitkiler vb. projelerle kalkındırmak demek önce Taşköprüyü, sonrasında Kastamonuyu ve Ülkeyi kalkındırmaktır. Aynı bizim Çiftlik Pazaryerine benzer Cidenin Soğuksu diye bir yeri var. 8-10 köyün merkezi olmuş ve hareketlilik devam ediyor. Tosya’nın Ekincik köyüne tekstil makineleri kurulmuş ve 50 kişi sürekli çalışıyor. Çiftlik Pazaryerine bunlara benzer projelerle mutlaka kalkındırmak gerekiyor.

ÇİFTLİK PAZARYERİ İÇİN ÖNERİLER

Başta Taşköprü Kaymakamlığımız ve Taşköprü Köy Hizmetleri olmak üzere bu önerilerimizi sunmak istiyoruz.

    Çiftlik Pazaryeri ve 15 Çevre köy:Çiftlik Pazaryeri – Hocaköyü – Kirazcık – Kayapınar – Koçanlı – Dağböleren – Bekirli – İmamoğlu – Şahin Çatı – Dilekköyü – Pramitli – Tepeköy – Güneykalınkise  muhtarları, İstanbul ve Ankara’da bulunan köy dernek başkanları ve etkili kişilerden oluşan bir platform kurulmalı ve kararlılıkla birlikte hareket edilmelidir. Sadece devletten değil, bu köylere yatırım yapacak işadamlarından destek alınmalı ve buralara uygun projeler hayata geçirilmelidir. Taşköprüler Derneği bu konuda öncü olabilir ve bu oluşumun kurulmasını da sağlamalıdır.

Çiftlik Pazaryerinde: Okul, Kuran Kursu, Kooperatif, PTT, Karakol vb. bir çok bina atıl duruyor ve çürümeye terk edilmiş vaziyette bekliyor. Buralar için bazı arkadaşların projesi var, inşallah bu projeleri yakın zamanda ilgili ve yetkili kişilere sunmak istiyoruz.

 

Öncelikle Taşköprü Tosya Yolu Genişletilmelidir

Bizim Hocaköyü Taşköprüye 40 km. Köye Tosya yolundan gidip geliniyor. Bu yol 50 senedir hep aynı maalesef. Yol çok dar ve virajlı olduğundan kaza oranı çok yüksek. Aslında merkezi bir yol ama çokta ilgi görmeyen bir yol. Bizim Çiftlik Pazaryerine komşu 15-20 köy, 40 yıldır hiç hizmet almıyor maalesef. Hatta son yıllarda eskiden aldığı hizmetlerin hepsi yok edildi. Karakol, Okul, Sağlık Ocağı, Kooperatif, PTT hepsi bir bir kapatıldı. Bu köylerin hepsi ben bildim bileli Ormanda üretim yapıyorlar. Bir yıllık Ormanda ürettikleriyle değil beton asfalt, çelikten bile asfalt dökülür ama sadece yollarımızı silmekle bizi oyalıyorlar. Allah korusun bir yangın çıksa Taşköprüden su dolu itfaiye 3 saatten önce gelemiyor. Zaten itfaiyeciler buralarda yangın çıktığında “anız söndürmeye gidiyoruz” diyorlarmış. Çünkü ev köy cayır cayır yanıyor geriye anız kalmış oluyor. Öncelikle ya Çiftlik Pazaryerine veya Orman deposunun olduğu yere bir itfaiye ve görevli bulundurulmalıdır. Görevliye başka görevlerde verilebilir elbette.

Kirazcık ve Kayapınar köyleri Çorum Kargı köylerine komşudur. Çorum Kargı köylerinde; Yollar asfalt, her köy ve mahallesinde çöp bidonları var ve hafta bir kez mutlaka alınıyor. Geçen yıl Gümüşoluğu köyüne gittim alt yapı için bir borular gelmiş gözlerime inanamadım. Her köy ve mahallenin kanalizasyonları tek tek yapılıyor. Çorum Almanya’ya mı bağlı diye soran olabilir, Hayır Türkiyeye bağlı bir Vilayet..

Bu gidişimde Sinop Erfelek Salı köyüne gittim. Köyün içine kadar her yer asfalt, şaşırmamak elde değil. Vallahi bizim köyde su yok billahi su yok. Suyu kendi imkanlarımla getirmiştim, Allahtan getirmişiz.

Ağaç dalları iki taraftan yolları kapatmış, yollar bozuk ama ilgilenen yok. Gurbette yaşayanlar köylerine gitmek istiyor ama sırf yollar kötü diye ve sular yok diye gitmek istemiyorlar. Bir arkadaşımız ailesiyle köye geldi, ertesi gün soluğu kaymakamlıkta aldı. Yollar gerçekten de kötü. Ha bu kez Çiftlik Pazaryerinden başlayarak bir çalışma var bakalım göz boyama mı yoksa yıllar sonra bir gerçek hizmet mi göreceğiz hep birlikte.

Taşköprüde bu yıl 16-17 köye tankerle su gönderilmiş. Çorum Kargı köylerinde ise adım başı çeşmeler yapılmış, şarıl şarıl akıyor.

Aklıma şu geliyor: Belirli bir süre Çoruma bağlanıp hizmetleri alınca geri mi dönsek acaba diye..

Yıllar önce bizim köyün suyu için onay çıktı ama her yıl erteleniyor nedense. Eskiden elektrik veya telefon geldiğinde her köye geliyordu. Şimdi hizmetler dağ köylerinden ziyade merkeze yakın köylere gidiyor. Başka bilgilerde var da şimdilik yazmıyorum. Elektrikler 1987 yılında gelmişti ve tüm köyler bu hizmetten yararlanmıştı. Hatta bazı köylerin mahallelerinde hiç yaşayan olmamasına rağmen hizmet verilmişti.

 Elektrikler o dönem değil de bu Ak Parti dönemlerinde gelmiş olsaydı bizim köylere elektrik verilmezdi kesinlikle.!

TAŞKÖPRÜLÜ FIRINCILAR DİKKAT!

Taşköprü’ye her gidip geldiğimizde köy ekmeği alırız. Hatta isteriz gönderirler. İstanbul ekmeklerini tazeyken yedin yedin ondan sonra bir daha eline bile alasın gelmiyor ekmeği, ne katıyorlarsa artık. Eskiden, eskiden derken 3-5 öncesine kadar Taşköprü ekmeğini alır gelir, 10-15 gün hiç bir şey olmadan yerdik. Ne bozulurdu, ne kokardı, ne küflenirdi, lezzeti de bir başkaydı. Ama artık Taşköprü ekmeğinin bir özelliği kalmadı, lezzeti de kalmadı maalesef.

Köye bile götürdüğümüzde 2-3 sonra ekmek değişik bir hal alıyor. Ekmeğin içi cıvıyor yapış yapış oluyor nedense, Bir kaç tane yerin ekmeğine sözümüz yok ama genelde bir bozulma var. Tamam 50 TL olsun ama kalitesi bozulmasın bari. Ne olur ekmeğimizle oynamayın.!!!

 

Bende bundan dolayı çareyi köye Taş fırın almakta buldum. Eskiden vardı ama yıkılmıştı. Şimdi tekrar hasret gidermiş olduk. 2-3 fırın ekmek ettik ama ilk denemeler ve tecrübesizlikten biraz yaktık ama lezzeti çok güzel şartusun. Hatta ilk önce pide bile attık fırına. Ama arz talebi yetişemedim maalesef.  Ekmek ederken, Un, Su ve normal maya kullandık. Bunlarda bu lezzet oluyorsa ne katılıyor ki ekmeklerin lezzeti bozuluyor anlayamıyorum.

 

Vesselam

Yorumlar
  1. Burhan Ertürk dedi ki:

    Değerli Hemşerim,Görüş Ve Tespitleriniz İçin Teşekkürler,Pazaryerimizi Terkedilmiş Virane Bir Yer Olarak Gödüğümüzde Bizimde İçimiz Cız Ediyor,Bir Şeyler Yapalirsek Ne Mutlu Bizlere,Kalın Sağlıcakla,