Kastamonu İzlenimleri 1: Taşköprü’de Ekonomik Sessizlik: Esnaf dertli ve sessiz, Kuyu Kebabı artık rağbet görmüyor
Kastamonu’nun Cuma günleri canlılığıyla bilinen ilçesi Taşköprü, Mayıs ayına rağmen adeta kış aylarının sessizliğine bürünmüş. Esnaf, satış yapmakta zorlanırken; vatandaş, ekmeği ertesi gün alıyor. İlçede ekonomik daralma gözle görülür hale gelmiş durumda.

Her yıl Nisan sonu Mayıs başı anne ve babamı köye götürme telaşı olur bizde. Eskiden Mart sonu Nisan başı olurken anne ve baba yaşlandıkça artık Mayıs ayını bekler olduk ama yine de havalar soğuktu. Tabi yine de buna da şükretmek gerekiyor. Anne ve babalar yaşlı da olsalar köyden elimizin ayağımızın kesilmemesini sağlıyorlar. Anne ve babası vefat etmiş bir çok tanıdığımız maalesef artık köye gitme fırsatı bulamıyorlar. Bizim bir bahanemiz var sonuçta. Kurbanda da gidiyoruz, sonra izine ve daha sonra da sezonu kapatmaya yani kış için almaya gidiyoruz. Artık köylerde anne veya babanın birinin ölmesi demek köylerin sönmesi demek oluyor. Neyse bu konu biraz duygusal bir konu başka zaman değiniriz bir şekilde..!
Taşköprü’de Cuma Hareketsiz Geçti: Esnaftan Endişeli Bekleyiş
Kastamonu’nun en hareketli ilçelerinden biri olan Taşköprü’müzde, bu yıl Mayıs ayında alışılmışın dışında bir durgunlukla karşılaştım. Normalde Cuma günleri insan selinin aktığı, otopark yeri dahi bulunamayan ilçe merkezinde, geçtiğimiz Cuma (9 Mayıs) adeta bir sessizlik hâkimdi. İlçede esnaflarla yapılan görüşmelerimden edindiğim izlenimlere göre, ekonomik krizin Taşköprü’ye de ağır bir şekilde yansımaya başladığını üzülerek belirtmek istiyorum.
Bir çok esnafımızı ziyaret ederek hal hatır sorup hasbihal ediyoruz. Kuyu kebabı satan bir esnafımız, geçtiğimiz yıl bir günde 7-8 adet kuyu kebabı satıldığını belirtirken, bu yıl günde ancak 2 kebabı zar zor sattığını ifade etti. “Halkın artık kebap alacak gücü kalmadı, kebap yiyen yok” diyerek durumu özetlemiş oldu. Bu duruma şöyle katkı sunmak isterim. Kirezdağı diye tabir edilen köylerden her Cuma günü çarşıya gelen köylülerimiz, 2’li veya 4erli olarak namaz öncesi ayırttırarak namaz sonrası mutlaka 1.5-2 kğ kebap yerlerdi. Kebap yemeden köye çıkan olmazdı desem yalan olmaz. Şimdilerde ise aynı köylülerimizin bırakın kebabı yemek bile yemediklerini gözlemliyorum.
Aslında vatandaşta, kuyu kebabının Taşköprü’de pahalı satıldığını belirtiyor. Sinop’ta Sırık kebabının 1.200 TL’ye satıldığını, bizde ise kuyu kebabının daha ucuz olması gerekirken daha pahalı olduğunu belirtiyorlar. Sırık kebabının en az % 25-30 fire verdiğini, kuyu kebabının ise fire vermediğini söyleyerek kuyu kebabının biraz daha uygun olması gerektiğini belirtiyorlar. Bakalım kuyu kebapçılar bu duruma ne diyecekler?
Bir başka esnafımız ise işlerin o kadar kötü olduğunu ve Mayıs ayına rağmen sanki kış ayıymış gibi akşam saat 17:00-18.00 gibi bütün esnafın dükkân kapattıklarını belirtti. Taşköprü’nün Cuma günleri dahi bu kadar durgun olmasının daha önce görülmediğini söyleyen vatandaşlar, durumun ciddiyetine dikkat çekerek, Düğün sezonu olmasına rağmen sandık düzülemediğini ve altın alınamadığını da belirterek ilgililerden çözüm beklediklerini söylediler.
Şimdilerde internetten satış yapanlar, başka şehirlere kargo ile ürün gönderenler dışında işimiz iyi diyen yoktur Taşköprü’de de bir abimiz. Onun için gurbette olan hemşehrilerimiz Taşköprü esnafına ve ekonomisine katkı sağlamak için bir şeyler sipariş etsinler mutlaka…
Ekmeği Bile Ertesi Güne Kalmış Olandan Alıyorlar
Bir başka esnafımız ise geçmişten örnek vererek “Eskiden insanlar ekmek fırında çıkmadan isimlerini yazdırırdı. Şimdi ise bir gün bayatlamış ekmeği yarı fiyatına almak için ertesi günü bekliyorlar” diyerek gelir seviyesindeki düşüşe vurgu yaptı. Eskiden, eskiden derken 5-6 yıl önce babam her Cuma çarşıya indiğinde ilk iş fırına gider isim yazdırır ve köye giderken de ekmeğini alıp giderdi. Ha şimdi babam ertesi günü almıyor ama alanlar çoğalmış ama.
Taşköprü’nün geçim kaynaklarından biri olan doğadan toplanan mantar, kuşburnu vb. ürünler ve zenginlikler bu yıl da umut kaynağı ama kuzu göbeği bu yıl fazla olmamış sanki. Özellikle don tehlikesi ve dolu yağışlarının Sarımsağa zarar verme riski, endişeleri daha da artırıyor. İnşallah sarımsak emekçilerinin yüzü güler. Sarımsakçıların yüzü gülerse Taşköprü’nün yüzü güler.
Kurban havası henüz oluşmamış
Kurban öncesi olmasına rağmen henüz kurban ortamı oluşmamış, demek ki biraz daha zamanı var. İnşallah kurbana doğru hareketlilik artar ve hem Taşköprü hem Kastamonu hem ülkemiz tekrar canlanmaya başlar.
Kastamonu Haber ekibimiz sürekli Kastamonu’dan ve ilçelerinden haberler yapmaya çalışıyor. Aslında kötü ve olumsuz haberleri hiç görmek ve yapmak istemiyoruz ama sessizlerin sesi olabilmek için diyorum ki “esnaftan vatandaşa kadar tüm kesimlerin yaşadığı bu ekonomik daralmanın yetkililer tarafından görülmesini ve acil çözüm adımlarının atılmasını temenni ve ümit ediyorum”
Selam ve dua ile…
Ertuğrul Köse
Sn Köse,
Demek Taşköprü de durumlar böyle…
İstanbul’a döndünüz mü ?
Silivri’de durumlar nasıl oralardan da haberlerinizi bekliyoruz